rss      tw      fb
Keres

Zidane lefejeli Materazzit – a Beaubourg előtt




Monumentális, több mint öt méter magas és sok tonnás szobrot kapott a párizsi Georges Pompidou Center előtti téren az utóbbi évtized egyik legemlékezetesebb futballpálya-jelenete egy Adel Abdessement nevű szobrásztól (akinek egyébként kiállítása nyílt a Beaubourg-ban). A „Fejes” címre hallgató szobrot így magyarázta a kiállítás rendezője: „A szobor szembemegy a hagyománnyal, amely csak győzelmeknek szeret szobrot emelni. Ez a mű óda a vereséghez.” Majd nem kis „emelkedettséggel” hozzátette: „Bár Adel alkotása egy népszerű eseményt, egy mindenki által azonnal felismerhető jelenetet ábrázol, egyben utalás is a realista hagyományra és Masaccio freskóira. Zidane földre szegezett tekintete olyan, mint a Paradicsomból éppen kiűzött Ádámé.”


2006-ban, a futball-világbajnokság berlini döntőjének hosszabbításában, amelyet Franciaország és Olaszország játszott, Marco Materazzi, az olaszok középhátvédje durva megjegyzést tett Zenadine Zidane húgára, mire a francia csatár keresetlenül lefejelte a pálya közepén. Az esetet a ma is aktív Juventus-kapus, Gianluigi Buffon jelezte a játékvezetőnek, aki piros lappal kiállította Zidane-t – egyébként utolsó válogatott mérkőzésén. Végül az olaszok büntetőrúgásokkal nyerték a világbajnokságot.


 

Zidane még évekkel később is azt nyilatkozta, hogy nem bánta meg, amit tett. 2009-ben a France Footballnak azt mondta: „Helyes döntés volt, hogy kiállítottak, a kapus Gianluigi Buffon jól tette, hogy jelezte a bírónak a mozdulatomat. De ma sem tudnék együttélni azzal a tudattal, hogy akkor a pályán maradok, Franciaország pedig aranyérmet nyer.” 2010 márciusában az El País című spanyol napilapnak azt mondta: „A sportágtól, a szurkolóktól és a csapattól elnézést kérek, de Materazzitól soha. Ez becstelenség lenne tőlem, inkább meghalnék.” Végül 2010 novemberében, a Real Madrid-tanácsadóként dolgozó Zidane elkísérte a csapatot az AC Milan elleni Bajnokok Ligája-meccsre Milánóba. Materazzi a szállodában futott össze Zidane-nal, köszöntek egymásnak, beszélgetni kezdtek, végül békét kötöttek egymással. A Marca című spanyol sportlap tudósítója szerint a jelenet „egy szeretetteljes öleléssel végződött, elfelejtették a múltat”.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!