rss      tw      fb
Keres

Csütörtöki izgalom: Orbán megint hazudott – Mellár: „Ők maguk kreálták a listát”
Sárváron a Park Inn hotelben ülésezik a Fidesz és a KDNP frakció. Orbán Viktor ezt az alkalmat használta fel arra, hogy facebookos videoüzenetben szóljon a néphez, és ismét nemzetmentőként tüntesse fel önmagát az IMF népnyúzó követeléseivel szemben. Egy nap krónikája arról, hogy ha a nyilvánosság működik, mennyi ideig tartja magát egy politikai hazugság.


A való világ helyszíne: a sárvári Park Inn hotel (parkinnsarvar.hu)

2012. szeptember 5., szerda 19:05
Rogán: a Fidesz-frakció kért tájékoztatást a kormánytól az IMF-feltételek ügyében

Szerdán este Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy éjszakába nyúló frakcióülésekre, csupán rövid szünetekkel megszakított intenzív munkára kell számítaniuk a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőinek a következő két napban. Szó lesz az IMF-tárgyalásról is, mert „a Fidesz-frakció tájékoztatást kért a kormánytól és Orbán Viktor miniszterelnöktől arról, melyek azok a feltételek, amelyeket az IMF és az Európai Bizottság megfogalmazott a kormány számára”.

2012. szeptember 6., csütörtök 10:39
Orbán csak egy fél mondat erejéig említette az IMF-tárgyalásokat szerdán

Az origo.hu reggeli beszámolója szerint (Horrorforgatókönyvet vázolt fel Orbán) a szerda esti „alig félórás gazdasági-politikai helyzetértékelésben az [origo]-nak nyilatkozó résztvevők meglepetésére a miniszterelnök csak egy félmondattal ejtett szót az IMF-fel folytatandó tárgyalásokról, illetve a Nemzetközi Valutaalap esetleges feltételeiről, a részleteit pedig mindenféle kommentár nélkül csak két képviselői kérdésre sorolta fel röviden… Ezek a feltételek a nyugdíjak csökkentésétől a nyugdíjkorhatár-emelésén, a családi pótlék és az utazási kedvezmények csökkentésén át a személyi jövedelemadó-emeléséig, illetve egy általános, értékalapú ingatlanadó bevezetéséig terjedhetnek. Az [origo]-nak nyilatkozó résztvevők benyomása szerint a kormányfő azonban sokkal inkább egy valamennyi eshetőséget számba vevő  ’horrorforgatókönyvet’ vázolt fel, mintsem a szervezet konkrét kéréseit. Az ismertető után a résztvevők szerint a miniszterelnökhöz érkező kérdések sem firtatták a tárgyalások részleteit, egy képviselő szerint azért, mert a nagy arányban polgármester frakciótagok többségét ’az IMF-nél jobban foglalkoztatja az önkormányzatok finanszírozása, hogy miből fognak iskolát fűteni, segélyt fizetni jövőre’.”

2012. szeptember 6., csütörtök, 5:40
A Magyar Nemzet csütörtökön már „IMF-listáról”, a Valutaalap „feltételeiről” beszél, a nyugdíjcsökkentéstől a bankszférának juttatandó pénzig

A csütörtök reggeli Magyar Nemzet (Tájékoztató az IMF listájáról) azonban már mint IMF-listát emlegette az imént felsorolt pontokat. „Tájékoztatást kapott szerda este a Sárváron ülésező Fidesz–KDNP-frakció a kormánytól a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeiről – értesült a Magyar Nemzet. Íme, az IMF követeléseinek listája: nyugdíjak csökkentése; nyugdíjkorhatár-emelés; családi pótlék csökkentése; személyi jövedelemadó-emelés; privatizáció; utazási kedvezmények csökkentése; bürokrácialeépítés; általános, értékalapú ingatlanadó; önkormányzatok kiadásainak csökkentése; bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.” (Természetesen a Jobbik nyomban tiltakozott az ellen, hogy „az IMF ilyen megszorító intézkedéseket kér”.)

2012. szeptember 6., csütörtök 07:53
Az Index kételkedik az „IMF-lista” hitelességében: az IMF elvárásai mindig makroszámokról szólnak, nem konkrét intézkedésekről

„A felsorolt lista olyan mérvű intézkedéscsomagot tartalmaz, ami nem tűnik valós elvárásnak, sokkal inkább alkalmasak az IMF elleni hangulatkeltésre. A Valutaalap a korábbi, 2008-2009-es tárgyalásain sem fogalmazott meg egy pakkban ennyi és ilyen kemény feltételeket.” „A mostani listában szereplő intézkedések többsége különféle szakmai anyagokban és dokumentumokban külön-külön már felmerült, irreálisnak tűnik, hogy ezeket együtt követelné a Valutaalap, amely általában egyébként is kevés konkrét elvárást szokott felsorolni, és azok is inkább csak makroszámokat tartalmaznak, amelyek eléréséhez a kormány választhat az eszközökből.” Ráadásul „az eddigi kiszivárgott információkban nem szerepelt a nyugdíjkorhatár emelése, sem a családi pótlék csökkentése, sem átfogó privatizáció, sem a bankszférának szánt pénzjuttatás”. (A Fidesz elé tárták az IMF halállistáját)

2012. szeptember 06., csütörtök, 13:06
A hvg.hu szerint nem most, nem ezt, nem így, egyébként meg sohasem

„A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem most és nem tárgyalási feltételekként közölte javaslatait a kormánnyal, és több pont minden bizonnyal nem is abban a formában fogalmazódott meg, ahogy a Magyar Nemzetben megjelent – derítette ki a hvg.hu azzal kapcsolatban, hogy a lap csütörtöki számában egy listát közölt az IMF feltételeiről.”

„Aki ismeri az IMF működését, az tudja, hogy a Nemzetközi Valutaalap sosem köti feltételekhez a tárgyalásokat, hanem a programkérő országgal közösen elemzi a helyzetet, megvizsgálja a költségvetési célokat és a kormány által felrajzolt makrogazdasági pályát. Ezeket  összeveti a költségvetés tervezett bevételeivel és kiadásaival, és ha feszültségeket lát, jelzi. Ha az IMF amúgy egyetért a költségvetési céllal, akkor javaslatokat tesz azokra az irányokra, melyeket követve a kormány intézkedéseket fogalmazhat meg a cél elérése érdekében. De konkrét vagy számszerűsített lépéseket nem fogalmaz meg, pláne, nem ír elő – mondta a hvg.hu-nak a Valutaalap működését jól ismerő forrás.” (Jól időzített „IMF-lista” leplezheti a kormány fiaskóit)


Egy villalakó – MTI/Szigetváry Zsolt

2012. szeptember 6., csütörtök 14:39
Orbán videoüzenetben tájékoztatja a (facebookos) népet az IMF „elvárásairól”, és arról, hogy „ezen az áron, így, nem”

„Tisztelt facebookosok, ez az első őszi jelentkezésem, megindult a politikai évad, itt vagyunk Sárváron, frakcióülést tartunk. Számos fontos kérdésben születtek döntések: választójogi törvény módosítása, szociális kérdések, munkahelyteremtés ügye, de a legfontosabb, hogy a frakció az IMF és az Európai Unió Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit is végigvehettük. Ha úgy tetszik, van tehát tudásunk arról, hogy mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági pénzügyi garanciát szeretnénk igénybe venni. A lista hosszú, a sajtóban olvasható, a nyugdíjak csökkentésétől kezdve, a bürokrácia leépítésén át, a bankadó megszüntetésén keresztül a bankoknak juttatandó pénzösszegig minden szerepel benne, ami nem érdeke Magyarországnak, ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett – én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet –, hogy ezen az áron, így nem.  A frakció felhatalmazott bennünket arra, hogy egy alternatív tárgyalási javaslatot hozzunk tető alá a következő napokban, ezen fogunk dolgozni”. (Facebook)

2012. szeptember 6., csütörtök 15:26
Index: Pofon a forintnak

„A kormányfő szavaira a forint rövid idő alatt nagyot gyengült az euróval szemben. Az euró ára néhány perc alatt a 285 forintos szint környékéről 289,31 forintig emelkedett, a vételi oldalon már 290 forint környéki ajánlatok vannak. A svájci frank ismét 240 forint közelében van. Nemzetközi befektetési oldalakon kereskedési tippekben a forint gyengülésére alapuló, úgynevezett shortolásos kereskedési stratégiát javasolnak. A tőzsde részvényindexét jelentősen befolyásoló OTP árfolyamát szintén elintézték Orbán szavai. Az OTP részvényei 4 százalékot estek a bejelentés nyomán, a bankpapír 2 százalékos pluszból 2 százalékos mínuszba váltott. Az MTelekom szintén 2 százalékos mínusznál jár. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy Orbán szerdán még azt mondta már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások, mert ’a menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel’. A miniszterelnök egy napja még arról beszélt, hogy bár vannak még vitatott kérdések, a tárgyalások jól haladnak.” (Orbán az IMF-ről: Ezen az áron, így nem)

2012. szeptember 6., csütörtök 16:33
Az Index elolvasta a levelet, amelyre Orbán hivatkozik: nincsenek benne ilyen pontok

„Noha a levelet a kormány titkosan kezeli, az Indexnek most lehetősége volt elolvasni azt, így kiderült, hogy az ötoldalas levélben – mely egyszerre rövid helyzetelemzés és a főbb gazdaságpolitikai intézkedési irányok kijelölése – valójában meglehetősen kevés konkrét előírás van. Így például a napvilágot látott információkkal ellentétben egyetlen szó sincs a nyugdíjakról, nyugdíjkorhatárról (általában a szociális ellátásokról igen) vagy értékalapú ingatlanadóról.”

„Ahogy az IMF-tárgyalásokon általában lenni szokott, a levélben inkább célokat, irányokat jelölnek ki, melyek ugyan szükségszerűen feltételeznek bizonyos intézkedéseket, de valójában a kormánynak még elég jelentős mozgásteret biztosítanak. A levél fő mondanivalója az, hogy a jelenlegi politika nem tudja kimozdítani Magyarországot a nagy adósság – alacsony növekedés problémából, és nem tudja érdemben csökkenteni a pénzügyi instabilitás kockázatát.”

„Kétségtelenül vannak azonban konkrét elvárások is, ezek azonban aligha jelenthetnek meglepetést. Olyan intézkedésekről, illetve intézkedések visszavonásáról van szó, amelyeket az EU és az IMF, de piaci szakértők is sürgettek. Az alábbi elvárásokat lehet felsorolni:

az MNB-t sújtó tranzakciós adó eltörlése, ami miatt azóta már az EU újabb eljárást is kilátásba helyezett (ez a legkonkrétabb elvárás); a banki különadó és a telekomadó kivezetése; az Alkotmánybíróság költségvetési kérdéseket érintő hatáskörének visszaállítása. A levél végén ugyanakkor szerepel az is: a dokumentum egy előzetes listának tekinthető, egy hitelprogram konkrét feltételei új információk és a tárgyalások függvényében változhatnak.” (Milyen áron nem kell az IMF-hitel?)

2012. szeptember 6., csütörtök 20:13
Uniós forrás szerint a lista rossz

„A lista nem tükrözi pontosan a megtárgyalt kérdéseket. Más szavakkal: a listán szereplő reformok egy része szóba sem került, más része pedig nem úgy került szóba, ahogy az a sajtóban megjelent” – közölte egy név nélkül nyilatkozó uniós forrás az MTI-vel (MTI). (Az Európai Bizottság „egyelőre” nem akarta kommentálni Orbán állításait.)


Mosakodás a villában (parkinnsarvar.hu)

2012. szeptember 6., csütörtök 21:07
Népszabadság: Fideszes magyarázkodás

Szerdán este „Orbán Viktor ült a pulpituson az asztalnál, maga elé vett egy levelet, azt, amit az IMF hagyott a kormány számára, miután július 25-én elutazott Budapestről a delegáció. Ez az a levél, amelyet az Index is ismertetett – ismerte el forrásunk. – A miniszterelnök ezt olvasta fel, ismertette a képviselőkkel. Végigfutott az általánosabb megállapításokon, a különböző ajánlásokon, és azt mondta el pontokba szedve, ami kiolvasható, azonosítható volt az IMF-levélből. Tehát, ahol az szerepelt, hogy szociális kérdések, azon a ponton a miniszterelnök azt olvasta ki, hogy akár családipótlék-csökkentés is lehet az ajánlásból. Ahol pedig a nyugdíjrendszer átalakítása szerepelt, azon a ponton a nyugdíjcsökkentést azonosította – magyarázta a Népszabadságnak az estét részletesen elmesélő honatya. Orbán Viktor, elmondása szerint, megállt egy pillanatra, és úgy fogalmazott: ’van itt vagy 40 kiolvasható pont’, de a miniszterelnök megállt a tíz pontnál.” (Elismerték Sárvárról: nem létezik a 10 pontos IMF-lista)


Társalkodás és alvás a villában (parkinnsarvar.hu)

Magyar szakértői vélemények
 

Mellár Tamás: Ők maguk kreálták a listát

„Semmi meglepő nincs Orbán Viktor bejelentésében, mivel az egész listát ők maguk kreálták. Most pedig végrehajtják, amit kiterveltek” – reagált Orbán bejelentésére Mellár Tamás közgazdász.

Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője

Bár magyarázatot nehéz találni, az időzítés nem lehet véletlen – mondta a hvg.hu-nak. A miniszterelnök bejelentése ugyanis akkor hangzott el, amikor Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke általános kötvényvásárlási programot hirdetett. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az EKB pénznyomtatásba kezd, és megveszi az adósságproblémákkal küzdő eurózónatagok (például Spanyolország) állampapírjait. Az utóbbi hónapokban már úgy tűnt, hogy a kormánynak inkább megéri elkerülni a konfliktusokat a nemzetközi szervezetekkel. A miniszterelnök bejelentése viszont egyértelmű fordulat ebben a stratégiában. Az IMF-megállapodás meghiúsulása vagy továbbcsúszása – ha a nemzetközi környezet kedvezőbbé is válik – komoly negatív hatással lehet majd a forint/euró árfolyamra, és a svájci frank ára is a hiteleseknek kedvezőtlen irányba fog elmozdulni.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője

Többször is meghallgatta a Facebookon elhangzó mondatokat, de állítja: nem érti, és tanácstalan a bejelentés értelmezésével kapcsolatban. „Az első gondolatom az volt, hogy ezt a listát biztosan nem az IMF adta a kormány kezébe, mert bár Görögország és Románia esetében is keményebben tárgyaltak a szokottnál, a megjelent listán szereplő tételek egy részének nincs is értelme.” Szerinte az ingatlanadóztatás, a nyugdíjcsökkentés és -korhatáremelés például az IMF-tárgyalásoktól függetlenül is folyamatban van.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője

A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott listát nem indokolják Magyarország reálgazdasági folyamatai, a gazdaság állapota egy ilyen méretű kiigazítást nem igényel. A nyilvánosságra került lista a valós, mintegy 300-400 milliárd forintos kiigazítási igény többszörösét öleli fel, ami teljesen indokolatlan, a feltételek meglehetősen eltúlzottak. Ezekkel a feltételekkel „az életben nem lesz Magyarországnak megállapodása az IMF-fel”. Egyébként a valutaalap feltételeiről a piac várja az IMF megerősítő nyilatkozatát.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója

A lapban felsorolt, IMF-nek tulajdonított igények nem szokványosak, a valutaalap nem szokott ilyen részletes igényekkel fellépni. Szokatlannak nevezte azt is, hogy csak egyetlen lapban jelent meg az információ. Véleménye szerint mindez akár azt is jelentheti, hogy a magyar politika arra próbálta használni ezt a hírt, hogy olyan színben tüntesse fel magát, mint aki szembemegy az IMF-fel, „térdre kényszeríti”, és úgy harcol ki egy kedvező feltételű hitelmegállapodást. A másik lehetőség, hogy a kormány ezzel próbálja indokolni azt, hogy végül nem lesz megállapodás. Azaz folytatódik az elmúlt hónapokban látott stratégia, azaz egyre messzebb tolódik a megállapodás a nemzetközi hitelezőkkel.


Villalakók (parkinnsarvar.hu)
 

Külföldi szakértői vélemények
 

Magdalena Polan, a Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdásza

A sajtóban megjelent feltételrendszer elvetése „a tárgyalási folyamat része”, és nem annak a jele, hogy a magyar kormány végleg letett az IMF/EU-megállapodásról. A fejlemény ugyanakkor alátámasztja a Goldman Sachs azon véleményét, hogy az új egyezségig valószínűleg hosszú és nehéz út vezet. Ám ez a fejlemény negatív a forint szempontjából, és csökkenti annak valószínűségét, hogy az MNB szeptemberben újabb kamatcsökkentést hajt végre.

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays kutatási részlegének felzárkózó piaci főközgazdásza

A magyar kormány „hátraarcot csinált”, és az új IMF/EU-programról szóló tárgyalások ezután „meghatározatlan ideig” elhúzódhatnak, sőt megvan a lehetősége annak is, hogy a tárgyalásokat felfüggesztik. A cég tudomása szerint az IMF a júliusi előkészítő megbeszélések után hátrahagyott levelében kérte a magyar kormányt annak átgondolására, hogy miként lehet a 2013-as költségvetésben meglévő, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára becsült űrt kitölteni az MNB-re kiterjesztett pénzügyi tranzakciós adó eltörlésével és a növekedést jobban ösztönző gazdaságpolitika kidolgozásával együtt. Ezek nehéz feltételek, de az nem következik belőlük, hogy a kormánynak – az MNB-re vonatkozó pénzügyi tranzakciós adó kivételével – előre meghatározott feladatokat kellene végrehajtania; a magyar kormánynak magának kell döntenie a válaszlépések mikéntjéről.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza

Valószínűtlen, hogy Orbán Viktor csütörtöki bejelentése az új programról szóló tárgyalások végét jelentené. Véleménye szerint a Fidesz vezetése arra a következtetésre jutott, hogy az IMF-csomaghoz csatolt feltételek teljesítésének olyan politikai ára lenne, amelyet nem érdemes megfizetni. Shearing szerint e következtetés mögött részben az a tény állhat, hogy a magyar befektetési eszközök piacán az utóbbi időben „markánsan enyhült” a feszültség. Ám a csütörtöki kormányfői bejelentés óhatatlan következményeként valószínűsíthető az eladási nyomás kialakulása a magyar kötvény- és forintpiacon. A múltbeli tapasztalatok alapján a következő napokban a forint könnyedén akár a 295 forint/eurós szintig is gyengülhet.


Szabadidős tevékenység a villában (parkinnsarvar.hu)


Találgatások, vélemények: miért?

hvg.hu: A népharagot az IMF-re irányítani

„Forrásaink szerint sokkal érdekesebb, hogy miért épp most kerültek be a sajtóba ezek a ’feltételek’. Az azeri kötvénykibocsátás bukása, valamint az, hogy az Európai Bizottság kötelességszegési-eljárást indíthat Magyarország ellen a tranzakciós illeték jegybankra vonatkozó kiterjesztésével kapcsolatban, mind olyan negatív hír volt, amiről a figyelem most kissé elterelődhet. A ’népharag’ pedig az IMF-re irányulhat. ’Ebben nincs túl sok kockázat: a Valutaalap az esetleg hamisan beállított információkat amúgy sem szokta kommentálni.’ Másrészt Orbán most a frakció előtt beszél, ahol ha kellemetlen kérdéseket kap, takarózhat az IMF által előírt diétával.”  „Egy neve elhallgatását kérő, a jelenlegi tárgyalásokat is jól ismerő szakértő szerint a kormány eljátssza, mintha most értesülne a Valutaalap felvetéseiről. A Budapesten tárgyaló EU/IMF-küldöttség júliusban hátrahagyott egy helyzetértékelést (fact setting), amelyben konkretizálták, hogy milyen feszültségeket látnak, és milyen területeken érdemes lépni. Ez a sajtóban megjelent. A kormányfő kommunikálta is, hogy az álláspontok távol állnak egymásról. Most pedig úgy csinálnak, mintha Sárváron érte volna őket egy távirat.”

Népszabadság: Előre megírt forgatókönyv, politikai színjáték

„…úgy tűnik, a miniszterelnök egy előre megírt forgatókönyv szerint alakította Sárváron az IMF-vonalat, és a frakció állásfoglalása is a politikai színjáték része. A 10 pont nyilvánosságra kerülése/kiszivárogtatása nyilván azt a célt szolgálta, hogy Orbán Viktor erősítse a megszorításokat elutasító tárgyalási pozícióit, mielőtt ismét tárgyalóasztalhoz ül az IMF-fel. Sárvárral a háta mögött a miniszterelnök tud hivatkozni arra, hogy a megszorítással járó feltételeket a parlamenti kétharmad nem szavazná meg úgysem.

Orbán Viktor mindenesetre már csütörtökön visszatér Budapestre, az előzetes hírek szerint – nyilván ez is a kormányzati kommunikácios stratégia része – péntek reggel már a közrádióban magyarázza el, miért nem kell IMF-hitel ilyen áron. Szombaton a jobboldali holdudvarát, saját táborát hangolja a 10 pont, illetve az IMF ellen, hétfőn pedig a parlamentben napirend előtt szólal fel.”

Index: IMF elleni hangulatkeltés

„Ez a kiszivárogtatás már arra utalt – sok más kormányzati lépés és jelzés mellett –, hogy a kabinet vissza akar táncolni a jelenleg folyó IMF-tárgyalástól. A felsorolt lista ugyanis olyan mérvű intézkedéscsomagot tartalmaz, ami nem tűnt valós elvárásnak, sokkal inkább alkalmasnak az IMF elleni hangulatkeltésre.”


Az MSZP teherautója a frakcióülés színhelyén – MTI/Szigetváry Zsolt
 

Origo: Kommunikációs trükk

„Elbocsátunk mondjuk pár ezer embert a közszférából, elvonunk néhány kedvezményt, vagy kisebb emelést hajtunk végre néhány céges adón, de így is ajándéknak fog tűnni minden ahhoz képest, amiről azt állítottuk, hogy feltételül szabja az IMF. Vagyis a kormány az IMF-re mutogatva azt kommunikálhatja, hogy a legkisebb rosszat választotta, a legnagyobb veszélyeket pedig elhárította az intézkedésekkel, tehát végső soron még jól is jöhet ki a népszerűtlen intézkedésből” – vezette végig a logikai sort az [origo]-nak egy kormánypárti forrás, utalva rá, hogy több korábbi kormány is alkalmazott már hasonló kommunikációs trükköket. A kommunikációstrükk-elméletet erősíti, hogy a videó, amelyben Orbán Viktor azt állította, hogy a kormánypárti frakciók egy alternatív IMF-csomag összeállítására kérték fel a kabinetet, nem sokkal fél három után jelent meg a miniszterelnök Facebook-oldalán. Az ülés [origo] által megkérdezett – éppen ebédszünetüket töltő – résztvevői azonban azt mondták, hogy a csütörtöki megbeszéléseken egyetlen szó sem esett addig az IMF-hitelről.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!