rss      tw      fb
Keres

Szíria - Öngyilkos merénylet a szíriai hadsereg katonái ellen, sok halott

MTI 2012. november 5., hétfő 16:28

A szíriai hadsereg és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű milícia legkevesebb 50 tagja veszítette életét hétfőn egy öngyilkos merénylet következtében Szíria középső részén, Hama tartományban.

A merénylő, aki egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsit röpített a levegőbe, az an-Naszra Front iszlamista szervezet embere volt - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai ellenzéki csoport. A robbantás egy, a hadsereg kezén lévő vidékfejlesztési központ mellett következett be.

Az an-Naszra (Győzelem) tavaly decemberben jelentkezett először a fővárosban, Damaszkuszban és Aleppóban elkövetett robbantásos merényletek elkövetőjeként, előtte ismeretlen volt. Tagjai az iszlám ultraortodox ágához tartozó szalafisták.

A SANA szíriai állami hírügynökség hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a gépkocsi egytonnányi robbanóanyaggal volt megrakva. A SANA szerint a merényletnek csak két civil halottja és tíz sebesültje volt.

Ugyancsak az OSDH közlése szerint az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban legkevesebb 20 felkelő veszítette életét hétfőn a hadsereg egy légicsapásában.

Az OSDH adatai szerint a csaknem húsz hónapja tartó szíriai erőszak következtében több mint 9 ezer kormánykatona halt meg, de ez a szám nem tartalmazza a kormányhű milíciák halálos áldozatainak többségét.