rss      tw      fb
Keres

Schmitt Pálról közölt portrét a Frankfurter Allgemeine Zeitung

MTI 2010. július 1., csütörtök 10:21

Magyarország új államfőjéről, Schmitt Pálról közölt fényképes portrét csütörtöki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív napilap tudósítója, Reinhard Olt a portré bevezetőjében úgy vélekedett, hogy öt évvel ezelőtt a párton kívüli Sólyom László megválasztása az akkor még ellenzékben lévő Fidesz elnök, Orbán Viktor "sakkhúzása" volt. Schmitt Pál államfővé történt megválasztását a tudósító ugyancsak Orbán "régóta előkészített, új sakkhúzásaként" értékelte.

Sólyom - mint a cikkíró fogalmazott - semmi esetre sem fáradt bele hivatalába. Azt azonban tudta, hogy újraválasztása a parlamentben kialakult többségi viszonyok miatt kilátástalan. A korábbi államfő azért is Orbán útjában állt, mert az utolsó pillanatig "aktív és teljes mértékben független" elnöknek bizonyult - írta Olt, emlékeztetve a parlament által elfogadott törvények általa történt visszaküldésére vagy az alkotmánybíróság elé utalásukra. "Az Orbán által tervezett célkitűzéseket, nevezetesen az állam és közigazgatási rendje átalakítását, a társadalom átépítését és mindehhez az alkotmány megváltoztatását annak szigorú őre érezhetően zavarta" - vélekedett Reinhard Olt.

A tudósító szerint Schmitt Páltól mindez nem várható. A több nyelven beszélő, magabiztos és diplomáciai tapasztalatokkal rendelkező korábbi élsportoló népszerű a lakosság körében, és Orbán lojális híve. Az egykori sportfunkcionáriusból államfővé történt felemelkedését Schmitt Magyarország új erős emberének köszönheti - vélekedett Olt.

Az új államfő személye feltételezi mindazt a segítséget, amelyre céljai megvalósítása érdekében Orbánnak szüksége van - hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója, részletesen ismertetve Schmitt Pál életútját.