rss      tw      fb
Keres

Éles vita Szlovákiában az euróövezeti pénzügyi mentőcsomagról

MTI 2010. június 30., szerda 17:40

Szlovákiában éles vita alakult ki a távozó és a rövidesen hivatalba lépő kormány között arról, hogy ki írja alá a euró stabilizálása érdekében kialakított pénzügyi mentőcsomagról szóló megállapodást.

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerdán megpróbált közvetíteni a felek között, de egy közös megbeszélésre meghívását Robert Fico miniszterelnök bojkottálta. Gasparovic az európai pénzügyi mentőcsomagról, valamint a Görögországnak nyújtandó segítségről kívánt egyezetni a politikusokkal.

"Mi ezt a politikai problémát megörököltük az előző kormánytól. Pillanatnyilag nincs semmiféle jogköröm, hogy konkrét garanciákat adhassak a politikai döntések jóváhagyására a jövőbeni kormányban és parlamentben" - jelentette ki Iveta Radicová, jövőbeni miniszterelnök. Leszögezte: a politikai folyamatot visszafordíthatatlannak tartja. Szerinte amint feláll az új kormány, azonnal felveszi a kapcsolatot Brüsszellel és tárgyalni kezd, s ugyanakkor a szlovák parlament elé viszi az ügyet.

"Készen állunk a felelősségteljes tárgyalásokra ezzel kapcsolatban" - mondta Radicová, miután megbeszélést folytatott az államfővel.

Gasparovic sajnálatát fejezte ki afelett, hogy Fico az utolsó pillanatban kimentette magát a találkozóról. Úgy vélte: Szlovákia a megállapodás aláírásával sokat nyerhet, illetve az aláírás megtagadásával sokat veszíthet az Európai Unióban.

Robert Fico ugyanakkor nyilatkozatban felszólította az új koalíciót: hozzá nyilvánosságra hivatalos álláspontját a pénzügyi mentőcsomag és a Görögországnak nyújtandó segítség ügyében.

Egy felmérés szerint a szlovák lakosság több mint 70 százaléka elutasítja, hogy Pozsony fizessen a görögöknek. Ezt az álláspontot képviselték korábban a választások eredménye alapján kormányt alakító pártok is. Parlamenti vitát és döntést szorgalmaztak a témában, de azt Ficoék a választások előtt elutasították.

Fico most szeretne kitérni a dokumentum aláírása alól, s szeretné azt áthárítani az új kabinetre. Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint Brüsszel július elsejéig adott határidőt Pozsonynak arra, hogy tisztázza és véglegesítse álláspontját.

A hatalom jelenleg még a Fico-kormány kezében van, a Radicová-kormány várhatóan csak július 8-án alakul meg.