rss      tw      fb
Keres

Beiktatták az új holland "megszorító" kormányt

MTI 2012. november 5., hétfő 16:35

Hétfőn Hágában letette az esküt az új holland koalíciós kormány, amelynek élén újra a liberális Mark Rutte áll.

Az ország történetében első alkalommal zajlott a Beatrix királynő által végzett beiktatás nyilvánosan, a televízió élőben közvetítette és az interneten is lehetett követni, ám technikai okokból meg kellett ismételni, mert az első alkalomról lemaradt a tv. Másik holland primőr: első alkalommal áll a védelmi minisztérium élén nő: Jeanine Hennis- Plasschaert (Szabadság és Demokrácia párt - VVD) személyében.

A különbség az előző kormányhoz képest, hogy a jobboldali liberális Szabadság és Demokrácia (VVD) partnere ezúttal nem jobb-, hanem baloldali, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) lett. Föllélegezhettek a hollandok - és több uniós tagállam is -, mivel ezúttal nincs szükség a jobboldali populista, iszlámellenes Geert Wilders vezette Szabadság párt (PVV) külső támogatására sem.

A koalíció kétségkívül nem szerelmi házasság, kényszer szülte, egyikük sem tekinti a másikat ideális partnernek. A lényeg azonban, hogy sikerült megállapodniuk a költségvetést rendbe hozó megtakarításokról, amely 16 milliárd eurós csomagot jelent 2017-ig, vagyis - mint Rutte fogalmazott - minden hollandra nagyjából ezer euró jut.

Viszont, mivel főként a középosztályt érinti érzékenyen, és ezt a réteget minden párt kicsit magáénak tekinti, a megállapodással értelemszerűen mindenki elégedetlen. A szakszervezetek könyörtelen lépésről beszélnek, de a szociáldemokraták vezére, Diederik Samson szerint "a válság költségégét igazságosan osztották meg".

A legnagyobb érvágást az egészségügy szenvedi el, ötmilliárd euróval kurtították 2013-as költségvetését, a társadalombiztosítás pedig 3 milliárddal lett szegényebb - ez a VVD pecsétjét viseli magán.

A betegbiztosítási járulék jövedelemarányosan emelkedik - 40 és 400 százalék között. A csúcsjövedelműek az eddigi évi 1200 euró helyett ötezret fizetnek majd. A sürgősségi, soron kívüli kórházi felvételért minden páciensnek 50 eurót kell leszurkolni. Jelentősen mérsékelik a fogyatékkal élők és az ápolásra szorulók ellátmányát.

A munkavállalók helyzete is rosszabbra fordul: enyhítenek a felmondásra vonatkozó, a munkaadót korlátozó szabályokon, és két esztendőre csökkentik az eddig három évig járó munkanélküli segélyt, ráadásul ennek összegét is megkurtítják.

Kárpótlásul a PvdA adócsökkentést harcolt ki az alacsony és közepes jövedelműek számára, viszont emelkednek a lakbérek, jövedelemtől függően akár 6,5 százalékkal. Nem kíméli a kormány az ingatlantulajdonosokat sem, a hosszú lejáratú, például lakáshitelek kamattörlesztését a jövőben nem lehet levonni az adóalapból, pontosabban ezt fokozatosan szüntetik meg. Ezzel megdől egy holland tabu.

Kérdés, mennyire lesz tartós az új kormány. Az előző, kisebbségi kormány 18 hónap után megbukott. Abban egyetértés van, hogy az adósságválságból való kievickéléshez stabilitásra van szükség. A koalíciós megállapodás jócskán 3 százalék alá szorítja le a költségvetés GDP-arányos hiányát, ami kellő mozgásteret nyújthat a gazdaság talpra állításához.