rss      tw      fb
Keres

Baj van a Fidesszel!A baj forrását nem ismerem. Vagy az lehet az ok, hogy elfáradt a Fidesz manipulációgyártó gépezete, ugyanazokat a sémákat és technikákat ismétli, így aztán már az előtt kitalálhatók a trükkjeik, mielőtt elkezdenének dolgozni rajta. Vagy az lehet az ok, hogy Orbán politikájának akarnoksága, ennélfogva végiggondolatlansága (a voluntaristák sohase foglalkoznak a valósággal, elképzeléseik közegével és következményeivel, ezért nem is mérlegelnek soha) már nem elleplezhető semmiféle trükkel. Vagy az is ok lehet, hogy mi edződtünk meg: olyan sok Fidesz-féle manipulatív kommunikációs trükkel találkoztunk az utóbbi évtizedben, hogy már álmunkból ébresztve is átlátunk rajtuk. Vagy egyszerűen az történik, hogy végleg összeomlóban van az egész fideszes hazugságépítmény, mert amióta világ a világ, ez a kártyavárak sorsa (pedig mennyi munkát, emberi agyvelőt, időt és pénzt raktak bele, és mennyi jó célt és szándékot temettek alá!).

Az azért példátlan, hogy egy nap alatt kiderült, hazudott Orbán az IMF-levélről, azaz arról, hogy a Valutaalapnak konkrét „megszorító” követelései volnának, amelyet az ő kisembervédő kormánya nem fogad el (lásd szeptember 7-ei hírösszefoglalónkat: Csütörtöki izgalom: Orbán megint hazudott – Mellár: „Ők maguk kreálták a listát”, illetve ugyanezzel a dátummal Felcsuti Péter írását: Az IMF „követeléseiről”, amik nincsenek).

Bolgár György az Állami Számvevőszék jelentésének közzététele után (amely azt bizonygatja, hogy Magyarországnak 2008 végén nem is kellett volna felvennie a gyorshitelt a Nemzetközi Valutaalaptól) nyomban rájött, hogy az első kézzelfogható bizonyítéka van előttünk annak, mire volt jó Fidesz-hű embereket kinevezni az ÁSZ élére (lásd interjúját Dede Katalinnal: A dokumentumok számítanak, a tényleges helyzet nem). És mit ad isten, Rogán Antal alig két héttel később be is bizonyította, hogy az ÁSZ-jelentés tényleg manipulatív kommunikációs céllal készült. Igazolnia kellett Orbán hamis IMF-követeléslistáját, illetve a hamis lista nagy hangú elutasítását, hiszen lám, az IMF már 2008-ban is tönkretette a magyar gazdaságot (lásd mai hírösszefoglalónkat: Rogán Antal napirend előtt, avagy így hamisít valóságot a Fidesz).

Sajnos az aktuális kommunikációs trükk, a kis kártyavár a nagyon belül, a szemünk láttára és egy pillanat alatt dőlt össze.

Olvassák el Rogán Antal napirend előtti felszólalását! Tanulmányozhatják rajta, hogyan kell úgy ügyeskedni a valósággal, hogy azt a képet mutassa, amelyet mi használni szeretnénk. Rogán beszédéből csak egyetlenegy elem hiányzik: az ugyanis, hogy 2008 őszén világválság volt, és a világválság elérte Magyarországot. Emlékeznek rá? Zuhant a forint árfolyama, az OTP hihetetlen veszteségeket szenvedett el a tőzsdén, a magyar állampapírok vásárlása megszűnt, ahogy Pogátsa Zoltán fogalmaz a hírösszefoglalónkban idézett Álomcsőd című könyvben: „Mára szinte teljes konszenzus alakult ki arról, hogy az IMF-fel kötött készenlétihitel-megállapodás nélkül a magyar gazdaság a de facto államcsőd helyzetébe került volna”, értsd: az állam nem tudta volna fizetni a közalkalmazotti béreket, nyugdíjakat, a szociális kiadásokat stb. (Nem mellesleg az egész Európai Unió ezt a válságot nyögi azóta is.)

Rogán elbeszéléséből csak ez az elem hiányzik, vagyis a kiváltó ok, amely a 2008-as IMF-hitelfelvételt magyarázza. Nála az állam megmagyarázatlan okból vette fel az IMF-hitelt (valószínűleg pusztán Gyurcsányék gonoszságából, akik ki akartak tolni a néppel), így aztán mindaz, ami a gazdasági világválság hatására következett be Magyarországon (bérek, nyugdíjak csökkenése, a munkanélküliség növekedése stb.), Rogán szerint az IMF diktátuma miatt következett be. A rogáni logika végkövetkeztetése: Magyarország egyszer már megtapasztalta, hogy az IMF segítsége egyenlő a bérek és a nyugdíjak csökkenésével, indokolt tehát, ha Orbán ma határozottan elutasítja, hogy ugyanilyen feltételekkel (persze ne felejtsük el: a feltételeket Orbánék maguk „kreálták”) kössön megállapodást az Európai Unióval és a Valutaalappal (és mit ad isten, ezt még a jól időzített ÁSZ-jelentés is igazolja).

Kérdés: Rogán ennyire buta, hogy maga sem veszi észre, mekkorát hazudik, vagy csak akarat nélküli báb, aki megszokta, hogy mondja, amit a szájába adnak, mert az ő önbecsülése is rég a múlté (ha valaha is volt neki).

Így kell ügyesen hazudni, mondhattuk volna tíz évvel ezelőtt. Ma már csak azt mondhatjuk: szomorú rájuk nézve, hogy már a nép megtévesztésére szolgáló trükkjeik kiagyalásában is épp olyan bénák, mint az egész politikájukban.

(Mihancsik Zsófia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!