rss      tw      fb
Keres

Cozma-ügy - Ma döntés várható a Kúrián

MTI 2012. október 1., hétfő 5:25

Várhatóan ma dönt a Kúria a Cozma-ügyben a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványáról, amelyben a vádhatóság az álláspontja szerint törvénysértően enyhe jogerős döntés megsemmisítését és új eljárás lefolytatását kérte.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki az első- és a másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetést kapott. A fellebbezések folytán a Győri Ítélőtáblára került ügyben 2012. április 27-én kihirdetett jogerős ítélet azonban jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év, Sztojka Ivánt pedig 8 év börtönre ítélték.

A másodfokú bíróság indoklása szerint a cselekmények nem tekinthetők életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható minősített emberölés kísérletének, ehelyett emberölés és testi sértés állapítható meg, amely legfeljebb 20 éves szabadságvesztéssel sújtható.

A felülvizsgálati eljárás első napján, múlt kedden a Kúria előtt az ügyész többek között azért kérte a tábla ítéletének hatályon kívül helyezését, mert álláspontja szerint annak minősítései és büntetései törvénysértően enyhék, továbbá ítéletszerkesztési hibák miatt a tényállás, illetve az indoklás korrekciói csak egy megismételt másodfokú eljárásban végezhetők el.

A védelem ugyanakkor az ügyészség indítványának elutasítását és a jogerős ítélet fenntartását kérte. Többen is hangsúlyozták a felhergelt közvélemény, a felkorbácsolt indulatok eljárásból való kirekesztésének fontosságát, és azt is, hogy a jogállami eljárás, a törvény előtti egyenlőség elve mindenkire vonatkozik.

A vádlottak közül csak Németh Győző szólalt fel az utolsó szó jogán, mint mondta: sajnálja, és maga is elítéli, hogy megszúrta Pesicet, de ölni nem akart.