rss      tw      fb
Keres

Ausztriai magyarok aláírásgyűjtése az ORF-film ellen




Mint szombaton beszámoltunk róla, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) visszautasította a bécsi magyar nagykövet bírálatát a Nemzeti álmok – Magyarország búcsúja Európától című, a mai Magyarországról szóló dokumentumfilm ügyében. (Lásd korábbi hírösszefoglalónkat: A bécsi magyar nagykövet ismét tiltakozott, ezúttal az ORF főigazgatójánál).
Ausztriában élő olvasónktól kaptuk az alábbi, emailben terjesztett „népi” tiltakozást, amelynek kísérőszövege a következő:


„Tisztelt Olvasó!

A csatolmányban a 2012 szeptember 26-án az ORF által sugárzott ’Nationale Träume – Ungarns Abschied von Europa?’ című egyoldalú dokumentáció elleni tiltakozás olvasható. Amennyiben Ön egyetért a leírtakkal, kérjük nyomtassa ki a csatolmányt, írja alá és jutassa el személyesen vagy postai úton a következő címek egyikére [itt két postai cím következik]. Október 20-ai Collegium Hungaricumi rendezvényünkön (http://root.techgeek.at/eur/hu/) is átadhatják.
Amennyiben ismeretségi körében további személyek is aláírják, azt tisztelettel megköszönjük.
Üdvözlettel:
’EUROPA’-CLUB Vezetősége”
A felhívás szövege:

„Az ORF Közönségtanácsának tagjaihoz:
Bosszúsak vagyunk a ’Nemzeti álmok – Magyarország búcsúja Európától?’ című, az ORF megbízásából készült, és 20102. szeptember 26-án az ORF Magyarországról szóló tematikus estje keretében sugárzott  dokumentumfilm kiegyensúlyozatlansága és hiányzó objektivitása miatt.

A kiegyensúlyozatlanság okát a beszélgetőpartnerek kiválasztásának pártos voltában látjuk. A kormány 11 többé-kevésbé deklarált ellenfele a másik álláspont mindössze egyetlen képviselőjével állt szemben – Magyarország külügyminiszterével, aki mindössze 29 másodpercre jutott szóhoz. Ez nagymértékben ellentmond az újságírói gondosság igényének, hogy igazsághű és átfogó képet fessenek Magyarország aktuális fejlődéséről.

Bíráljuk a magyarországi helyzet és a jelenlegi kormánypolitika egyoldalú ábrázolását. A dokumentumfilmben azt a benyomást keltik, hogy az összes negatív fejlemény az elmúlt két évre vezethető vissza.

Az a véleményünk,  hogy a dokumentumfilm nem felel meg a kívánatos objektivitásnak és tárgyilagosságnak. Ezért megítélésünk szerint sérti a közszolgálati megbízatást. Elvárjuk az ORF-től, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatással tegyen eleget a törvényben előírt megbízatásának.”



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!