rss      tw      fb
Keres

Medián: az Együtt 2014 máris a legerősebb ellenzéki erő




A Medián felmérése szerint az október 23-án megalakult Együtt 2014 mozgalom máris a legjelentősebb ellenzéki erővé vált. A felmérés azt is megállapította, hogy a Fidesz-szavazótábor erősebben jobboldalinak vallja magát, mint a Jobbik-szavazók.

A HVG című hetilap számára készített felmérés alapján – amelyről a hvg.hu már szerdán beszámolt – az új csoportosulás megjelenése felbolygatta a pártok erőviszonyait. Ha csak az eddig is meglévő pártokra lehetne szavazni, az október végi pártpreferenciák nem sokban térnének el a szeptemberiektől. Ha viszont a szavazócédulára felkerül az Együtt 2014 is, Bajnai Gordonék szervezete a teljes választókorú népesség 14 százalékának támogatására számíthat, ami a választani tudó biztos szavazók között 22 százaléknyi voksot jelent.

Ezzel a Haza és Haladás Egyesület, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom által létrehozott Együtt 2014 a legerősebb szervezet az ellenzéki oldalon.


Forrás: hvg.hu

A választani tudó biztos szavazók között a Medián kutatása szerint a Fidesz 38, az Együtt 2014 22, Jobbik 16, az MSZP 15, az LMP 4, a Demokratikus Koalíció (DK) 3 százalékon áll.

Az összes megkérdezett közül a Fideszt 22, az Együtt 2014-et pedig 14 százalék választaná, a Jobbik és az MSZP támogatottsága 10–10 százalék, az LMP 3, míg a DK 1 százalékra számíthat.

Az új ellenzéki formáció támogatóinak döntő része két forrásból származik: több mint négytizedük eredetileg az MSZP-t választotta volna, 36 százalékuk viszont ezt megelőzően egyik pártot sem támogatta.

A választói mozgalom létrejöttéről a megkérdezettek 61 százaléka értesült, a teljes szavazókorú népesség 53 százaléka azt is tudta, hogy a mozgalmat Bajnai Gordon volt kormányfő neve fémjelzi.

A politikusok népszerűségi listáján is második a korábbi miniszterelnök, csak Áder János köztársasági elnök előzi meg. Az államfő tetszési indexe 43, Bajnai Gordoné 41 százalék.

Az október utolsó hetében készült felmérés alapján a szavazókorú népesség 37 százalékának nincs pártja, és a megkérdezettek mindössze 40 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt venne a választáson.

Külön érdekessége Hann Endre és Lakatos Zsuzsa beszámolójának, hogy Bajnaiék centrista stratégiáját látszik igazolni a következő: „az Együtt 2014 a jelek szerint hatásosabban tudja megszólítani a politikai ’balközepet’, mint az MSZP vagy a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció. Erre utal, hogy a Mozgalom támogatói átlagosan közelebb helyezik magukat a bal–jobb skála közepes értékéhez, mint az MSZP vagy a DK szavazótábora, igaz, az LMP szavazótáborától jócskán balra helyezkednek el. A politikai bal–jobb skálán az önbesorolás érdekessége egyébként, hogy a Fidesz szavazótábora átlagosan erősebben jobboldalinak vallja magát, mint a radikális Jobbik szavazói.”

(m.zs.)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!