rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. június 22.

Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgató-főrendezője, a Magyar Színházi Társaság elnöke


Bolgár György:
- Azt hallottam, hogy az egri színházban január óta nem kapnak bért az alkalmazottak. Igaz ez?

Csizmadia Tibor: - Nem, ez nem igaz. A megye és a város együttesen tartja fenn a színházat, de a gesztor szerepet a megye vállalja, és megye elég komoly anyagi nehézségekkel küzd. Tulajdonképpen nagyon kevés pénzt kapunk, hiába állapították meg a költségvetési rendeletükben a támogatás összegét, itt likviditási problémák vannak. Ugyanakkor a béreket minden hónapban megkapjuk.

- Akkor mit nem kapnak?

- A működésre vonatkozó pénzeket. Tehát azokat az összegeket, amelyek a produkciók készítésére, díszletre, jelmezre vagy olyan megbízási szerződésekre fordítódnának, ami a produkció létrehozásához kell.

- Akkor lehet, hogy ez a téves hír esetleg onnan származik, hogy bizonyos megbízási szerződésekre nem fizettek időben, vagy nem fizettek egyáltalán, és azok terjesztették el, hogy hiába dolgoztam az egri színháznak, mégsem kaptam érte semmit?

- Ez egy országos probléma, hogy hogyan tartozunk körbe egymásnak. Természetesen azon vagyunk, hogy ezeket kifizessük. Most kaptunk a fenntartótól egy nagyobb injekciót, amivel egy kicsit behozta ezt a lemaradását. Így a szerződéses embereket ki tudtuk fizetni a színházi évad lezárásáig. Még itt a nyári hónapokban egyéb tartozásainkat kiegyenlítjük, és bízom benne, hogy szeptemberben tiszta lappal kezdhetjük az évadot.

- Kicsit pikáns dolog egy színházi rendezővel arról beszélni, hogy mennyi az annyi. De mégis mennyi például a tartozásuk?

- Május végén volt ötven millió forint kifizetetlen számlánk, amit aztán lecsökkentettünk, és most olyan huszonöt millió értékű az a számlamennyiség, ami kifizetetlen. De ez egy viszonylag természetes számlamozgás. Májusban mindig egy kicsit felhalmozódik a dolog.

- Mekkora az egri színház éves költségvetése?

- Több mint ötszázmillió.

- Akkor ehhez képest az a huszonötmillió nem tragikus.

- Nem. Itt a folyamatos működés a kérdés. A megyei önkormányzat azon van, hogy minden intézményének a közalkalmazotti béreit kifizesse. És ez az iskolák vagy szociális otthonok esetében nyolcvan-nyolcvanöt százaléka a teljes költségvetésnek. Igen ám, de a színháznál csak ötven százalék a bér, a másik ötven százalék működési kiadásokra megy, az előadások létrehozására, lebonyolítására. Itt keletkeznek a hiányok természetesen, mert ezt más forrásból kell kifizetni.

- Ön nem hallotta ezt a rémhírt, amit én, hogy nem fizetnek bért?

- Én folyamatosan hallok rémhíreket. Természetesen ezt is hallottam, de ez cáfolható, mert a béreket ki tudtuk fizetni. Valóban több olyan lejárt határidejű számlánk volt, aminek a kifizetése problémát jelentett, de ezek nem bér jellegű kifizetések voltak.

- Akkor örömmel nyugtázom, hogy az egri színház él és fizet.

- Így van.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái