rss      tw      fb
Keres

Jeszenszky-jegyzet - Egy oslói tanácskozás szervezői távolmaradásra kérték Jeszenszky Gézát

MTI 2012. október 30., kedd 15:41

Távolmaradásra kérték fel Jeszenszky Géza magyar nagykövetet egy Raoul Wallenberggel és az európai zsidók megmentésével foglalkozó keddi oslói konferencia szervezői - erősítette meg az MTI-nek Anton Weiss-Wendt, a tanácskozást szervező, a holokauszt és a vallási kisebbségek kutatásával foglalkozó központ (HL-senteret) vezetője. Az ügyről korábban az Index számolt be.

A kutató közölte, hogy a tanácskozást az oslói magyar, a svéd és az izraeli nagykövetség közreműködésével szervezték, s meghívták rá Karsai Lászlót, a szegedi egyetem professzorát, a holokauszt egyik legelismertebb magyar kutatóját. Karsai professzor azon a napon, amikor Oslóba kellett volna érkeznie, elküldte Jeszenszky Géza egy angol nyelvű egyetemi jegyzetének internetcímét a szervezőknek. Karsai László - mint írta - elfogultnak és fajgyűlölőnek tartja a jegyzetnek a romák családon belüli házasodásáról és szexuális életéről szóló megállapításait, s ezért nem tud részt venni a tanácskozáson.

Anton Weiss-Wendt ugyancsak elfogultnak és bizonyítékokkal alá nem támasztottnak nevezte Jeszenszky Géza megállapításait, hozzátéve, hogy ezen a téren tökéletesen egyetértenek Karsai professzorral. "Hogy megőrizzük az intézet és az általunk szervezett tudományos esemény méltóságát, s elejét vegyük annak, hogy a szimpózium más felszólalói is lemondják részvételüket, közöltük a nagykövet úrral, hogy bölcs dolog volna a részéről, ha nem venne részt a tanácskozáson" - írta az MTI-nek a HL-senteret vezetője.

Anton Weiss-Wendt szerint Jeszenszky Géza e-mailben válaszolt a levélre, s védte a roma kisebbséggel kapcsolatos álláspontját. A "beltenyészet" kifejezést használta, s azt állította, hogy a romáknak mint közösségnek kevés fogalmuk van a vérfertőzés veszélyeiről. "Az ilyen és ehhez hasonló megjegyzések ebben az országban legalábbis tájékozatlanságról tanúskodnak, ha éppen nem támadóak" - szögezte le a kutató.

Karsai Lászlót is tájékoztatták arról, hogy a szervezők hivatalosan távolmaradást javasoltak Jeszenszky nagykövetnek, s újból meghívták a professzort, aki a HL-senteret vendégeként részt vesz a szimpóziumon.