rss      tw      fb
Keres

Brit tábornok: tárgyalni kellene a tálibokkal

MTI 2010. június 27., vasárnap 19:50

A brit vezérkari főnök szerint rövidesen meg kellene kezdeni a tárgyalásokat az afganisztáni tálibokkal, ez azonban nem keltheti a felkelőkben azt a benyomást, hogy előnyös helyzetben vannak.

Sir David Richards vasárnap nyilatkozott a brit közszolgálati rádiónak, a BBC-nek, hangsúlyozva, hogy személyes véleményét mondja, és bár azt nem tudja, hogy mikor kellene megkezdeni a tárgyalásokat, de halogatásnak nem látja okát.

Ugyanakkor a tárgyalásokkal párhuzamosan folytatni kell a katonai műveleteket, hogy a felkelők ne gondolják azt, a szövetségesek feladták a küzdelmet.

"Ha visszatekintünk a történelem során a felkelők ellen vívott bármelyik küzdelemre, látjuk, hogy mindig adódott egy pont, amikor tárgyalni kezdtek velük (a felkelőkkel), kezdetben valószínűleg közvetítőkön keresztül" - mondta Richards.

A brit hadsereg egy korábbi főnöke, Sir Richard Dannatt ugyancsak a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy a katonaságnak maximális nyomás alá kell helyezni a tálibokat, hogy kiseperjék őket Afganisztánból.

David Cameron brit kormányfő pénteken Kanadában a Sky News televíziónak azt mondta, hogy országának öt éven belül ki kell vonulnia Afganisztánból.

Mintegy 10 ezer főnyi brit csapat állomásozik Afganisztánban, a brit veszteség a 2001-ben megkezdett háború óta 308-ra emelkedett a múlt héten.