rss      tw      fb
Keres

Holder a korrupció leküzdéséről tárgyalt Afganisztánban

MTI 2010. június 30., szerda 18:54

Az afgán korrupció leküzdéséről tárgyalt Kabulban Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

Holder megbeszéléseket folytatott többek közt Hamid Karzai elnökkel. Ezt követően kiadott rövid nyilatkozatában méltatta az afgán vezetés által hozott intézkedéseket, de hangsúlyozta, hogy a korrupció elleni harcban többre van szükség.

Ez volt az első alkalom, hogy amerikai igazságügyi miniszter járt hivatalosan Afganisztánban.

Afganisztán a világ második legkorruptabb országa: csupán Szomália előzi meg azon a tavalyi korrupciós listán, amelyet a Transparency International (TI) nevű szervezet állított össze. A TI ajánlásokat is tesz a korrupció leküzdésére általa hatékonynak ítélt módszerekről.

Karzai tavaly novemberi elnöki újraválasztásakor elkötelezte magát a korrupcióval szembeni harc mellett, ami kedvező fogadtatásra talált szerte a világon, de ma már egyre többen sürgetik, hogy a szavakat tettek kövessék. Különösen élesen és nyíltan fogalmaztak Washingtonban tavasszal, mire Karzai Nyugat-ellenes kirohanásokkal válaszolt. A kapcsolatok olyannyira lehűltek, hogy egy ponton kérdésessé vált, érvényesnek tekinti-e a Fehér Ház a korábban Karzainak szóló meghívást. Májusban végül sor került a Karzai-Obama találkozóra, és azóta Washington igyekszik bírálatait a nyilvánosság kizárásával eljuttatni a címzettnek.

Alighanem ez az oka Holder meglehetősen kurta nyilatkozatának is, amelyet a sajtónak az amerikai nagykövetségen nyújtottak át, miközben kérdéseket nem tehettek fel az újságírók. "Üdvözöljük Karzai elnök tevékenységét (a korrupció leküzdésében) és bátorítjuk erőfeszítései folytatására, hiszen még sokat kell tenni" - hangzik Holder közleménye.