rss      tw      fb
Keres

Megerősítette az amerikai szenátus Petraeus tábornok kinevezését

MTI 2010. június 30., szerda 19:47

Egyhangúlag megerősítette szerdán az amerikai szenátus David Petraeus tábornok kinevezését az Afganisztánban állomásozó nemzetközi koalíció élére.

Petraeus, az amerikai középső parancsnokság vezetője Stanley McChrystal utóda lesz az afganisztáni főparancsnoki poszton.

McChrystalt azután kényszerült leváltani Barack Obama elnök, hogy a tábornok és környezete gúnyos, sértő kifejezésekkel illette a kormányzat egyes tagjait egy lapinterjúban.

Petraeus korábban az iraki hadműveleteket irányította; sikeres stratégiája miatt az iraki háború "hősének" számít az Egyesült Államokban.

A tábornok e heti szenátusi meghallgatásán megerősítette, hogy az Egyesült Államok szerepvállalása tartós Afganisztánban. Arról beszélt, hogy évekbe telhet, amíg az afgán biztonsági erők képesek lesznek egyedül is megvédeni az országot.

Óvatos támogatásáról biztosította Obama elnök 2011-es kivonulási tervét, de a katonák tömeges hazatérése szerinte csak akkor lesz okos lépés, ha azt az afganisztáni biztonsági helyzet megalapozza.

Petraeus hangsúlyozta, hogy törekedni fog a polgári vezetőkkel és feletteseivel való teljes együttműködésre, ami különösen fontossá vált az utóbbi időben, hiszen elődje bukását a tiszteletlen nyilatkozatok okozták.

A tábornok - akit a szenátus fegyveres erők bizottságában az ország első számú katonai diplomatájaként méltattak - jelezte: arra fog törekedni, hogy ne alakuljon ki törés az amerikai hadsereg vezetése, a polgári tisztviselők, valamint az afgán kormány között.

Petraeus az utóbbi napokban háromszor is beszélt telefonon Hamid Karzai afgán elnökkel, floridai otthonában vendégül látja Joe Biden alelnököt, ezenkívül konzultált, illetve konzultálni fog Richard Holbrooke-kal, az elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjával és Karl Eikenberry kabuli amerikai nagykövettel. Elődje, McChrystal tábornok köztudomásúan rossz viszonyt ápolt utóbbiakkal; a Rolling Stone magazin elhíresült cikkében Bidenről, Holbrooke-ról és Eikenberry-ről is kínos megjegyzések szerepeltek.