rss      tw      fb
Keres

Varga Mihály a Demokratának: másodlagos a hiányszint

MTI 2010. február 17., szerda 12:14

Varga Mihály bízik benne, hogy 2015-ben bevezethető Magyarországon az euró, de úgy véli, hogy az idei költségvetési hiány a GDP 7-7,5 százaléka lehet, adócsökkentésre pedig leginkább a társasági adónál lát lehetőséget - ez derül ki a fideszes politikussal, a Demokrata szerdai számában megjelent interjúból.

Varga Mihály szerint a következő kormány mindent megtesz azért, hogy a hiány ne nőjön olyan elfogadhatatlan szint fölé, amelyet az EU és az IMF illetékeseivel folytatandó tárgyaláson kell majd meghatározni. Abból kiindulva, hogy az EU átlagos hiánya a GDP 7,5 százaléka körül van, Magyarország most kedvező helyzetben van. Az új kormány legfontosabb célja a munkahelyteremtés, ehhez akarja megnyerni az IMF támogatását, s hogy 2010-2011-ben mekkora lesz a hiány pontos szintje, ehhez képest másodlagos. "Ha pontos forgatókönyvet, hároméves programot kapnak, szerintem ehhez minden nemzetközi szervezet támogatást fog adni" - mondta.

Az önkormányzati rendszerben Varga Mihály szerint júniusra olyan feszültségek halmozódnak fel, hogy a következő kormánynak gyors intézkedéseket kell tennie a működőképesség visszaállítása érdekében. Az Orbán kormány egykori pénzügyminisztere szerint a költségvetés csak tavaszig biztosítja az ország finanszírozhatóságát, akkorra már véleménye szerint a kórházak adóssága a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. Ilyen nagyságrendre becsülte a kétes, rossz állami garanciavállalások mértékét, amelyeket az év végéig le kell írni.

Adócsökkentésre csak ott lát lehetőséget, ahol ennek hatására új munkahelyek jönnek létre. Ide sorolta a társasági adó és a járulékszintek csökkentését, és fontosnak nevezte, hogy a beruházások jelenleginél nagyobb iparűzési adókedvezményt kapjanak.

Jó programmal éves szinten a foglalkoztatottak számának százezres bővülését nevezte reálisnak az ellenzéki politikus, így a négyszáz ezer új munkahely a kormányzati ciklus alatt véleménye szerint megvalósítható.

Megemlítette azt is, hogy a gazdaságfejlesztési szempontok mindenképpen indokolttá tennék egy gazdasági csúcsminisztérium létrehozását.