rss      tw      fb
Keres

Fidesz: az IMF sajtótájékoztatója arról szólt, hogy a változást már Magyarországon kívül is várják

MTI 2010. február 15., hétfő 15:24

Varga Mihály szerint a változást most már nemcsak Magyarországon belül, hanem az országon kívül is várják.

A Fidesz alelnöke a Parlamentben újságíróknak azt mondta: ezt mutatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának hétfői budapesti sajtótájékoztatója is, ahol elmondták, esélyt látnak arra, hogy egy következő kormány gazdaságpolitikája következtében az államadósságnak a GDP-hez viszonyított 80 százalékos mértéke öt év múlva 65 százalékra csökkenjen.

Felidézte, 1998 és 2002 között úgy növekedett a gazdaság, és bővült a foglalkoztatottság, hogy közben az államadósság mértéke a maastrichti kritérium, azaz 60 százalék alá került.

Varga Mihály szerint az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság nincs túl a válságon, ahelyett, hogy kezelték volna, inkább mélyítették a válságot. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, gazdasági és politikai változásra egyaránt szükség van.

A politikus felhívta a figyelmet a Credit Suisse országkockázati rangsorára is, amelyet a hétfői Magyar Nemzet ismertetett: e szerint Magyarország Izland és Görögország után a harmadik legkockázatosabb országa Európának.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter parlamenti felszólalására reagálva Varga Mihály azt mondta, nem igaz az, hogy az önkormányzati rendszer adóssága okozza az adósságállomány növekedését.

James Morsink, az IMF delegációjának vezetője magyarországi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Fidesz kifejtette készségét és szándékát a szigorú fiskális politika folytatására a Nemzetközi Valutalap delegációja és az ellenzéki párt közötti egyeztetéseken.

Ezzel összefüggésben a Fidesz alelnöke azon újságírói kérdésre, mit jelent az, hogy a Fidesz kész szigorú fiskális politikát folytatni, kifejtette: múlt csütörtökön, amikor találkoztak az IMF delegációjával, világossá tették, hogy csak akkor tudnak majd pontos forgatókönyvet adni az IMF-megállapodással kapcsolatban is, ha minden részlet, minden államháztartási információ a rendelkezésükre áll.

A Fidesz ugyanakkor elkötelezett abban, hogy Magyarország stabilitása, az ország finanszírozhatósága megmaradjon - közölte Varga Mihály, hozzátéve, hogy legfontosabb céljuk új munkahelyek teremtése, és ennek szeretnének alárendelni egy olyan gazdasági programot, amelyben az adósságfinanszírozás és a minél kisebb államháztartási hiány is fontos cél.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az euróbevezetést Magyarországon mennyire odázhatja el a jelenlegi görögországi helyzet, a volt pénzügyminiszter úgy válaszolt: az euróövezet problémái nem segítik a csatlakozásra váró országok helyzetét. A következő kormánynak egy világos euróbevezetési forgatókönyvet kell majd célul kitűznie, meg kell jelölnie a bevezetés dátumát, és ehhez kell hozzárendelnie egy olyan programot, amely hiteles a külföldi finanszírozók és befektetők szempontjából is - mondta.

Hangsúlyozta, egy ilyen reális forgatókönyv el kell érje, hogy Magyarország belátható időn belül csatlakozhasson az euróövezethez.