rss      tw      fb
Keres

Rogán: a „Gyurcsány-Bajnai-szövetség” komoly veszély a családokra
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere az Országgyűlésben napirend előtt, majd sajtótájékoztatón mondta el a véleményét az Együtt 2014-ről.

Az Országgyűlésben: Gyurcsánnyal, Bajnaival, Szekeressel, Kiss Péterrel és Veres Jánossal lehet majd más a politika?

Rogán az ellenzéki programokról beszélt: „Önöknek nincsen sokpontos programjuk, Önöknek csak egypontos programjuk van, fennen hirdetik, hogy meg kell szüntetni a bankadót.” Az ellenzék ehhez a családoktól venne el forrásokat, csökkentené a családtámogatásokat, emelné az adókat. Ugyanezt tették 2010 előtt. És most újjáalakult a Gyurcsány-Bajnai szövetség, majd feltűnt Kuncze Gábor. Ezzel azok akarnak visszatérni a hatalomba, akik egyszer már tönkretették az országot, és annak a vezetésével, akinek miniszterelnöksége idején a magyar gazdaság az elmúlt húszéves történetének legnagyobb veszteségét érte meg.

„Akik a baloldali ellenzéki sorokba újéként kerültek be, komolyan azt gondolják, hogy Gyurcsánnyal, Bajnaival, Szekeressel, Kiss Péterrel és Veres Jánossal lehet majd más a politika?”

A napirend előtti felszólalásra Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára válaszolt a kormány nevében. Azt mondta, az ellenzéki pártok programjai visszatérést jelentenek a már megbukott gazdasági programokhoz. Például a többkulcsos adóhoz és a munkavállalástól a segélyezés felé terelő segélypolitikához. „Európai kitekintésben látni kell, hogy Magyarország nagyon előrehaladt az európai reformok során”, mondta. Mindezt úgy, hogy képes a hiányt három százalék alatt tartani, és az államadósságot is csökkenteni.

Sajtótájékoztatón: a Gyurcsány–Bajnai-szövetség, a Gyurcsány–Bajnai szövetség…

„A mai sajtótájékoztatót azért hívtuk össze*, mert október 23-án újjáalakult a Gyurcsány-Bajnai szövetség. Nem meglepő mindez, hiszen erre már volt példa az elmúlt években. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon politikai karrierje folyamatosan összekapcsolódott. Gyurcsány Ferenc kormányának miniszterként Bajnai Gordon éveken keresztül a tagja volt, majd ezt követően lezajlik egy helycsere, és Bajnai Gordon vezeti a Gyurcsány-kabinet utolsó évét, és juttatja el az MSZP-t és sajnos az országot is a választásokig.”

„Azt a politikát, amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon közösen űzött, az emberek egyszer már kétharmados többséggel leszavazták 2010-ben. A Gyurcsány-Bajnai szövetség újjáalakulását az is jól mutatja, hogy az első ember, aki még aznap Bajnai Gordon színrelépését üdvözölte, az természetesen Gyurcsány Ferenc volt, még azelőtt, hogy az ominózus beszéd elhangzott volna. Aztán rögtön bejelentkeztek a 2010 előtti politikai élet ismert szereplői, Kuncze Gábor, és nyilvánvaló, ha megjelenik ebben a szövetségben az MSZP, akkor ismét láthatjuk Szekeres Imrét, Kiss Pétert, Baja Ferencet, Veres Jánost és sorolhatnám. Ebből világos, hogy a Gyurcsány-Bajnai szövetséggel azok az emberek akarnak visszatérni a politikai hatalomba, akik 2002 és 2010 között egyszer már csődbe vitték és tönkretették Magyarországot. Mi azt gondoljuk, hogy ennek a politikának a visszatérte komoly fenyegetést jelent a magyar családok jövőjére nézve.”

„Mi az, amire készülnek? Mindezt nagyon egyszerűen lehet összefoglalni: arra készülnek, amit 2002 és 2010 közt csináltak.” „Két olyan elemet szeretnék felidézni, ami a konkrét veszély, és nem szívesen beszélnek erről.” „Az egyik a bankadó csökkentése. Több interjúban is elhangzott, hogy Bajnai Gordon szükségesnek látja a bankadó csökkentését. Már csak arra lennénk kíváncsiak mennyivel és miből kívánja mindezt finanszírozni? Menyit kíván terhelni a családokra abból, hogy a bankadónak megfelelő összeget visszajuttatja a bankoknak?”

„A másik fontos kérdés, hogy ezzel párhuzamosan miért gondolkodik a legalacsonyabb keresetűek bérének csökkentésén. Kezemben tartom az alapítványának a programját, amelyben világosan szerepel az a pont, hogy a minimálbért differenciált csökkentése az átlagbér harminc százalékára, a kockázatok közt még a szakszervezeti ellenállás is fel van említve. Ez mint kormányzati program azt jelenti, hogy ha kormányzati lehetőséghez jut a Gyurcsány–Bajnai-szövetség, akkor az emberek előtt az a veszély áll, hogy a bankok pénzt fognak kapni, a legalacsonyabb keresetűeket viszont csökkenteni fogják. A minimálbér csökkentése az átlagbér 30 százalékára azt jelenti, hogy több mint 20 százalékkal mérséklődne a minimálbér.” „A Gyurcsány–Bajnai-szövetség programja a minimálbér csökkentése 93 ezerről 66 ezer forintra.”

„Miért látja szükségesnek egy baloldali politikus, hogy a legalacsonyabb keresetűek bérét csökkentse Magyarországon? Számunkra mindez elfogadhatatlan. Nem leszünk soha támogatói olyan politikának, amely a minimálbér csökkentését tűzi ki célul.”

„Milyen baloldali program az, amelyben a bankok több pénzt kapnak, a legkevesebbet kereső emberek pedig kevesebb bért fognak keresni?” „Mindez visszatérés ahhoz, ami 2002 és 2010 között volt, amikor a bankok profitja az eget verte, a minimálbér pedig évről évre csökkentett mértékben emelkedett.” „A Gyurcsány–Bajnai-szövetség e téren konkrét veszélyt jelent a magyar családokra. A mai sajtótájékoztatónak az volt a célja, hogy tudatosítsuk ennek a veszélynek a létét.”
Kérdésre a kínaiak 250 ezer eurós „állampolgárság-vásárlásáról”
„Nem állampolgárságról, hanem tartózkodási engedélyről beszélünk.” „Az indíttatása valóban kínai oldali, de nem állami oldali. Én vagyok az Országgyűlés kínai-magyar baráti tagozatának elnöke”, és „Magyarországra érkező üzleti delegációk a befektetési lehetőségeket is megvizsgálva arra panaszkodtak, milyen nehéz és bürokratikus megszerezni a magyar vízumot.” „Ez a program kedvezményes tartózkodási engedélyt biztosít, viszont valamilyen komolyságot kell mutatni ennek érdekében.” „A komolyság érdekében fel kell mutatni valamilyen vagyont.” „Nem fogok meglepetést okozni, ha azt mondom, ne a bankokba kerüljön 250 ezer euró, hanem inkább államkötvénybe.”

(forrás: videó)


* Ezek szerint Martonyi János külügyminiszter ismét tévedett, amikor azt mondta Párizsban az Együtt 2014 választói mozgalom megalakulásáról: a politikai életben minden új erőnek helye van. Bajnai Gordon volt kormányfő visszatéréséről: teljesen rendben van, hogy új szereplők jelennek meg a politikai színtéren, bár „feltehetőleg ez nem a legjobb hír az MSZP számára”. A kérdés azonban elsősorban az ellenzéket érinti, a kormánynak az a dolga, hogy jól kormányozzon és végezze a munkáját. Ha Rogán külön sajtótájékoztatót hív össze a „Gyurcsány–Bajnai-szövetség” kompromittálására (noha Bajnai egyelőre a Millával és a Szolidaritással áll szövetségben), akkor mégsem elég csak „jól kormányozni”.

(m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!