rss      tw      fb
Keres

Rubicon-levél, Galamus-megjegyzés„Tisztelt Főszerkesztő Asszony! Kedves János!

Poór János a Galamus.hu-n szeptember 3-án közzétett egy szerkesztőségünkhöz intézett levelet. Poór János állításával szemben levele ekkor már napok óta fenn volt a Rubicon honlapján az Antiszemitizmus? rovat Újabb állásfoglalások című menüpontjában. Sajnálom, hogy a tények ennyire nem számítanak. (Poór János aug. 24-én küldte el levelét, én 30-án tettem föl a honlapunkra. Ő – Mihancsik Zsófia közlése alapján – 28-án továbbította azt a Galamusra, amely szept. 3-án jelenítette meg.)  A honlapunkon is közre adott levélhez az alábbi megjegyzéseket fűztem.

[…]

Rácz Árpád, főszerkesztő”

***

Mihancsik Zsófia megjegyzése

Poór János nem állított semmit, ami nem igaz. Augusztus 20-ai keltezéssel írt egy levelet a Rubicon főszerkesztőjének, majd miután sem választ nem kapott, sem a levelét nem látta viszont a Rubicon honlapján, augusztus 28-án elküldte a Galamusnak.

Én valóban elkövettem azt a hibát, hogy szeptember 2-án éjjel, amikor a Galamus szeptember 3-ai számát véglegesen rendbe tettem, nem néztem meg újra a Rubicon honlapját (amelynek a főszerkesztője Rácz Árpád).

A mentségem az, hogy miután megkaptam Poór János levelét, megnéztem – történt mindez augusztus 29-én –, hogy időközben nem tették-e fel mégis. Megállapítottam, hogy nem, azóta sem, ezzel szemben Poór János neve már nem szerepelt a szerkesztőség tagjainak névsorában. Ha Poór János nevét nyomban levették, azaz a bejelentését nyugtázták, az indoklását – a levelét – viszont nem hozták nyilvánosságra, ugyan miért kellett volna feltételeznem, hogy napok múlva mégis megteszik?

Úgyhogy nagyon is számítanak a tények, ám bizonyos magatartások bakugrásainak a követésére, azt hiszem, nem lehet felkészülve még egy gondos felelős szerkesztő sem.

Az már bizonyára a „nyomda ördöge”, és nem a főszerkesztő keze nyoma, hogy Poór János levelébe valaki beleírt, kissé (nagyon) értelemzavaró módon.

Az eredeti szöveg így szólt:

„Az összeállításban megjelent a honlapon olvashatóhoz képest másként kommentált (menet közben, ismétlem, tartalmilag megváltoztatott) elítélő nyilatkozat, az aláírók listája és Romsics Ignác válasza. (68– 69. l.)”

A Rubicon honlapján (betű szerint) ez olvasható:

„Az összeállításban megjelent a honlapon olvashatóhoz képest másként kommentált Poór jános állításával szemben (menet közben, ismétlem, tartalmilag megváltoztatott) elítélő nyilatkozat, az aláírók listája és Romsics Ignác válasza. (68– 69. l.)”

Rácz Árpád főszerkesztő válasza Poór János levelére egyébként a Rubicon honlapján olvasható. Az olvasó is van olyan ügyes, mint én, bizonyára megtalálja, hogy azon belül hol. Különösen hogy neki segített Rácz Árpád.

(Rácz Árpád–Mihancsik Zsófia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!