rss      tw      fb
Keres

Az IMF és az EU sajtótájékoztatója

MTI 2010. február 15., hétfő 15:10

Elégedett a magyar vállalások teljesítésével a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság, de aktuális felülvizsgálatuk ismertetésekor egyöntetűen felhívták a figyelmet arra, hogy az idei és a jövő évi hiánycél továbbra is csak szigorú fiskális politikával érhető el, és emellett szükség lehet a tartalékok újra feltöltésére is.

Az IMF ötödik felülvizsgálatát követő sajtótájékoztatón Oszkó Péter is megerősítette a delegációvezetők észrevételeit, és jelezte: a kormány arra készül, hogy teljes egészében befagyassza a stabilitási tartalékot.

Megjegyezte azt is, hogy javítottak az idei GDP prognózison: a korábbi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékos gazdasági visszaesést vár a kormány, és továbbra is azzal számol, hogy a végleges adatok is megerősítik a tavalyi 3,9 százalékos hiány teljesülését és tartható az idei 3,8 százalékos eredményszemléletű GDP arányos államháztartási hiánycél.

Hozzátette: a korábbinál kisebb visszaesés nem a belső fogyasztás, hanem az export vártnál nagyobb élénkülésének köszönhető.

Bejelentette azt is, hogy további részletet az IMF és az EB által 2008 októberében nyújtott 20 milliárd eurós hitelkeretből nem hív le a kormány, mivel az ország piaci finanszírozása megoldott. A szakmai együttműködésre azonban véleménye szerint továbbra is szükség van a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, így ennek fenntartását a következő kormánynak is javasolja Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter szerint annak ellenére teljesíthető az idei hiánycél, hogy a deficit több mint 75 százaléka már az első negyedévben megvalósul . Az idei, mintegy 170 milliárd forintra tehető kockázatokat - az 50 milliárdos vagyonadó-kieséssel együtt - kedvező változások csökkentik: például a magánnyugdíjpénztári visszalépések 60 milliárddal, illetve a kamatpályából is adódik mintegy 50 milliárdos megtakarítás. Lényegében a vagyonadó-kiesés miatti 50 milliárdos tétel sorsa kétséges, ezért fagyasztják be a teljes, stabilitási tartalékot - mondta. Az idei költségvetés 98,6 milliárdot irányzott elő a stabilitási tartalék címen.

Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság delegációjának vezetője szerint a magyar gazdaság stabilizálódott és megfelelő pályán halad. Megemlítette: az EU által biztosított 6,5 milliárd eurós keretből 5,5 milliárdot hívott le Magyarország.

Az IMF és az EB a mostani felülvizsgálati jelentésében megállapította, hogy Magyarország eleget tesz az Egyetértési Megállapodásban vállaltaknak. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 3 évben az egyenleg strukturális javulása elérte a 8,5 százalékot.

James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap delegációjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy Magyarország magas GDP arányos államadóssága mérséklődjék, megfelelő lépésekkel azonban a következő öt évben a GDP 65 százalékára csökkenthető ma még 80 százalékot meghaladó mértéke.

Hozzátette: Magyarország jó irányban halad a fellendülés felé, amely nem a belső fogyasztáson, hanem a külső keresleten alapul. Az idei 0,2 százalékos GDP csökkenés után az IMF már több mint 3 százalékos növekedést vár 2011-ben.

James Morsink elismerte, hogy a kormány megfelelő lépésekkel stabilizálta a gazdaságot, de hangsúlyozta, hogy továbbra is szigorú fiskális politikára, a kockázati tartalékok megtartására van szükség. Felhívta a figyelmet arra is: 2011-ben további intézkedések kellenek az államháztartási hiány 3 százalék alá szorításához.

Kérdésre válaszolva James Morsink elmondta: találkoztak a legnagyobb ellenzéki párt képviselőivel, a Fidesz kifejtette készségét és szándékát a szigorú fiskális politikát folytatására. Hozzátette: az ellenzéki politikusok megerősítették, hogy fontosnak tartják az IMF-fel való együttműködést és ezt fenn kívánják tartani.

Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviselet-vezetője azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megerősítése megtörtént, s ennek révén a jövőben jobban tudja ellátni ellenőrzési tevékenységét. Aláhúzta: a magyarországi bankrendszer stabil, továbbra is nyereséges, a nyugati anyabankok felelősséget vállaltak az itteni leánybankjaikért.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: az IMF-fel kötött szándéknyilatkozatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megerősítéséről vállaltak maradéktalanul teljesültek. Kifejtette: a parlament által elfogadott múlt évi törvénymódosítás növelte a PSZÁF függetlenségét, a módosítással a felügyelet a parlamentnek tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Simor András a bankrendszerről elmondta: az előzetes számok alapján a hazai bankrendszer tavalyi tőkemegfelelési mutatója majdnem 10 százalék volt, alig maradt el a 2008. évi hasonló mutatótól. A bankrendszer piaci ellenőrzését, működésének koordinálását ellátó Pénzügyi Stabilitási Tanács már két ülést tartott. A testület nagyobb összhangot teremt a PM, az MNB és a PSZÁF között.

Kérdésre válaszolva kellemetlen meglepetésnek nevezte a januári inflációs adatot, de hangsúlyozta, hogy a monetáris politika számára releváns horizonton a 3 százalékos inflációs cél alá eshet a pénzromlás üteme. Kiemelte: az MNB hamarosan publikálja az új inflációs prognózist, de annyi elmondható, hogy a novemberi jelentés óta erőteljesen nőttek az olajárak, változott a fogyasztói kosár, és a szabályozott áraknál is nagyobb év eleji emelések voltak.