rss      tw      fb
Keres

A Fidesz népszórakoztatási felelőseinek (Matolcsy-Lázár) újabb előadása
Az országban először Hódmezővásárhelyen kezdődtek el az önkormányzati adósságok állami átvételéről az egyeztetések. Csütörtökön Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, országgyűlési képviselő egyeztetett Almási István polgármesterrel és a település más vezetőivel. (Orbán Viktor a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.) Ezt követően Matolcsy és Lázár lakossági fórumon vett részt. Az Index videó-összefoglalót készített a fórumról. Alább ennek a leiratát olvashatják, benne a „különleges forrással” (értsd: a nyugdíjpénztárak lenyúlása), a pirospettyes japán-magyar babapopsival, a kistigris és nagymacska Magyarországgal, és persze a rablókkal meg a brüsszeli bürokratákkal.*

Lázár János bevezetője

„Miniszter úr megszólalásai mindig tartalmaznak valami olyan aktualitást, amivel címlapra lehet kerülni. Felhívtam a figyelmét, hogy ma is igyekezzék valami olyat mondani Hódmezővásárhelyen, amivel a gazdaságtörténetbe beírja a nevét, remélem, ezt megteszi.”


Részletek Matolcsy György előadásából

„Papírunk is van róla, 13-ban is, és aztán a következő években is, hogy a magyar állam pénzügyei rendben vannak.”

„Vannak kötözködő brüsszeli bürokraták – ki hinné, hogy vannak ilyenek –, akik jól fizetett és megfelelően meleg, napfénytől és esőtől védett irodájukban arra jutottak, hogy 2014-ben a magyar költségvetés nem lesz képes tartani a 2013-as és 12-es 3 százalék alatti hiányt. Önmagában ez tiszteletreméltó látnoki képességekre utal, hiszen nincs Magyarországnak 2014-es költségvetése. Tehát ez egy humbug, amit persze majd a tények megcáfolnak, mindig egy kicsit később. Egyébként is Brüsszelben mindig azt mondják: Ó, ti magyarok, a ti nem hagyományos meg kreatív, meg olyan magyaros, leleményes gazdaságpolitikátokkal mindig kicsúsztok a kezeink közül.”

„Nekünk 2011-ben 4,2 százalékos, a bruttó hazai termék 4,2 százalékos többlete támadt. Ez volt a fordulópont. Nem hittek a szemüknek. Ültek Londonban, Brüsszelben, New Yorkban, Párizsban, Milánóban, nézték a számokat, ott volt egy magyar szám, plusz 4,2. Különleges forrást találtunk, ez a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer reformja, behozatala az állami nyugdíjrendszer körébe, de ezzel megvédtük a nyugdíjrendszert! […] Így tehát most azért jöhetek Önökhöz, azért fogadhatom el a szíves invitálást, a kedves vendéglátást, pogácsa, víz és nagyon finom sütemény fogadott, és sok-sok szám… azokat nem ettük meg. Az előzőkből fogyasztottuk [Lázár, aki mellette ül, jót derül a tenyere mögött], ezeket viszont majd apasztjuk, ezeket az adósságszámokat, tehát végül is a pogácsa sorsára jutnak ezek a számok is, nos, azért lehetek most itt, mert nagyon-nagyon nehéz, küzdelmes, fáradságos, mindenkinek kínt, nehézséget okozó gazdaságpolitika eredményeképpen ma Magyarország fölemelheti a fejét, és fölemelheti a papírját: Igen, mi konszolidáltuk a magyar állam pénzügyeit.”

„Fontos mindaz, ami fogható. Ami termelés. Ami nem pénzügyi spekuláció. Nem a nem látható világ. Nem a különböző… azt mondják erre, hogy innovációk, ezek a különböző pénzügyi hókuszpókuszok. Hát nem. Azok a lopásnak és a rablásnak a különböző jópofa trükkjei. Nem az a fontos… [Lázár boldogan közbeszól: „Megvan a mondat, ami címlapon lesz.” Derültség a teremben.]

„Mi kényszerűen korán jött forradalmárok vagyunk a gazdaságpolitika – nem tudom, hogy ez olyan mondat volt-e [Lázárra néz] –, a közgazdaság területén.”

„A gazdasági növekedés nagyon alacsony volt 2010-ben, 11-ben, 2012 volt a mélypont, itt most gyakorlatilag a stagnáláson is túl visszaesünk, egy technikai recesszió van, mondják erre a közgazdászok, a gazdaságpolitika pedig azt mondja erre, hogy ez volt az a mélypont, ami után már jövőre növekedés és beruházási fordulat lesz, erre számíthatunk.”

„Öt-hat ország képes az államadósság csökkentésére. Jó ebben a klubban lenni. Magyarország csökkentette legjobban az államadósságát 2011-ben és 12-ben.”

„Miért gondolom azt, hogy 2013 növekedési és beruházási fordulatot hoz? Erre jó okaim vannak. Az első jó ok az, hogy valóban, a nemzeti fejlesztési kabinet megmozdította a… hát a dermedt eurómilliárdok jéghegyeinek jelentős részét. És azt tudjuk mondani, hogy fel fogjuk tudni használni a 2007–2013-ban az Uniótól lehívható források tulajdonképpen minden centjét. [Lázár mosolyog és szkeptikus mozdulatokat tesz] Így vagy úgy.”

„A németek erősek, mert nem hagytak fel a gyáriparral. A termeléssel. A tudással. A szakképzéssel. A németek nem fogadták el az angolszászoknak azt az ötletét, hogy most már nem számít semmi, ami munka. Ülünk és ilyen jópofa dolgokat rajzolunk fel a képernyőre, és ebből sok pénzt csinálunk, ha valaki elhiszi, hogy az jó. [Lázár somolyog] Ez az angolszász bankrendszernek egy bizonyos stratégiája volt, nagyon jól működött, csak aztán tönkrement.”


Kérdés

Egy úr: „…megjelent, hogy külföldön a Bajnai azt mondta, hogy közép-ázsiai törzsek vagyunk, akik fideszesek vagy a Fideszre szavaztunk. Ez úgy azért kinyitotta a zsebemben a bicskát.”

Matolcsy: „Mi büszkék vagyunk arra, hogy Ázsiából jöttünk. Kisgyermekeink fenekén, olyan százból harmincnak hat hétig kis piros pont van. Mint a japán kisgyermekek fenekén. Mondták nekem japán tudósok. Én nem tudtam, de japán tudósok mondták. [Lázár közbeszól: „Ez többünknek új információ volt a teremben, akik kisgyermeket nevelnek jelen pillanatban, ha hazamegyek, leellenőrzöm, hogy van-e ilyen életkorú gyerekem vagy mit látok a  gyerekeim fenekén. De ahhoz, hogy hazamehessünk, több kérdés akkor most már nem lesz.”] De ha nincs, kis piros pöttyöt odatehetsz. Tehát ezt csak azért mondtam, hogy mások időnként többet tudnak rólunk, mint mi magunkról. Tehát mondjuk tárgyalva kínai delegációkkal hetente többször, mindenki azzal kezdi, hogy igen, hát közöttünk van valami mély, mély, mély, mély… talán rokonság is.” […]

„Hol vannak a piacaink? A belföldi piacunk bővül majd, de azért nem leszünk egy európai elefánt. Tehát remélem megint leszünk közép-európai kistigris, aranyos, játékos, de azért lesznek fogaink, tehát kistigris, gyorsan növekvő, sikeres tigris.”

Kérdés

Egy úr: „Látom az összehangolt támadást, amivel miniszterelnökünket igyekeznek, talán ki is mondom ezt a szót, mert így látom, így érzem: kikészíteni.”

Matolcsy: „Pénzpiaci támadás indult Magyarország ellen. [Lázárra néz, aki nem néz vissza rá.] Magyarország ellen, amiben benne van a forint, az árfolyam [mosolyog], az állampapír, a miniszterelnök, a kormány, a frakciószövetség, a frakcióból néhány ember [a kérdező beszól: „a köztársasági elnök”], a köztársasági elnök, de, de senki nem veszítette el… nem gurult el senkinek a gyógyszere, mindenki megőrizte a hidegvérét, a támadást visszavertük.”

„Támadásokat magunk ellen kihívni… úgyis támadnának. Kétharmad? Néppárti kormány? Itt, Európában? Na, az nem mindenkinek tetszik. Hát ha már támadnak, legyen még több. Jöjjön mindenki, aki úgy gondolja, hogy baj van velünk. Egy ciklus alatt rendezzük le ezeket. Ne vigyük át a következő ciklusokra. [Lázár közben pakol] Mindenki tudja meg, hogy ha a pénzpiacról megtámadnak minket, kivédjük, és sokat veszítenek. És ők meg nem értik. Most voltam Londonban, kicsit így megkérdezni régi barátaimat, mert Londonban dolgozhattam négy évig a kilencvenes évek elején, egy nagy londoni bankban, megkérdeztem régi barátaimat, meg régi barátaim gyermekeit, akik ilyen vezető brókerek Londonban, hogy hát ti tudjátok, hogyan sikerült kivédeni ezt a halálos támadást? Azt mondják: Na, pont ezt szerettük volna tőled kérdezni. Nem értjük. Hát mondtam, nézzétek [elégedetten mosolyog], kell hozzá egy nemzet, egy közösség. Kell hozzá egy miniszterelnök. Kell hozzá egy frakció, kellenek hozzá [Lázárra néz] remek emberek, kitűnő emberek, kell hozzá egy nép, egy békemenet, kell hozzá néhány egyéb dolog, hát valahogy így. Azt mondják, ők ezt nem értik. Ez nem pénzügyes magyarázat. Mondom: addig jó, amíg nem értitek. Jót ebédeltünk, hazajöttem.”

„Nagyon sokan úgy gondolják Önök, hogy csak ne lázadjanak itt a pénzügyi világ ellen mindféle kreatív, leleményes ötletekkel, mert a végén még meghallja más is, és eltanulják. Ezen sajnos nem tudunk segíteni. Azokat a magyar megoldásokat, amiket mi kénytelenül kitalálunk, bevezetünk, azokat legalább fontolják meg, és ha megfontolják, és minél többen megfontolják, akkor nem gigászi lesz a küzdelem, hanem macska-egér harc, és mi leszünk a macska. Köszönöm szépen.”

 
Matolcsy szórakoztat, Lázár somolyog - az Index (Huszti István) felvétele

Az Index beszámol arról is, hogy Matolcsy többször beszélt „tízmillió ember közös áldozatáról”. Megemlíti, hogy a legfrissebb adatok szerint éves szinten 1,5 százalékkal csökkent a GDP. Matolcsy arról is beszélt, hogy megszorító politikával a mai európai gazdasági környezetben semmire sem lehet jutni, amit Görögország és Portugália esete is bizonyít. A munkamódszerükről azt mondta: „Nem marad felfordítatlan kő az országban, és ha összeérnek az újítások, akkor szabadulnak majd fel az energiák az országban.” A piacokat pedig gyakorlatilag bármely irányba terjeszkedve meg tudjuk szerezni, a nyugati piacoktól a keleti nyitásig. Sőt, ennél is jobb a turizmus, mert akkor nem nekünk kell betörni más piacra, hanem „ők jönnek ide”. „Ha nem engedik be a libamájat, majd idejönnek és megeszik itt.”

A kistigrisséghez újra szövetséget kell kötni a most még sértődött és morcos magyarországi bankokkal, akik újra hiteleznek.

Az MTI tudósítása szerint Matolcsy a fórumon még a következőket mondta:

– 2010-tól 160 ezerrel több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt, miközben a gazdasági növekedés nagyon alacsony volt.

– A pénzpiac szereplői bizalmat szavaztak Magyarországnak: megveszik állampapírjainkat, méghozzá csökkenő hozamokkal. Az így felszabaduló forrásokat gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány. Jelenleg az állam évente 1300 milliárd forintot költ az adósság utáni kamatokra, ha ezt sikerül csökkenteni, 300-500 milliárdot beruházásokra fordíthat az ország.

– 2014 és 2020 között Magyarország visszatalál a 2000 körüli gazdaságfejlesztés útjára, ehhez megnyílik mintegy 6-7 ezer milliárd forintnyi uniós forrás.

– A német gyáripar visszatér Közép-Európába, és összefonódik többek között a magyar gazdasággal, és ez óriási lehetőségeket nyit meg.
* Az utóbbi napok hasonló népszórakoztató megszólalásaiból:

Kósa: „elgurult a gyógyszer” Brüsszelben

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke november 7-én a köztévében az EU-országjelentés 2014-re vonatkozó becsléseit ahhoz hasonlította, mint amikor egy diák még el sem hangzott feleletét rosszul értékelik. Szerinte Brüsszelben „elgurult a gyógyszer”, és jobban állt az Európai Uniónak, amikor az uborkák görbületével foglalkoztak. „Az unió annyi mindent eljátszott már velünk”, például Olli Rehn pénzügyi biztos elődje, Joaquín Almunia „végigasszisztálta a Gyurcsány-kormány hazudozását, azt mondta, hogy minden rendben van a magyar költségvetéssel. Ezek után, a magyarok szempontjából milyen arca van az Európai Uniónak?” A válság miatt jelenleg nagyon rosszak a kilátások, a brüsszeli bürokrácia legfontosabb ügye ebben az időszakban ennek ellenére az, hogy öt százalékkal növeljék a bürokraták fizetését, miközben Görögországot például megszorításokra kötelezik. „Megáll az ember esze” – mondta Kósa.


Kósa: kiborult Olli Rehn kávézacca

Biztos kiborult Olli Rehn kávézacca és meglátta benne a jövőt – ezt már november 12-én az ATV-ben mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke a múlt héten nyilvánosságra került EU-jelentésről. „Még a 13-as költségvetés sincsen kész, honnan tudják, hogy mi lesz 14-ben. Egy mondat sincs leírva belőle, honnan tudják így? Tényleg a jövőbe látnak? Egy jó időjárású május esetén a magyar mezőgazdasági termelés egy százalékkal megnöveli a GDP-t. Tudja Olli Rehn, hogy milyen időjárás lesz májusban? Ha igen, akkor mindig felhívom nagy események előtt, hogy mondja már meg, milyen lesz az idő.” „Én nem vagyok olyan merész, mint Olli Rehn, aki a jövőbe lát. Biztos kiborult a kávézacc és meglátta benne a jövőt. Szerencsés ember. Választási költségvetésre nincs szándék, de a legjobb lenne, ha felhívnák Olli Rehnt, hogy a jövő hétre a lottó ötös számait nem tudná-e lediktálni!” A kormány IMF-fel való kapcsolatáról Kósa azt mondta, szerinte az IMF megsértődött. „Tükröt tartottunk az IMF arcába, és meglátta benne a képét, és ettől megsértődött. Van ilyen.” „Egyszer véletlenül valaki tükröt tartott eléjük, túl fogják élni. Egyébként továbbra is az IMF tagjai vagyunk, az IMF mi is vagyunk, fizetünk be a tagságért.”


Matolcsy: Kalózok támadtak Magyarországra

A befektetési bankárok és a hedge fundok menedzserei a pénzvilágai kalózai, akik azzal foglalkoztak, hogy ellopták a befektetők pénzét, írta Matolcsy György a november 15-én megjelent Heti Válasz-cikkében. „Hová ment a pénz? A bankárokhoz és a menedzserekhez, akik kihasználták, hogy nem kellett havonta kihasználniuk a megtérüléseiket (...) akkor jelentettek, amikor profit volt, és kihagyták azokat a hónapokat, amikor veszteség.” Szerinte sokan csaltak is. Meg is nevez közülük néhányat, például Soros Györgyöt. A kalózok persze minket is megtaláltak, és mindent megtesznek az ország ellehetetlenítéséért, azért, hogy magasan tartsák az állampapírok hozamait. „Az egyik kalóztrükk, hogy keverik a rossz és jó híreket a magyar gazdaságról”, míg a másik az, hogy napirenden tartják a magyar gazdasággal kapcsolatos bizonytalanságot. „Ehhez időnként le kell minősíteni az országot, időnként fenyegetőzni kell ezzel, és közben állandóan támadni kell Magyarországot”.


Varga: Célszerű volt az IMF-ellenes kampány

Mindenképpen hasznos és célszerű volt a kormány IMF-ellenes hirdetési kampánya, mondta Varga Mihály miniszter a köztévében november 8-án. Szerint ugyanis a lakosságot tájékoztatni kell az őket érintő kérdésekről. (Veres János szocialista képviselő írásban kérdezte Vargát októberben, hogy mit tartalmaztak az IMF-levelek. Varga válaszából kiderült, hogy az IMF-es dokumentum ajánlásai közt sem a nyugdíjcsökkentés nem szerepelt – pedig a kormány egyik IMF-kritikus plakátja erről szólt –, sem bércsökkentést nem kért a Valutaalap.)

(m.zs.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!