rss      tw      fb
Keres

TakarékBank: idén 0,8 százalékkal csökken, jövőre 1,3 százalékkal nő a GDP

MTI 2012. szeptember 26., szerda 16:04

Az idei 0,8 százalékos csökkenés után jövőre 1,3 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az infláció idén 5,7 százalékkal, jövőre 4 százalékkal emelkedik a TakarékBank előrejelzése szerint, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

A pénzintézet elemzői azt várják, hogy a háztartások fogyasztása az idei 1,4 százalékos visszaesés után jövőre szinten maradhat, a kormányzaté viszont jövőre is csökkenhet, míg a beruházások az idei 3,8 százalékra becsült csökkenés után jövőre már 0,9 százalékkal nőhetnek. A szeptember 25-i újabb 0,25 százalékos kamatvágást követő további kamatmérséklésre csak az IMF-megállapodás után számítanak a TakarékBank elemzői.

Az inflációt elemezve a TakarékBank szakértői megállapítják, hogy a következő hónapokban 6 százalék fölé emelkedhet, majd novembertől 5,5 százalék közelébe mérséklődhet a tavalyi jövedéki adóemelések kiesése miatt, így az éves átlagos infláció 5,7 százalék lehet. A jövő évi átlagos infláció 4 százalék körül alakulhat, a 3 százalékos inflációs cél elérése legkorábban 2014 elején várható.

A szeptember 25-i újabb 0,25 százalékos kamatvágást követő további kamatmérséklésre csak az IMF/EU-megállapodás után számítanak a TakarékBank elemzői. Ha tető alá kerül a megállapodás, az év végéig további 25 bázispontos kamatcsökkentés lehetséges, így az év végére 6,25 százalékra csökkenhet az alapkamat. Ezt a jövő év első felében további 50 bázispontos kamatcsökkentés követheti, így a jövő év végén 5,75 százalék lehet az irányadó ráta - áll az előrejelzésben.

A munkanélküliségi ráta 10,5 százalékra mérséklődött május-július között az április-június között mért 10,9 százalékról, valamint az egy évvel ezelőtti 10,8 százalékhoz képest. A foglalkoztatottak száma 31,4 ezer fővel emelkedett az előző háromhavi átlaghoz képest, s 75,5 ezerrel nőtt egy év alatt, túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően. Az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - a tavalyival megegyező, 10,9 százalékot mutat majd 2012-ben, míg jövőre a mutató 10,8 százalékra csökkenhet.

A költségvetési folyamatokat elemezve a TakarékBank szakértői azt várják, hogy a GDP-arányos hiány mind az uniós elszámolás (ESA), mind a pénzforgalmi szemléletű elszámolás szerint 2,5 százalék lesz. Az alacsonyabb várható növekedés mintegy 60-70 milliárd forinttal növelheti a jövő évi hiányt, a munkahelyvédelmi akcióterv pedig további 250 milliárd forinttal. Összességében 300 milliárd forintot valamivel meghaladó intézkedésekre lehet szükség a 2013-as, 2,2 százalékos eredeti hiánycél eléréséhez.

A TakarékBank prognózisa szerint a euró/forint árfolyam a közeljövőben várhatóan a 280-285-ös sávban maradhat, az IMF/EU-tárgyalások elakadása esetén azonban a forint gyengülésére lehet számítani. Markáns gyengülés, így 300 feletti árfolyam csak a nemzetközi hangulat újabb drámai romlása esetén várható. Ha a nemzetközi környezet kedvező jellegű marad, még az IMF/EU-tárgyalások megszakadása is csak átmeneti és kismértékű gyengülést okozhat. Egy megállapodás viszont a forintot a 275-280-as sávba erősítheti.