rss      tw      fb
Keres

Nem ad autonómiát a kárpátaljai ruszinoknak az ukrán elnök

MTI 2010. június 30., szerda 18:00

Nem ad autonómiát a ruszinoknak sem Viktor Janukovics ukrán elnök, sem az ukrán kormány - közölte Leonyid Kozsara, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnökhelyettese, aki szeparatizmusként értékelte a ruszinok önrendelkezési törekvéseit.

A kormányzó Régiók Pártjának (PR) politikusa a Roszbalt hírügynökségnek nyilatkozva szerdán kifejtette: "Nagy különbség van a ruszinok mint különleges etnikum és a ruszinok mint politikai mozgalom között. Ezért sem az elnök, sem a kormány nem fogja támogatni a gyakran szeparatista irányultságú politikai ruszinságot". Ami a ruszinok önazonosságát illeti, "támogatjuk kultúrájuk fejlődését és összességében véve mint különleges etnikumnak a fejlődését, amely összeköti Ukrajnát más európai országokkal, köztük Szlovákiával és a volt Jugoszlávia utódállamaival" – tette hozzá.

Kozsara szerint "nincs szó a ruszinok autonómiájáról". Úgy vélte, ez alkotmányossági kérdés, s Ukrajna egységes állam, amelyen belül létezik a Krím Autonóm Köztársaság. "Beszélhetünk nemzetiségi autonómiáról, mint valamely nép önazonosságának és kultúrájának a fejlesztését célzó társadalmi intézményről, de a politikai ruszinság és a politikai autonómia olyan kérdés, amely alkotmányba ütközik" – mondta a kormánypárti politikus.

A kárpátaljai ruszin szervezetek azt remélték Viktor Janukovics államfővé választásától, hogy Kijev önálló nemzetiségként ismeri el a ruszinokat.