rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. június 24.

Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára


Bolgár
György: - Ön Tatabánya polgármestere is, ezért hadd kérdezzem meg, bár nem erről szeretnék Önnel beszélni, hogy tudja összeegyeztetni a kettőt?

Bencsik János: - A törvény előírásainak megfelelően egy héttel ezelőtt én átadtam a polgármesteri feladatokat a korábbi alpolgármester úrnak, így egy hete már nem én vagyok a város hivatalban lévő polgármestere.

- Lehet, hogy ez a hír csak nekem új, de én még nem olvastam róla. Akkor így már világosabb, hogy ezek szerint a munkaidejének minden percét a minisztériumi munkájára tudja fordítani. Nem sajnálja? Ön az ország egyik legsikeresebb és leghosszabb ideje hivatalban lévő polgármestere volt.

- Úgy vagyok ezzel, mint a családatya a felnőtt fiaival, amikor elhagyják a családi házat. Húsz esztendeig voltam a város polgármestere, és valóban nagyon szép és eredményes éveket tölthettünk el együtt. Mondjuk úgy, hogy felnőtt a város, és azokat a feladatokat, amelyeket én felvállaltam húsz esztendővel ezelőtt, nagymértékben tudtuk teljesíteni. Ugyanakkor egy városnak is megvan a maga nagykorúsági élete és tovább is szeretne fejlődni. És a további fejlődéséhez más környezetre van szükség. A más környezetet ez esetben más polgármester és más képviselőtestület fogja biztosítani. De a város országgyűlési képviselőjeként természetesen a város fejlesztésével kapcsolatos kérdésekre ezután is oda fogok figyelni, és együtt fogok dolgozni a városi önkormányzat vezetőivel.

- Magyarán fél szemmel Tatabányára is figyel. De ma egy konferencián bejelentette, hogy januártól nagyon komoly, nagyszabású programot indít a kormány. Évi százezer lakás teljes általános felújításával megkezdődne a nemzeti épületkorszerűsítési program. Ez egy energiahatékonysági átalakítás lenne elsősorban. És ennek nyomán, legalábbis ez a terv, az épületek energiafogyasztása hetven-nyolcvan százalékkal csökkenne. A dolog azért is nagyszabású, mert évi százezer lakást bevonni egy ilyen programba óriási mennyiség, ez nyilván az építőiparnak is lökést ad, nyilvánvalóan nagyon jó azoknak, akik ebben részt vehetnek. De, és kezdjük itt, azért komoly megterhelést ró az államkasszára, nagyjából százmilliárd forintra becsülik ennek a költségét. Honnan tudják ezt előteremteni olyan körülmények között, amikor tudjuk, hogy a Fidesz-kormány nemcsak idén akarja betartani a költségvetési hiánycélt, hanem Navracsics Tibor ma azt mondta a Reutersnak, hogy jövőre három százalék alá akarják szorítani. Szóval miből lenne erre százmilliárd forint?

- Egy nagyon apró pontosítást tennék, hogy nem százezer lakás, hanem százezer lakással egyenértékű épületfelújítással szeretnénk indulni az első két esztendőben.

- Ez a különbség mit jelent?

- Nemcsak lakások és családi otthonok szerepelnek ebben, hanem középületek is. Önkormányzati és állami tulajdonban lévő középületek. Csak ezt át lehet számítani lakás-egyenértékre. De ez is nagy tétel. Ígéretet tettünk arra, hogy az Európai Uniós források átrendezésére sor fog kerülni, ennek az előkészítésén dolgozik a két nagy tárca, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium. Július végére kell a kormány számára javaslatot tennünk a még meglévő források olyan formában történő átrendezésére, amelynek köszönhetően a hazai kis- és középvállalkozások is jelentős megrendelésekhez juthatnak. Tehát egy épületkorszerűsítési program elsősorban a kis- és középvállalkozóknak ad a kivitelezésben munkalehetőséget, erre felfűzhető az építőanyagipar, valamint az épületgépészet gyártó kapacitásainak a megteremtése. Így valóban tízezres nagyságrendben lehet új munkahelyeket viszonylag rövid idő alatt biztosítani. Tehát a források egy része az európai uniós alapok átrendezésével teremthető meg, illetve a széndioxid-kvóta értékesítésből származó bevételeket is ezekre a feladatokra tervezzük csoportosítani.

- Azt nagyjából megbecsülték, hogy ebből mennyi jöhet össze?

- A széndioxid-kvótából több mint százmilliárd forintos bevételre számítunk.

- Jövőre, vagy összesen a következő években?

- Az elkövetkezendő másfél-két esztendőben. Nekünk 2012 végéig a széndioxid-kvóta értékesítésére sort kell kerítenünk, mert korántsem biztos, hogy ezeknek a felhasználási jogát 2012 utánra át kell vagy át lehet vinni. Ha sikerül rövid időn belül ennek a programnak az intézményi hátterét megteremteni, akkor vissza tudjuk az ország renoméját szerezni és a széndioxid-kvóta piacon is esélyünk van arra, hogy ez a forrás bekerüljön az állami költségvetésbe, és zöld beruházásokat lehessen belőle finanszírozni. Az európai uniós alapok átcsoportosításánál olyan ezer-ezerkétszáz milliárd körül van az a fedezet, amelyet át lehet rendezni. Ebből százmilliárdos nagyságrendben szeretnénk energiahatékonysági és megújuló energiaberuházások megvalósításához szükséges alapokat létrehozni. Ezen kívül pedig egy zöld pénzintézet felállításával szeretnénk segíteni a vissza nem térítendő támogatások mellé szükséges lakossági, illetve önkormányzati önrész megteremtéséhez szükséges hitelfedezetet.

- Tehát ez egy állami bank volna, amihez nyilván az állam adná a tőkét és az állami tőkéből finanszírozott zöld bank adná az önrészt például a lakások tulajdonosainak?

- Így van. Amely beruházások, ha megújuló energiaforrás alkalmazását illesztik be a beruházásba, akkor akár négy-öt esztendő alatt is meg tudnak térülni. És az önrész futamideje, illetve a hitel futamideje és a törlesztőrészletek nagysága a fejlesztés megtérülésének figyelembevételével a megtakarítások kalkulálásával lenne meghatározva annak érdekében, hogy a háztartást havonta többletköltség ne terhelje. Tehát a megtakarításból lehessen kifizetni a törlesztőrészleteket.

- Konkrétabb számításokat is végeztek? Mert néhány hónappal ezelőtt, amikor Fidesz részről először felvetették ezt a tervet, akkor több szakember beszélt arról, hogy nagyjából mennyire becsülhető egy átlagos lakás vagy egy vidéki ház energiahatékonysági felújításának az összege. Úgy emlékszem, 1 millió 800 ezer forintra becsülték ezt nagyjából. És azért 1 millió 800 ezer forint nem kevés, ha arra gondolunk, hogy Önök 100 milliárdot szánnak rá nagyjából egy évben, hogy százezer lakást felújítsanak. 1 millió 800 ezerrel ez nem egészen jönne ki. De hátha Önöknek más számításaik vannak.

- A nagy kérdés az, hogy milyen mélységű beavatkozásra kerül sor. Mi a minél nagyobb mélységű felújítást szeretnénk szorgalmazni, és a kormányt, illetve az országgyűlést ennek a döntésnek a meghozatalára serkenteni az ősz folyamán. Azért, mert ez nemcsak az épületek utólagos hőszigetelését és a fűtés korszerűsítési feladatok ellátását foglalná magában, hanem az egyéb gépészeti újításokat is. Tehát a villamos és vízgépészeti berendezések felújítását is biztosítaná és az épület általános felújítási feladatait is magába foglalná. Értelemszerűen egy ilyen mély beavatkozású programmal nem negyven-ötven százalékos energiamegtakarításra lehet számítani, hanem mintegy hetven-nyolcvan százalékosra. Ez a hosszú távú megtérülés szempontjából fontos, mert az Európai Uniós előírásoknak is eleget kell tennünk. Ha csak félig-meddig történik meg egy épület felújítása, akkor tulajdonképpen a későbbi megtakarítás jelentős részét belakatoljuk, mert a lakóközösségek vagy az egyéni házak tulajdonosai még egyszer már nehezebben megtérülő energiahatékonysági beruházásba nem nagyon fognak belekezdeni. Így viszont nem tudjuk teljesíteni a kötelezettségeinket, és rá kellene terhelni a gazdaságra, az iparra a kibocsájtás csökkentésének a terheit. Az viszont jelentős mértékben visszavetné magának a nemzetgazdaságnak a teljesítményét. Tehát nincs más út.

- Mint ez a nagymértékű átalakítás, ugye?

- Így van.

- Ebben Önöknek látatlanban igazuk van, mert valóban akkor érdemes hozzákezdeni ehhez, ha minden elemét a lehetséges spórolásnak megfogják és ezeket a régi, sokszor korszerűtlen épületeket, lakásokat igyekeznek teljes mértékben felújítani. De ez akkor azt jelenti, hogy ez az 1 millió 800 ezres becslés mondjuk egy nyolcvan négyzetméteres hagyományos sátortetős vidéki házra, vagy - Ön biztos jól ismeri ezt is - Tatabányán egy ötvenöt-hatvan négyzetméteres lakótelepi lakásra még egy alábecsült költség is lehet?

- Így van. Alábecsült költség.

- Akkor mennyire saccolják ezt?

- Ennél jelentősebb összeget vesz igénybe.

- Mennyit? 2,5-3 millió is lehet akár?

- Igen, egy teljeskörűen felújított nagyobb lakás, illetve egy családi ház vonatkozásában ez az összeg, amelyet Ön megfogalmazott, teljes mértékben helytálló.

- Akkor érdekes módon látatlanban is egyetértünk. De ha tovább számolok, akkor ez azt jelenti, hogy évi - számoljunk a könnyebbség kedvéért hárommillióval - hárommilliós felújítás, ez harminc-harmincötezer lakás vagy lakásegyenérték, nem pedig évi százezer. Márpedig a hírben én évi százezerről olvasok. Vagy ez lehet, hogy csak a végső cél?

- Igen, de ha össze tudunk gyűjteni mintegy százmilliárd forint alapot, amely vissza nem térítendő támogatásm és ehhez hozzátesszük a zöld pénzintézet által biztosított kedvezményes feltételekkel hozzáférhető pénzügyi alapokat, akkor máris kétszer annyi lakás egyenértéket lehet számításba venni, mint amelyet Ön kalkulált.

- Tehát a százmilliárd gyakorlatilag kétszáz milliárdnyi felhasználható pénz lenne?

- Abban az esetben megduplázható. És még egy dolgot figyelembe kell vennünk. Ha januárban ez az intézményrendszer a pályázatkezelővel és a finanszírozási háttérrel elindul, akkor a közbeszerzéseket lefolytatják és a fűtésen kívüli időszakban fog elindulni az első jelentős műszaki beavatkozás és felújítás.

- Tehát mondjuk jövő tavasszal, ugye?

- Amelynek a költsége a következő ősszel fog jelentkezni, és onnantól kell kezdeni az elvégzett munka után a kivitelezési költségek kifizetését és finanszírozását. Várhatóan a következő évben nem is fogja elérni ezt a százezer lakás egyenértéket az elvégzett munka. Tehát az első két év átlagában lehet számolni a százezres lakásegyenértékkel, és azt követően lehet arra számítani és kalkulálni, hogy ez a lakásegyenérték-szám a mintegy százötven és kettőszázezret el kell hogy érje. És még a százötven-kétszázezer évi lakásegyenértékkel számolva is ez egy huszonöt-harminc esztendős program Magyarország vonatkozásában.

- Tehát annyi idő alatt lehetne korszerűsíteni a lakás- és az épületállományt.

- Így van, és ennyi idő alatt lehet elérni azt, hogy az ország gázfüggősége mintegy harmincöt-negyven százalékkal, az épületek kibocsátásából származó széndioxid szennyezés pedig mintegy ötven százalékkal csökkenjen az országban.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái