rss      tw      fb
Keres

Nőnek a koalíciós veszteségek Afganisztánban

MTI 2012. szeptember 30., vasárnap 12:02

Egyre gyakoribbak az amerikai vezetésű koalíciós erők olyan veszteségei Afganisztánban, amelyeket a velük szövetséges afgán hadsereg és rendőrség tagjai, illetve a soraikba beférkőzött felkelők okoznak, s ez növeli az aggodalmakat, mi lesz 2014 vége, a külföldi erők tervezett kivonulása után.

A legutóbbi ilyen eset szombaton történt, amikor egy afgán katona amerikai és afgán társai ellen fordította fegyverét, és legalább négyet megölt közülük. Az afgán belügyminisztérium közben arról is beszámolt vasárnap, hogy 24 óra alatt 16 tálib fegyveressel végeztek különböző hadműveletekben.

Friss jelentések szerint az afganisztáni megszállás 11 éve alatt az amerikai emberveszteség elérte a kétezer főt, s rajtuk kívül a koalíció legkevesebb 1190 más nemzetiségű katonája halt meg a háborúban az iCasualties.org független szervezet adatai alapján.

A washingtoni Brooking Intézet szerint a halálesetek 40,2 százalékát házilagos robbanószerkezetek okozták, a többségük 2009 után, amikor Barack Obama amerikai elnök 33 ezerrel növelte az amerikai erők létszámát a tálib felkelők fokozódó ellenállása miatt. A második legjelentősebb halálok a pokolgépek után az ellenséges tűz volt 30,6 százalékkal - közölte az intézet.

A civilek halálának okait már sokkal nehezebb kideríteni. Az ENSZ adatai szerint 13 431 polgári személy esett áldozatul az afganisztáni konfliktusnak 2007 - az ENSZ-statisztikák kezdete - és ez év augusztusa között. A megszállás 2001-es kezdete óta a legtöbb becslés több mint húszezerre teszi a háború afgán civil halottainak számát.

Ez év végén - még 33 ezer amerikai katona hazatérte után is - 108 ezer koalíciós katona, köztük 68 ezer amerikai fog szolgálatot teljesíteni Afganisztánban. Sokan közülük az afgán biztonsági erők kiképzésével foglalkoznak majd, amelyeknek országszerte föl kell váltaniuk őket 2014 után.