rss      tw      fb
Keres

Országgyűlés: Krónika - mandátumigazolás, napirend előtt

MTI 2010. február 15., hétfő 15:22

Karvalics Ottó (KDNP) mandátumának igazolásával kezdte meg munkáját hétfőn, tavaszi ülésszakának első napján a Ház, amely az áprilisi országgyűlési választások előtt a tervek szerint már csak három napot ülésezik.

Karvalics Ottó, Somogy megye 6-os számú egyéni választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje - aki a közelmúltban elhunyt KDNP-s Kuzma László helyére került be a törvényhozásba - letette esküjét. A mandátumot az Országgyűlés 232 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül igazolta.

A Ház tagjai néma felállással emlékeztek meg az elmúlt hónapban elhuny Kuzma László KDNP-s, Paizs József szocialista országgyűlési képviselőről, valamint az előző ciklus parlamentjének volt tagjáról, Ágota Gáborról.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt utalt arra, hogy kevesebb mint két hónap van hátra az országgyűlési választásokig, szerinte az MSZP az elmúlt időszak eredményeit fogja kampányának középpontjába állítani, vélhetően azonban "nem fog tudni mit mondani".

A frakcióvezető kiemelte: 2009 harmadik negyedévében 7,1 százalékkal zuhant a GDP az egy évvel azelőtti hasonló időszakhoz képest. A magyar gazdaság 2007. és 2009. között produkált olyan mutatókat, amelyet a világgazdaság majd csak 2008-tól - jelentette ki, hozzátéve: az államadósság tizennégy éve nem volt ilyen magas, mint most.

Véleménye szerint a kormány olyan költségvetést hozott létre, mely alapján nem lesz tartható a 3,8 költségvetési hiány.

Magyarországon mindenki egyetért abban, hogy változásra van szükség - jelentette ki.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter azt válaszolta: ma 17 százalékkal jobban teljesít a gazdaság, mint a Fidesz kormányzásának utolsó évében, és, mint mondta, a Fidesz kormányzásának egyetlenegy olyan éve sem volt, ami meghaladta volna a rendszerváltás életszínvonalát. Hozzátette: az infláció 2001-ben közel tíz százalék volt, míg 2009-ben négy és fél százalék. Az elmúlt nyolc évben Magyarországon a reálkeresetek harminc százalékkal nőttek.

Elmondta, hogy az elmúlt két évben több mint száz fideszes polgármester által vezetett önkormányzat bocsátott ki kötvényt 276 milliárd forint összegben. "Önök csinálják az ország eladósítását."

Göndör István (MSZP) felszólalásában arról beszélt, hogy a költségvetésben több mint 100 milliárd forinttal csökken a személyi jövedelemadóból származó bevétel, ez pedig azt jelenti, hogy a magánemberek adófizetési kötelezettsége is csökken.

A társadalom nagyobbik fele nyertese a személyi jövedelemadó csökkentésnek - mondta.

Katona Tamás pénzügyminiszteri államtitkár szólt arról, hogy jelentősen módosultak az adótörvények, és január elsejétől lényegesen csökkent az személyi jövedelemadó mértéke.

Felhívta a figyelmet arra: minden munkavállalónak meg kell néznie, hogy milyen adójóváírást adott a jövedelemadója levonása érdekében. Hangsúlyozta: az összes munkavállaló 91 százaléka az alsó adókulccsal, 17 százalékkal adózik, 209 ezer forint bruttó havi jövedelem alatt pedig mindenkinek jár az adójóváírás.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, frakcióvezetője napirend előtt a januárban elhunyt Kuzma László KDNP-s országgyűlési képviselőről emlékezett meg. Mint emlékeztetett, Kuzma László az Országgyűlésben az oktatási és tudományos bizottság tagja volt.

Elmondta,  halálával nagy veszteség érte a kereszténydemokráciát. Kuzma László mindig azt hangsúlyozta, felkészült szakmunkások nélkül az ország nem fejlődhet.

Kuzma László, a KDNP országgyűlési képviselője január 20-án halt meg. A politikus 2002 óta volt tagja az Országgyűlésnek, 2006-ban a Somogy megyei területi listán került a parlamentbe.

Arató Gergely oktatási államtitkár úgy emlékezett: sokoldalú tapasztalata, higgadt érvelése hiányozni fog az Országgyűlésnek.

***

Országgyűlés - Krónika 2. rész. OVB, egészségügy, országmérleg, villamos művek, vagyonadó

Megválasztotta az új Országos Választási Bizottság (OVB) tagjait hétfőn az Országgyűlés. Az interpellációk között a képviselők az egészségügyről, az ország helyzetéről, a villamosművekről és a vagyonadóról beszéltek.

Az új összetételű OVB-t az Országgyűlés 196 igen, 145 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett választotta meg. Tagjaira az önkormányzati miniszter tett előterjesztést, a képviselők ennek alapján Bordás Vilmost, Fazekas Mariannát, Halmai Gábort, Szigeti Pétert és Szoboszlai Györgyöt, póttagnak pedig Tilk Pétert és Wéber Jánost választották meg.

A Fidesz múlt csütörtökön jelezte, hogy nem támogatja a javasolt névsort, amely ellen az MDF is szót emelt.

A jelöltekről listában, egyszerű többséggel szavaztak. Az új OVB délután megtartja alakuló ülését.

Pesti Imre interpellációjában az MSZP miniszterelnök-jelöltjének vitát kiváltó mondatát idézte, amely szerint az orvosok politikai hovatartozásuk alapján kezelnék a betegeket. A fideszes politikus, aki az orvosi eskü szövegéből is idézett felszólalásában, azt mondta, hogy Mesterházy Attila durván aláásta az orvos-beteg kapcsolatot. A szakmában mindenki egyöntetűen tiltakozott, visszautasította a kijelentést - mondta, azt kérdezve: az államtitkár egyetért-e Mesterházy Attila kijelentésével, illetve nem gondolja-e, hogy a jelöltnek bocsánatot kellene kérnie.

Vojnik Mária egészségügyi államtitkár válaszában kiemelte: szerinte nem történt más, mint Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a politikusok által gerjesztett megosztottság már olyan mértékű a társadalomban, amire nemet kell mondani. Idézte a kormányfőjelölt Éger István orvosi kamarai elnökhöz írt levelét, s azt mondta, ehhez csatlakoznak.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 181 igen, 155 nem és 5 tartózkodással jóváhagyta.

A szocialista Szabó Zoltán az elmúlt nyolc évet tette mérlegre, idézve az ellenzéki minősítéseket. A kormánypárti képviselő ironikus hangvételű felszólalásában azt kérte a kancelláriaminisztertől, hogy "valljon színt": mennyivel csökkent a nyugdíjak és keresetek vásárlóértéke, hogyan alakult az államadósság, a családtámogatások összege, mennyivel kevesebb a gépjármű, az internet, mint nyolc éve. Mennyivel költ kevesebbet az állam működésre, mennyivel csökkent az államilag támogatott lakásépítések száma, mennyivel költenek kevesebbet egészségügyre, mint nyolc éve? - sorolta kérdéseit.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter válaszában idézte az The Economist hétfőn nyilvánosságra hozott elemzését, amely szerint Magyarország eladósodottsága Japánénál, az Egyesült Államokénál, Nagy-Britanniáénál is könnyebben kezelhető.

Autópályából Orbán Viktor kormánya 7, a baloldali kormányok 700 kilométert építettek. A Széchényi-tervből az egész ország kapott annyit, mint amennyit csupán Debrecennek fizetett ki a baloldali kabinet. A családi pótlékot megháromszorozták, lassult a természetes népességfogyás. Negyedmillióval több lakás van, mint nyolc éve, az internetelőfizetések száma a hétszeresére nőtt - sorolta a kancelláriaminiszter.

A képviselő a választ elfogadta.

Medgyasszay László a magyar villamosművek kétes ügyeiről kérdezte a pénzügyminisztert. Milliárdos állami vagyon tűnt el - mondta, hozzátéve: többszöri kérdésre sem kaptak érdemi választ arra, lett-e ennek valamilyen következménye. Hónapok óta csönd van - mondta a kereszténydemokrata politikus, megjegyezve, belső felelősségrevonásról sem hallani. Történt ilyen? - kérdezte.

Katona Tamás pénzügyi államtitkár válaszában azt mondta, hogy a vállalat jelenlegi vezetése gondosan járt el, és mindent megtett, hogy a korábbi vezetés idején keletkezett ügyek hátterét feltárják. A felügyelőbizottság vizsgálata tavaly tavasszal lezárult, s 2009 áprilisában büntetőfeljelentést tettek. Intézkedések sorát hozták, hogy a jövőben kizárhatók legyenek a hasonló esetek. Módosítani fogják a cégek alapszabályát, az anyavállalat hatáskörébe kerül az ismeretlen tulajdoni hátterű, illetve offshore ügyletek kérdése.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 166 támogató, 133 nem szavazattal és 3 tartózkodással igen.

Pettkó András független képviselő az Alkotmánybíróság vagyonadóról szóló döntése kapcsán azt mondta, kiderült, hogy jogosak voltak a kifogások, de nem érti, hogy az elmúlt nyolc évben kormányzó erő hogy képes egyértelműen hibás jogszabályokat áterőltetni, majd, miután ez kiderül, annyit sem mond, hogy "bocsánat, tévedtünk". A képviselő a vagyonadó még érvényben lévő részének hatályon kívül helyezését szorgalmazta.

Katona Tamás pénzügyi államtitkár azt mondta, nem biztos, hogy jó, ha a nagy értékű gépkocsik után kivetett adót törlik. Ezt a logikát követve szerinte minden adót el kellene törölni. A nagy értékű vagyontárgyak adójának meghatározásakor olyan technikát igyekeztek alkalmazni, hogy a járművek utáni adó a tényleges vagyoni helyzethez közelítsen.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 172 igen, 145 nem és 4 tartózkodással jóváhagyta.