rss      tw      fb
Keres

Lemondott a pedofíliát vizsgáló egyházi bizottság Belgiumban

MTI 2010. június 28., hétfő 18:57

Lemondott hétfőn annak a bizottságnak a teljes testülete, amely az egyházon belül elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgálta Belgiumban.

A nyolc éve működő testület azért lépett vissza megbízatásától, mert a rendőrség a múlt héten példátlanul szigorú razzia keretében házkutatást tartott a belga katolikus egyház székhelyén, a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központjában, hogy bizonyítékokat szerezzen egyes papok elleni vádak alátámasztására. A rajtaütés során egy kriptát is megnyitottak, emellett több magas rangú egyházi embert órákon át szobafogságban tartottak.

A rendőrség eljárása ellen a hét végén a Vatikán is tiltakozott.

A katolikus egyházon belül működő bizottság vezetője, Peter Adriaenssens most úgy nyilatkozott, a hatóság eljátszotta az áldozatok bizalmát.

A házkutatás során a bizottság dossziéit és számítógépes anyagait is elkobozták.

A belga egyház április végén került a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nemzetközi figyelem középpontjába, amikor Roger Vangheluwe, Brugge (Bruges) püspöke lemondott megbízatásáról, és egyben beismerte, hogy évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott egy fiatal fiút.

Azt követően több száz panasz érkezett a gyermekpszichiáter Andriaenssens vezette független bizottsághoz, amely addig alig találkozott érdemi panasszal.

A testületnek az eredeti tervek szerint ősszel kellett volna jelentést készítenie az egyház számára.

A bruggei püspök távozását annak idején André-Joseph Léonard mechelen-brüsszeli érsek, a belga katolikus egyház vezetője jelentette be. Jelezte akkor azt is, tudatában van annak, hogy a történtek minden bizonnyal fájdalmas hullámokat vetnek majd, és bizalmi válságot okoznak a belga egyházban. Hangoztatta azonban, hogy ezzel a döntéssel Belgiumban végleg pontot lehet tenni egy fájdalmas fejezet végére.