rss      tw      fb
Keres

HRW: Kínzás révén szerzett információt használ London, Párizs, Berlin

MTI 2010. június 29., kedd 11:19

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország olyan információk segítségével küzd a terrorizmus ellen, amelyeket különböző titkosszolgálatok kínzással kényszerítenek ki bizonyos országokban - állítja kedden Londonban kiadott jelentésében a Human Rights Watch (HRW). Az emberjogi szervezet szerint e gyakorlat az egész Európai Unió hírnevét rontja.

A három európai ország hírszerző szolgálatainál nincsenek részletes útmutatások arra nézve, hogyan kezeljék és értékeljék az olyan országokból beszerzett információkat, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a kínzást mint hírszerzési módszert. Így szerzett értesüléseket használ Franciaország és Németország különböző hazai bűnügyi eljárásokban, noha ezt tiltják mind a nemzeti törvények, mind a nemzetközi egyezmények - állapítja meg a HRW.

Az emberjogi szempontból vitatható körülmények között szerzett információk felhasználása árt az Európai Unió hitelének - teszi hozzá a HRW, megjegyezve: Berlinnek, Párizsnak és Londonnak az a feladata, hogy kiirtsa a kínzás gyakorlatát, nem pedig az, hogy az erőszakot alkalmazó hírszerző szolgálatokra támaszkodjon.

A nemzetközi jogvédő csoport szerint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia képes arra, hogy miközben együttműködik a titkosszolgálatokkal, ne sértse a kínzás általános tilalmát. Ehhez annak hiteles vizsgálatára van szükség, hogy az információt szolgáltató országok alkalmaztak-e erőszakot az értesülés megszerzéséhez.