rss      tw      fb
Keres

Pécsi egyetemi vesztegetés - Megkezdődhet a per érdemi szakasza

MTI 2012. október 1., hétfő 4:21

Ma kezdődhet meg a pécsi egyetemi vesztegetési ügy tárgyalásának érdemi szakasza a Győri Törvényszéken. Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az eljárás szeptember 18-án hivatalosan elindult, de az első tárgyalás alig egy órán át tartott. A vádlottak és védőik számbavételekor derült ki, hogy nincs jelen az elsőrendű vádlottnak, az egyetem volt gazdasági főigazgatójának egyik jogi képviselője sem, így - mint Bóka Tibor bíró mondta - érdemben nem lehet belekezdeni a tárgyalásba.

Elhangzott: a férfi védelmét vezető ügyvédet a Győri Törvényszék zárta ki a tárgyalásból, egy másik ügyvéd megbízását a vádlott - közlése szerint - jó fél éve visszavonta, míg a harmadik előző nap mondott fel. A bíró jelezte: az ügyvédi törvény rendelkezései szerint a felmondás 15 napja alatt is el kell látnia a védelmet.

A tárgyaláson volt olyan vádlott, aki az eljárás felfüggesztését, míg más vádlott a saját ügyének elkülönítését kérte.

Az április elején benyújtott, több mint 16 ezer oldalnyi vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják.