rss      tw      fb
Keres

Megáll az ész! – Orbán kormányhatározatáról

Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság (lehet, hogy népi demokratikus?) miniszterelnöke (talán első titkára is?) elrendelte, hogy a nemzeti együttműködési nyilatkozatot ki kell helyezni „egyes” középületekben, valamint – a köztársasági elnöki hivatalban, a parlament épületében, az Alkotmánybíróság helyiségeiben, a Legfelsőbb Bíróságon, az ombudsmani hivatalokban, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a helyi és kisebbségi önkormányzatok helyiségeiben, valamin a bíróságok és az ügyészségek hivatali helyiségeiben (talán a tárgyalótermekben is), azaz – a kormányfüggetlen intézményekben.

A magyar kormányfő kormányhatározatban arra kötelezi tehát a magyar állam különféle – tőle független – szerveit is, hogy saját falaikon nyilvánvaló hazugságokkal minősítsék a saját munkájukat. Nyilvánvaló hazugság, hogy „A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.” Nyilvánvaló hazugság, hogy „a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy ezt az alkotmányos keretek között megvívott forradalmat elismeri és tiszteletben tartja.” Hazugság, mert Magyarország nem most szerezte vissza az önrendelkezés jogát és képességét. Hazugság, mert „a magyar nemzet” nem vitt végbe sikeres sem szavazófülkés, sem másfajta forradalmat. Hazugság, mert a „nemzeti együttműködés” programját az Országgyűlésben kizárólag a Fidesz-KDNP frakció szavazta meg*. Vagyis az ünnepélyes deklaráció egy pártszövetség diktátuma. Egy olyan pártszövetségé, amelyre a választásra jogosult 8 millió állampolgárból 2 706 292 szavazott. Egy olyan pártszövetségé, amely parlamenti erőfölényével visszaélve azóta is folyamatosan zúzza szét a demokratikus rend, a jogállam,  szabadság alappilléreit és garanciáit. Azokat a pilléreket és garanciákat, amelyek normatív, kiszámítható módon biztosítják egy nemzet sokféle világnézetű, meggyőződésű, szándékú polgárainak kompromisszumos, élhető együttműködését. Az igazi nemzeti együttműködést.

Ha az államigazgatási szerveket nem is lehet megmenteni egy ilyen hazug nyilatkozat kifüggesztésétől, remélem, hogy a Magyar Köztársaság kormánytól független szervezeteinek vezetőiben lesz annyi szuverenitás, jogérzék és igazságérzet, lesz annyi „civil kurázsi”, hogy nem tesznek eleget a kormányhatározat „felkérésének”. Hogy legalább szimbolikusan, és amíg lehet, érvényesítik „az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét”, és fütyülnek Orbán kormányhatározatára.

Az már csak a magyar kontárkormány kontárságának újabb, nevetséges és szomorú bizonyítéka, hogy a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapja a letölthető „megfelelő minőségű nyomtatáshoz alkalmas” formátumon nem jeleníti meg a magyar „ű” és „ő” betűket. Elemi szintű feladatok megoldásához, úgy látszik, kevés a kétharmados többség és az erő.

(Mihancsik Zsófia)


* Lásd: „A képviselők 260 igen, 66 nem szavazat és 46 tartózkodás mellett döntöttek a nyilatkozat elfogadásáról. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 MSZP-s, egy jobbikos és 15 LMP-s politikus. A Jobbik testületileg tartózkodott.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!