rss      tw      fb
Keres

Az MDF az államfőhöz fordult a miniszterelnök-jelölti vita ügyében

MTI 2010. február 16., kedd 14:14

Az MDF elnöke levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz a nyílt miniszterelnök-jelölti vita szokásának megvédése érdekében - közölte kedden az MTI-vel a párt sajtóosztálya. Dávid Ibolya azt kérte az államfőtől, kezdeményezze ő az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját.

A közlemény kitér arra, hogy Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje nyílt programvitára hívta Orbán Viktort és Vona Gábort, a Fidesz illetve a Jobbik kormányfő-jelöltjét, eddig azonban "mindkét jelölt kihátrált a felkérés elől".

Az MDF az ország jelenét és jövőjét nézve ezt a gyakorlatot aggasztónak tartja, mert véleményük szerint a működő demokrácia alapfeltétele a politika nyilvánossága, átláthatósága és ellenőrizhető működése.

Az országnak minőségi politikára van szüksége a kilábaláshoz, ennek pedig kiindulópontja, hogy pártok nem rejtegetik elképzeléseiket, s nem óvják a vitáktól miniszterelnök-jelöltjeiket - olvasható a közleményben.

Az MDF azt javasolja, a mindenkori miniszterelnök-jelölti viták fontosságát annak intézményessé tételével ismerjék el.

Dávid Ibolya azt kérte az államfőtől, hogy kezdeményezze ő az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját és tegyen javaslatot egy időpontra, ameddig a kormányfőjelöltek a választók nyilvánossága előtt mérik össze programjaikat és felkészültségüket.