rss      tw      fb
Keres

Szíria - Intenzív tüzérségi tűz Aleppóban, biztonsági szolgálatok székhelye elleni merénylet

MTI 2012. szeptember 30., vasárnap 18:58

A szíriai hadsereg vasárnap több város, közöttük Aleppó és Homsz negyedeit lőtte tüzérséggel.

A szíriai állami hírügynökség szerint a hadsereg "sikeres hadműveletet hajtott végre Aleppó nyugati felében a rendszer megdöntését tervező "terrorista csoportok" ellen.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emberjogi szervezet nem végleges adatai szerint vasárnap legalább 67-en - közöttük 19 civil, 14 lázadó és 34 katona - haltak meg az arab országban.

Damaszkusz tartományban legalább hét civil halt meg, többek között Irbinben, amely heves tüzérségi tűz célpontja volt, valamint Dumában, ahol egy nő és három gyermek halt meg lövöldözésben és tüzérségi tűzben.

A két hónapja tartó és az elmúlt napokban minden korábbinál hevesebb harcok következtében súlyosan megrongálódott Aleppóban leégett az híres óvárosi bazár számos üzlete.

Az emberjogi központ szerint a hadsereg tüzérségi tűzzel kísérelte meg a lázadók kiűzését állásaikból a dél-szíriai Deraa, Idlíb és a közép-szíriai Hama több városában is. Damaszkuszban nyolc férfi holttestére találtak rá Barze városnegyed Tesrin nevű katonai kórháza közelében, akiknek a hadseregnek a városnegyed ellen intézett előző napi művelete során veszett nyoma.

Az északkelet-szíriai Kámeslíje városban egy öngyilkos merénylő biztonsági szolgálatok székhelye előtt hozta működésbe a parkoló gépkocsijába rejtett pokolgépet, amelynek robbanásában legalább négy ember meghalt, számosan pedig megsebesültek az állami média szerint.

Emberjogi aktivisták szerint a halottak száma legalább nyolc, de elérheti a tizenötöt is, mert többen "súlyosan" megsebesültek.