rss      tw      fb
Keres

Elhagyják Arizonát a mexikóiak a szigorú bevándorlási törvény miatt

MTI 2010. június 30., szerda 22:41

Az illegálisan bevándorolt mexikóiak nagy tömegekben kezdik elhagyni Arizonát az amerikai állam megszigorított bevándorlási törvénye miatt - jelentette szerdán a The Arizona Republic című phoenixi napilap.

A legnagyobb példányszámú texasi újság szerint valóságos népvándorlás kezdődött. A papírok nélkül Arizonában élő családok közül azonban kevés tér vissza Mexikóba, legtöbbjük más szövetségi államokba, Pennsylvaniába, Illinois-ba, Tennessebe, valamint Dél-Karolinába, Utah-ba, Oregonba és Washingtonba költözik át.

A július 29-én életbe lépő törvény arra fogja kötelezni a rendőröket, hogy ellenőrizzék bármely személy jogállását, ha feltételezhető, hogy illegális bevándorló. Ezeket ugyanis - mivel az új törvény szerint bűncselekmény illegálisan a szövetségi államban tartózkodni - le kell tartóztatni és ki kell toloncolni.

Az illegális bevándorlókat sújtó új arizonai bevándorlási törvényről éles vita bontakozott ki az Egyesült Államokban. Barack Obama elnök elítélte a törvényt, mondván, hogy diszkriminatív rendőri fellépést tesz lehetővé. Megjegyezte viszont, hogy megérti azokat az aggodalmakat, amelyek miatt a jogszabályt megalkották.

Republikánus szenátorok közölték: Arizona azért döntött a szigorításról, mert a szövetségi kormány nem tudja megállítani az illegális bevándorlók áradatát, nem képes gátat szabni a kábítószer-szállítmányoknak és nem tudja biztosítani a mexikói határszakasz védelmét. A republikánusok szerint a határ térségében élő arizonai lakosság attól tart, hogy a mexikói drogháború, az erőszak átcsaphat az Egyesült Államok területére.

Az Egyesült Államok legszigorúbb bevándorlási törvényét bírálók azt is hangoztatják, hogy a bevándorlás kérdését nem lehet állami szinten rendezni, szövetségi reformra van szükség. Az elkezdődött népvándorlás is azt mutatja szerintük, hogy Arizona csak a szőnyeg alá, illetve más államokba söpörte a problémát.

A USA Today című napilap korábban felidézte, hogy a bevándorlási reform három évvel ezelőtt összeomlott a washingtoni kongresszusban. Az Egyesült Államokban becslések szerint 10,8 millió illegális bevándorló dolgozik papírok nélkül; Nevadában a munkaerő 12,2 százalékát, Kaliforniában, Arizonában és New Jersey-ben 9,9, 9,8, illetve 9,2 százalékát teszik ki. Washington tehetetlensége láttán sok helyi közösség saját kezébe vette a probléma kezelését különféle szigorú intézkedéseket hozva. Elemzők szerint a szövetségi törvényhozás az elkövetkező hónapokban, különösen az őszi kongresszusi választások előtt már nem kezd bele az átfogó bevándorlási reformba.