rss      tw      fb
Keres

Szerbia kölcsönös kiadatási egyezményt kötött Horvátországgal

MTI 2010. június 29., kedd 13:20

Kölcsönös kiadatási egyezményt kötött egymással Szerbia és Horvátország; a megállapodást a szerb és a horvát kormány igazságügy-miniszterei írták alá kedden Belgrádban - jelentette a szerb média.

A megállapodás alapján a két ország hatóságai kiadják egymásnak azokat a szerb, illetve horvát állampolgárokat, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, illetve akit jogerősen elítéltek a kiadatást kérő államban bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény, vagy vesztegetés miatt. Az egyezmény rögtön az aláírás után életbe lép.

A kiadatási egyezmény tető alá hozását Szerbia kezdeményezte azután, hogy a horvát rendőrség elfogott egy férfit, aki részt vett a Zoran Djindjic szerb kormányfő elleni, hét évvel ezelőtti gyilkos merénylet megszervezésében. A szerb-horvát kettős állampolgár Sretko Kalinic a hírhedt "zimonyi klán" tagja; a Djindjic-gyilkosságban való részvételéért és Szerbiában elkövetett emberölésekért összesen a kiszabható legsúlyosabb, 40 év börtönbüntetésre ítélték. Ivica Dacic belügyminiszter úgy nyilatkozott, a kiadatási egyezmény aláírása után várhatóan október végégig lefolytatják a kiadatási eljárást.

A 36 éves, dalmáciai - zárai (Zadar) - születésű Kalinic lényegében a horvát rendőrség ölébe pottyant június elején, miután egy Zágráb környéki tó partján fényes nappal rálőtt a zimonyi maffia egy másik - szintén a Djindjic elleni merénylet óta körözött - tagja, Milos Simovic. Kalinicot súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Simovicot két napra elfogták, amikor hajnalban a zöldhatáron megpróbált átjutni Szerbiába.

A szerb sajtó szerint a 7 évi bujkálásnak véget vető leszámolás azért történt, mert Kalinicnak viszonya volt Simovic Belgrádban élő feleségével.