rss      tw      fb
Keres

Bokros: elveszett évtized volt az elmúlt tíz év

MTI 2010. február 15., hétfő 10:56

Elveszett évtized volt Magyarország számára az elmúlt tíz év - vélekedett Bokros Lajos egy osztrák napilap hétfői számában megjelent interjúban.

A gazdaság állapota jelenleg a tíz évvel ezelőttinek felel meg, a 2000-es évek "mesterséges növekedése" elveszett - mondta a Magyar Demokrata Fórum (MDF) miniszterelnök-jelöltje a Die Pressének.

A politikus szerint nem igaz, hogy az MDF nem fog bekerülni a parlamentbe. "Ezt a múltban is állították, újra és újra. Ez (az állítás) nem igaz" - fogalmazott az újságíró közvélemény-kutatási eredményekre utaló kérdésére válaszolva. Az biztos - tette hozzá -, hogy az MDF nem fog bekerülni a kormányba, én nem lesz a Fidesz kisebbik partnere.

A volt pénzügyminiszter szerint Magyarország az 1990-es években még élen járt a reformok terén. Ez megváltozott 2000-2001-ben, azóta minden kormány a belföldi kereslet élénkítését célzó, a keresletet nagyobb állami kiadások révén fokozó politikát folytatott. A kormányzó pártok szemében a költségvetési hiány és az államadósság mindegy volt. Magyarország könnyű prédája lett a válságnak - állította.

Bokros szerint a többi párt a rövid távú szavazatmaximalizálásra törekszik, és mindent megígér az embereknek, az MDF az egyetlen párt, amely reális gazdaság- és társadalompolitikát képvisel. "Magyarország nem engedhet meg magának ilyen nagy államapparátust. Égető szükség van a takarékosságra az egészségügyben, az oktatásügyben, a közigazgatásban és a nyugdíjrendszerben" - mondta.

A riporter kérdésére elmondta, hogy a Jobbik népszerűségének legfontosabb okát a gazdasági visszaesésben látja. A közbiztonság is romlott, a szélsőjobb ezt a romák számlájára írja - mondta. A romák munkanélküliségével összefüggő feszültségek tekintetében a magyar oktatási rendszer is nagyon rossz, mert az elkülönítésre és nem az integrációra alapoz.

A politikus saját véleménye szerint ő "már nem olyan népszerűtlen" 1995-96-os pénzügyminiszteri intézkedései miatt, mint korábban volt. "Az emberek most a növekedés aranykoraként gondolnak a kilencvenes évekre. Azt gondolják: talán mégis igaza volt ennek az átkozott Bokrosnak!" - mondta a Die Pressének.