rss      tw      fb
Keres

MegoldhatatlanÉS-előfizetőként (és olyanként, aki bár hozzáfér az interneten, mégsem terjesztette Bruck András cikkét) megértem Kovács Zoltán elkeseredését (Kovács Zoltán: Ne lopj! ÉS, 2012. november 16.) Én is szeretnék olyan kapitalizmusban élni, ahol az értéket fizetik meg, és nem a helyezkedést; olyan országban, ahol kiszámítható az élet, mert legalább a törvényhozók és a hatalmon lévők betartják a törvényeket. Megértem elkeseredését, hogy az anyagi függetlenségért vívott harcban épp „a világról hasonló nézeteket valló, vagyis amúgy a tulajdon szentségét hirdető, és a jogi szilárdságot és jogkövetést áhító” barátai támadják hátba. Vele együtt aggódom, hogy fenn tud-e maradni az alig néhány olvasható újság egyik legfontosabbika. Nagy veszteségnek érezném, ha nem vehetném hétről hétre kézbe az ÉS-t.

Megértem Kovács Zoltánt, de nem értek vele egyet. Az elmúlt húsz év alatt, de különösen Orbánnak az „emútkétév” alatt sikerült az értelmiséget, és különösen a vele egyet nem értőket olyan anyagi helyzetbe hoznia, hogy kevesen engedhetnek meg maguknak egy újság-előfizetést. És minél inkább távolodunk Budapesttől, ez annál inkább így van. Pedig hát jó lenne, ha minél többen olvasnák az Élet és Irodalmat, a Magyar Narancsot vagy a HVG-t, Pesten és Budán, Békésben és Baranyában, mindenhol az olvasnitudók.

És úgy tűnik, a Bruck-cikk áttört egy gátat, hiszen különböző internetes oldalakon olvasható, heves vitákat vált ki, és „számtalan okos gondolat”, „aggódó sor” kapcsolódik hozzá. Az előző diktatúrában a korlátozott példányszámban megjelenő Mozgó Világ cikkeit másolták és terjesztették. Most (még) nem a pártközpont korlátozza a példányszámot, hanem a fizetőképes kereslet, és nem xeroxon másolják, hanem az interneten. Sajnos – vagy nem sajnos? – nagyon megváltoztatta a világot ez a fránya internet, nyögi ezt minden papírújság az egész világon.

A megélhetési tolvajt az különbözteti meg a milliomos tolvajtól, hogy a fizikai túlélésért lop. Ráadásul nem lopna, ha lenne munkája. A Bruck-cikket nem rossz jellemű, elvetemült szimpatizánsok lopták, hanem megélhetési tolvajok, akik a szellemi túlélésért lopnak. Ráadásul nem lopnának, ha munkájukat megfizetnék annyira, amennyi értelmiségi munkaerejük újratermeléséhez szükséges. Ha egyáltalán van munkájuk.

Persze egy szerkesztőség munkatársait, akik abból szeretnének megélni, hogy színvonalas, magát egyetlen hatalomnak sem eladó újságot csinálnak, nem vigasztalhatja sem az, hogy lopott cikkét sokan olvassák, sem az, hogy a tettesek szellemi megélhetési tolvajok. Hiszen ha így megy tovább, beledöglenek.

Nem tudom van-e megoldás, de azt a végkövetkeztetést, hogy ez a tolvajok országa, ahol semmilyen kibontakozás nem lehetséges, elsietettnek érzem.

(Andor Mihály)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!