rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 02. 18.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból


2010. február 16.
Le velünk?
Metazin, Slate

„Súlyos tévedés a politikusokat hibáztatni, ha egy ország politikai és gazdasági válságba jut. Ők csak a választók kedvében akarnak járni. A hiba tehát az utóbbiakban keresendő. Vagyis bennünk.
’Ha fordítani akarunk a dolgok menetén, ne pocskondiázzuk tovább a csirkefogókat, akiket vezetőnek választunk, hanem inkább nézzünk magunkba’ – olvassuk Jacob Weisberg Le a néppel című cikkét a Slate magazinban.
Amerikában meglehetős egyetértés van akörül, hogy az ország a politikai bénultság állapotában van. A magyarázatok sokfélék. ’Mindig kimarad azonban a felsorolásból a legfőbb ok: a nagyközönség gyerekes gondolkodásmódja, tudatlansága és egyre következetlenebb magatartása.’”
„Az emberek jelentős többsége helyeselte Obama elnök válságkezelő programját, de ugyanannyian voltak azon a véleményen, hogy a kormány túl sokat költ. Hasonlóképp: a többség azt akarja, hogy rendszabályozzák meg a bankokat, viszont azt is kifogásolja, hogy a hatóságok túl sok szabályozóval korlátozzák a vállalkozásokat.”
„Más szóval azt szeretnénk, hogy az állam azonnal orvosolja minden gondunkat-bajunkat, s egyúttal megköveteljük tőle, hogy húzódjon összébb, költsön kevesebbet, és csökkentse az adókat.”
„Arról, hogy a kívánt célért áldozatokat kell hozni, az átlagos amerikai hallani sem akar, hacsak nem dicshimnuszok formájában, melyek arról szólnak, hogy ő milyen áldozatkész, vagy milyen áldozatkész volt a múltban.”
Mivel „az adott körülmények között Amerika nem képes a hosszú távú kihívásokkal szembenézni, s nem képes vállalni a szükséges gazdasági intézkedések kellemetlen hatásait, ’erős érvek szólnak amellett, hogy az Egyesült Államokra a történelmi hanyatlás korszaka vár’.

2010. február 15.
Tényleg durvább lesz még a kampány? Mit mondanak a kampányguruk?

Krizsó Szilvia beszélget Bruck Gábor és Wermer András kampányszakértőkkel
MTV online, a Szólás Szabadsága 2010.02.14-i adása
Videó (olvasható változatban is)

Bruck Gábor: - … Hát van egy helyzet 10 emberből 8 azt gondolja, hogy az ország fundamentálisan rossz úton jár. Baj van. Most mindegy, hogy igazuk van, vagy nincs. Ehhez képet a feljátszott hírekből, hát valljuk be, a többsége hülyeség. Érdektelen, olyan, ami kísérőjelensége egy kampánynak. Itt viszont főhírként szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy semmi nem történik. Ez a kampány alkalmat adhatna arra, hogy valakik újrakezdjék, hogy valakik azt ígérjék, hogy minden más lesz, hogy egy ország visszatérhet valamilyen más mederbe, de erről nagyon keveset hallunk. És ez lenne pedig a lényege.”
„B.G.: - …Egy választási kampány … történetmesélő verseny, melyik félnek van jobb, izgalmasabb története Magyarországról. Hogy honnan hova akarom vezetni. Ez a lényege. Ha jól mondanak egy történetet, akkor a szavazó megy vele, fejlődik, erősödik, megért valamit abból, hogy merre akarunk menni. Most ennek nagyon-nagyon kevés nyoma van. […] Az Orbán-beszéd ilyen értelemben jó treck. Tehát ő ezt csinálja, de egyedül van. Sok fenntartásom van a beszédével kapcsolatban, de ő az egyetlen, aki képes elmondani azt, hogy Magyarországgal ő mit szeretne csinálni.
B.G.: - Bokros Lajos, akit sok mindenért tisztelek, olyan, mint az a zenész, akinek egyetlen lemeze jelent meg 15 éve, és azt halljuk azóta is. Szerintem ez ma már egy nonszensz. Akkor is, ha jó a szám, és sok igazság van benne. Egy országnak van egy kulturális kódja, mindenhol, ez a kulturális kód valami olyasmit mondana, hogyan jut az egyén feljebb, feljebb és feljebb. És erről semmit nem hallani az MDF-nél. Egy jó könyvelői csomag, de mikor egy országban spirituális értelemben gond van, mikor az emberek igaztalannak érzik, mikor teli vannak gondokkal, bajokkal, nem ez az a hang, ami szavazót tud gyűjteni. Még akkor is, ha jó a reputációja Bokrosnak. […] Nincs MDF. Az egy virtuális párt. … És ugye amiért én egy kicsit elégedetlen vagyok, mert azt az érzetet keltik, mintha képesek lennének a demokratikus közepet lefedni. Bevinni a parlamentbe. Nem fogják tudni reprezentálni. És egy újabb illúziónk az, ami kipukkad és csalódottabbak leszünk április 12-én, noha sok baloldalinak megkönnyíti a 11-ét, van kire szavazni.

2010. február 15.
Egy demokráciától a botrányok nem idegenek
Muhari Judit és Simon Zoltán  interjúja Majtényi Lászlóval
Népszava online

„Egy eleven demokráciától a botrányok soha nem idegenek. Az olasz, vagy akár a brit és a német demokráciát is nagyon-nagyon súlyos botrányok sorozata kíséri, azok csak a fehérorosz Lukasenko-féle nem demokratikus rendszerekből hiányoznak. Minden botrány magában hordozza a megtisztulás és a jó irányba lépés lehetőségét. Veszélyesnek tartom, és csak egy önbizalom nélküli politikai elitről árulkodik, ha azt vetik fel, hogy a botrány rombolja az ország jó hírét. Ez nem igaz. Ha az ORTT elnöke lemond egy gyanús ügy miatt, az nem rombolja az ország hírét, hanem éppen ellenkezőleg. Azt jelzi, hogy itt valami mégis működik. Az év elején egy nemzetközi konferencián az egyik legkiválóbb szakértő azt, mondta, hogy a térségből hosszú idő óta a lemondásom volt a legpozitívabb hír.”
Az Élet és Irodalomban írt „cikknek az a címe, hogy Jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni. Többen jöttek hozzám, hogy az életkedvüket vettem el, pedig nem ez volt a szándékom, ha nem is ’hurráoptimista’ szöveg. Az emberek szeszélyesek, az intézmények nem. Szerintem azért érdemes dolgozni, hogy fenntartsuk az intézmények uralmát. Nem tudnék úgy élni, hogy minden reggel azzal keljek föl, bírom-e még a politikai góré rokonszenvét. Az nem szabad emberi élet.”
„… talán fontosabb motívum a választópolgárok intellektuális semmibevétele. A pártok gyakorlatilag csökkent értelműnek tekintik őket. Nem azon kell szörnyülködni, hogy milyen sokba kerül egy kampány. A kampány drága. Nem is az a probléma, hogy jóval többet költenek 386 millió forintnál. Annyiból ugyanis tényleg nem lehet megcsinálni. Ha most megkérdezik, hogy ez kampány tiszta lesz-e, akkor azt mondom, hogy nem, az fizikai lehetetlenség. De nem is az a baj, hogy a megengedett összeg sokszorosát költik el. Az a baj, hogy illegálisan. Az a baj, hogy az egész a bűn közelében zajlik. És az a baj, hogy társadalmi költségeit kétszeresen fizetjük meg. Vagy a párt zsarolja a támogatót, vagy ő a pártot. Vagy kölcsönösen egymást. A legritkább esetben fordul elő, hogy valaki meggyőződésből ad nagy pénzt pártnak.”
„Nem biztos, hogy kétharmad birtokában a politikai konstelláció olyan, hogy egyszerű a nagy rendszerreformokat átvinni. A támogatottság gyorsan jön és gyorsan megy. Azt is gyakran látjuk, hogy a parlamenti erő önmagában nem mindenre elég.”
„A demokratikus jogállam nagyon érdekes dolog. Mindig korán temetik. Az intézményekbe bármikor élet költözhet. Persze ehhez kellenek feltételek, de a rendszerben kódolva van az erős önkorrekciós képesség.”

2010. február 15.
Az állam sem fenékig tejfel
Metazin, City Journal

„A válság mintha igazolná holtában John Kenneth Galbraitht, a nagy baloldali amerikai közgazdászt. De nem a vitriolba mártott tollú konzervatív publicista szemében.”
Theodore Dalrymple, „aki szeret szembeszállni a divatos irányzatokkal, persze csak annál nagyobb élvezettel teszi gúny tárgyává Galbraith nézeteit. A nagy közgazdász tudományos újítása abban állt, hogy rámutatott azokra a tényezőkre, amelyek a modern kapitalizmus korában korlátozzák a klasszikus piaci mechanizmus érvényesülését. A monopóliumok működése eltéríti az árakat a piaci iránytól, s a nagy vállalatok élén álló menedzserréteg saját érdekeit képviseli, nem a tulajdonosokét. Darlymple nem becsüli le e felismerések jelentőségét, megemlíti viszont, hogy Galbraith az állami bürokrácia esetében nem volt képes ugyanerre az éleslátásra. Fel sem tételezte, hogy az állami hivatalnokseregnek is megvannak a maga érdekei, s ezek nem esnek feltétlenül egybe a választók érdekeivel. Úgy képzelte, hogy ami pénzt az állami intézményekbe fektetnek, az minden veszteség nélkül hasznosul, például az oktatásban vagy a gazdaságban.”
„A nagy közgazdász afféle marxi módon nyers gazdasági érdekekkel magyarázta az adóemelésekkel kapcsolatos ellenállást: a gazdagok, úgymond, nem akarnak lemondani semmiről a szegények javára. Az viszont nem jutott eszébe, hogy a magas adók követelése mögött is meghúzódhatnak önző célok. Például azok érdekei, akik állami hivatalt töltenek be.”

2010. február 13.
Az Uccu - Roma Informális Projekt 2010. februári felhívása
László Flóra, programkoordinátor
Méltóság.net
(Méltóságot Mindenkinek Mozgalom honlapja)

Az Uccu- Roma Informális Projekt felhívása szerint a „civil kezdeményezés  célja, hogy lehetőséget teremtsen a találkozásra és a dialógusra roma és nem roma fiatalok között. Reméljük, hogy ez a lehetőség tágítja a fiatalok gondolkodását, és egyúttal csökkenti a diszkriminatív, előítéletes gondolkodást.”
A középiskoláknak kínált „ játékos és interaktív foglalkozásokkal arra törekszünk, hogy a fiatalok és diákok minél több információra, és személyes tapasztalatra tegyenek szert a romákkal kapcsolatban és minél nyitottabbá váljanak egymás iránt.”
„Az ’Uccu’ projekt egyik legfontosabb eleme a személyesség és az interakció, ezért alapvető fontosságú, hogy ezeket a foglalkozásokat roma fiatalok tartsák, önkéntes alapon.
Ha kedvet érzel ahhoz, hogy önkéntesként csatlakozz az ’Uccu’ csapatához, és egy oktatótárssal interaktív foglalkozást tarts diákcsoportoknak arról, mit jelent romának lenni, akkor keress fel minket, hogy megbeszélhessük a továbbiakat.”

2010. február 12.
Apasági szabadsággal és egyenlő bérezéssel a női esélyegyenlőségért
Jogi Fórum

„Fokozottabb fellépés a nőkkel szembeni erőszak ellen, apasági szabadság, egyenlő fizetés a nőknek és a férfiaknak – ezek a fő pontjai az EP által 2010. február 10-én megszavazott jelentésnek.”
„A képviselők a jelentésben arra kérik a Bizottságot, javasoljon irányelvet a nőkkel szembeni erőszak összes formájának megelőzése, illetve leküzdése érdekében. A Parlament európai évet is szentelne az ügynek, és támogatja a spanyol elnökség elképzelését, hogy európai szintű védelmet és uniós telefonos segélyvonalat biztosítsanak az áldozatok számára.”
„A jelentés szerint a nők teljes fizikai és szexuális autonómiája a nőkkel szembeni erőszak elleni lépések előfeltétele. Az EP szükségesnek tartja, hogy ’a nők rendelkezhessenek szexuális és reproduktív jogaik felett, többek között a fogamzásgátláshoz és a terhességmegszakításhoz való könnyű hozzáférés révén’.”
„Az EP elítéli, hogy a Bizottság a Parlament kérése ellenére sem terjesztett elő tervezetet a férfiak és nők egyenlő bérezéséről, ezért ennek késedelem nélküli pótlását kéri.”
„A képviselők mindezek mellett arra kérték a tagállamokat, hogy a jövőben két biztosjelöltet - egy nőt, egy férfit - nevezzenek meg, hogy az Európai Bizottság összetétele jobban tükrözhesse a nemek közötti arányokat.”
„Az unió egyik irányelve rendelkezik az anyasági szabadságról, nincs viszont ilyen az apák által igénybe vehetőről. A képviselők felszólítják a Bizottságot, támogasson minden lépést az apasági szabadság európai szintű bevezetése érdekében.”

2010. február 12.
Miért tart Magyarországon 12 évig egy-egy jogvita?
Mészáros Antónia interjúja Fleck Zoltán jogszociológussal a Globex-ítéletről
MTV online, Az Este
Videó (olvasható változatban is)

„Fleck Zoltán: - ….a gyakorló szülők tudják, hogy első három évben nagyon sok minden eldől, és, ha ott valamit elrontottak, akkor az a kamaszkorban vissza fog ütni. Ezzel arra akarok utalni, hogy a nyomozó hatóságnál ejtett hibák a nyomozás során elkövetett szakmai problémák a bíróságon fognak lecsapódni, és nagyon gyakran az elhúzódás egyik oka az, hogy az előző szakaszokban nem kellő szakmai tapasztalattal, vagy nem jó szakmai színvonalon tárták fel az ügy összes körülményeit.”
„F.Z.: - De az ügyek elhúzódása nem magyar jelenség, egész Európában, sőt az egész világon jellemző módon vannak kamaszkorba lépő nagy ügyek. A magyar helyzetnek van néhány specialitása, ezek többségében szervezeti jellegű szabályozással kapcsolatosak.
Itt két dolgot lehet mondani, egyrészt az idő múlásnak önmagában is van egy ilyen hatása, tehát képzeljék el azt a bírót, aki egy 10 évvel ezelőtti ügyet kell hogy megítéljen, tíz évre visszamenőleg kell meghallgatnia tanúkat esetleg, ezt általában mondom, nem erre a konkrét esetre, és kell mérlegelnie azt, hogy az eddig eljárás alatt levő esetleg előzetes letartóztatásban vagy a büntetőeljárás  hatálya alatt levő terheltre milyen hatással volt ez. Tehát ez általában csökkenteni szokta a végső büntetési tételt. Úgyhogy egyrészt az időmúlásnak önmagában is van egy jelentős bizonyíték-gyengítő hatása, másrészt a büntetéskiszabás során is értékelni szokta a bíróság, hogy ilyen hosszú ideig tartotta bizonytalanságban az eljárásban a terheltet.”

2010. február 11.
„Műsorba csalogatási” stratégiák
A beszélgető műsorok és kibeszélő-show-k jogszerű adatkezeléséről
Ombudsmani ajánlás
Jogi Fórum

„Az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) áttett állampolgári panaszok és az Adatvédelmi Biztos Irodájához érkezett beadványok nyomán Jóri András megvizsgálta az RTL Klub Mónika Show, valamint a TV2 Joshi Barath című műsorának adatkezelési gyakorlatát.”
„A biztoshoz forduló panaszosok egybehangzóan kifogásolták a műsor gyártója, illetve a műsorszolgáltató eljárását a személyes adatok kezelése során: ’műsorba csalogatási’ stratégiáról számoltak be, kifogásolták, hogy nem tájékoztatták őket arról, milyen televíziós műsorban fognak szerepelni. A készülő műsor témájával kapcsolatosan a panaszok szerint a szereplőket megtévesztették, a felvételen szembesültek a műsor gyakran az emberi méltóságot sértő voltával. A beadványok leírása alapján a műsor felvételének helyszínén a szereplők kiszolgáltatott helyzetét kihasználó megalázó bánásmódban volt részük. A résztvevőkkel Nyilatkozatot írattak alá, amely a panaszok szerint mind adatvédelmi, mind polgári jogi szempontból kifogásolható rendelkezéseket tartalmazott.”
„Az önkéntes és határozott hozzájárulás a vizsgált jogi környezetben a személyes és különleges adatok kezeléséhez nélkülözhetetlen jogalap. Az önkéntesség megkérdőjelezhető olyan esetekben, ahol a szereplők pszichikai, érzelmi ráhatás alatt írnak alá szerződést.”
„A vizsgált produkcióban az esetek többségében különleges adatok, a személyek egészségi állapotával, kóros szenvedélyével, ideológiai nézeteivel, szexuális életével kapcsolatos információk is elhangzanak. Mivel a különleges adat kezelése kétséget kizáróan megvalósul, adatvédelmi jogi elvárás, hogy a műsorkészítő a hagyományos beszélgető műsor esetén és az ún. kibeszélő-show esetén is a szereplővel a műsorra vonatkozó minden lényeges körülményt, információt közöljön.”
„Az adatvédelmi biztos a fenti megfontolásoknak megfelelően a következő ajánlásokat tette:
Kibeszélő-show gyártása során ki kell küszöbölni azt az egyenlőtlenséget, amelybe a műsor meglepetésen alapuló szerkesztési elvei miatt a szereplő kerül.”
„A tájékoztatásnak mindenképp ki kell terjednie a műsor jellegére (hagyományos beszélgetés vagy kibeszélő show), és ennek megfelelően vagy annak címére, a beszélgetőpartnerek és a műsorvezető nevére, illetve a műsor témájának megnevezésére; vagy a beszélgetőpartnerek nevét és a témát leszámítva minden egyéb lényeges körülményre (így a műsor címe, a műsorvezető neve, időpontja, helye, stb.). Ellenkező esetben a tájékoztatás elégtelennek minősül.”
„A korlátozás nélküli, visszavonhatatlan hozzájárulás igénylése, illetve a mindenfajta váratlan helyzettel kapcsolatos adatkezeléshez történő előzetes hozzájárulás igénylése nem vezet érvényes hozzájáruláshoz, ezáltal kizárja az adatkezelés jogszerűségét.”

2010. február 8.
Lehet, hogy gyáva miniszterelnökünk lesz ?
Gyurcsány Ferenc blogja (Kapcsolat.hu)

„1998-ban, az akkori választási kampány hajrájában Horn Gyula vonakodott a televíziós vitától. Minden bizonnyal arra gondolt, hogy meggyőzőnek látszó előnye birtokában semmit nem nyerhet, viszont annál többet veszíthet egy nyilvános vitával. A Fidesz nem hagyta annyiban.”
„A vitában aztán Horn a várakozások alatt, míg Orbán azokat meghaladóan szerepelt, és ez is hozzájárult az MSZP választási vereségéhez.”
„Most azt hallom, hogy Orbán nem akar televíziós vitát. Úgy gondolkodik és úgy viselkedik, mint egykoron Horn. Számol, kalkulál és nem akar kockáztatni.”
„Sokan úgy gondolják, hogy a jelöltek közötti televíziós vita a demokratikus politika megkerülhetetlen, kötelező kelléke a mai világban. Ettől még nem gondolom azt, hogy nem demokrata, aki nem áll ki vitára. Lehet, hogy demokrata, lehet, hogy nem. Az viszont valószínű, hogy gyáva. Orbán, ha nem áll ki vitára, akkor gyáva.
Sajnálnám, ha gyáva miniszterelnöke lenne Magyarországnak. A tv-vitát talán el lehet kerülni. Később pedig, megfelelő többség birtokában korlátozni lehet az ellenzéket abban, hogy nyíltszíni vitára kényszerítse a miniszterelnököt (láttunk már ilyet Orbán miniszterelnöksége alatt). De nem lehet elmenekülni a gondok elől gyáván, mert azok nem kérnek majd engedélyt.”
„El fog bujdokolni Fico elől is? Merkel elől is? Sunyítani fog az Európai Tanácsban, ahol nyíltan kell érvelni?”
„Orbán jó sértegetésben, gyalázkodásban, hívek zárt körében mondott monológokban. De sajnálattal kell megállapítanom, gyávának mutatkozik a nyílt vitában, az érvek csatájában.”

2010. február 7.
Hangács, 2010. február 6.
Roma Polgárjogi Alapítvány sajtóközleménye, Horváth Aladár
Méltóság.net - (Méltóságot Mindenkinek Mozgalom honlapja)

„Családok és barátok viszonylag szűk körében temették el Virág Pétert (31) és Bartos Dezsőt (39), akiket január 30-án ittas falubeli fiatalok brutális kegyetlenséggel agyonvertek. A férjét védelmező Virágné Bartos Lenke is súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Őt meglepő módon az ügyészség felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt előzetes letartóztatásba helyeztette. A temetés idején a falu bejáratánál rendőrök ellenőriztek minden járművet és a település utcáin is rendőrjárőrök cirkáltak. A fiatal özvegyasszonyt rabláncon kísérte három mikrobusznyi géppisztolyos és kutyás kommandós egység a gyászszertartásra.
Helyi segítség híján a családtagok ásták ki az áldozatok sírját. A temetésen a falu vezetéséből senki nem vett részt. A községből azonban nem hiányzik a ’szolidaritás’: a hírek szerint ugyanis a jegyző a gyilkossággal gyanúsítottak jogi védelmére gyűjt.”
„A gyászoló családok rettegnek, elköltözésüket latolgatják. Ismeretlenek azzal fenyegették meg őket, hogy házaikat felgyújtják.”
„A temetésen Káló József római katolikus lelkipásztor és Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnök-lelkésze prédikált.” „Iványi Gábor, pedig a 22. zsoltárt olvasta el, melyet a megfeszített Jézus is imádkozott. Továbbá megrendülésének adott hangot, hogy a politikai közbeszédben és az emberi kapcsolatokban a gyűlölet és az erőszak általánossá vált. Felháborító botránynak minősítette, hogy a férjét védelmező, súlyosan megsebesített asszonyt börtönbe zárták és rabláncon kísérték a gyászszertartásra. Reményének adott hangot, hogy ez az égbekiáltó skandalum, az elvárható jogállami elvek szerint, a legrövidebb időn belül megoldódik.”

2010. február 6.
A katolikus egyháznak őszinteségre van szüksége
Globusz.net, Frankfurter Allgemeine Zeitung
„Még a jó katolikusok számára is nehéz ezekben a napokban az egyház iránti elkötelezettség megvallása, amint egyébként ezt a Hiszekegy által rendszeresen megteszik. Elborzasztóak azok a mélységek, amelyekre fény derült most, hogy nyilvánosságra hoztak számos esetet, amikor jezsuita iskolákban szexuálisan kizsákmányoltak gyerekeket. És nemcsak önmagukban a szégyenletes tettek, hanem az évtizedes eltussolás, az áldozatok kigúnyolása is - mindezeket már le sem lehet írni szavakkal.
Egy jezsuitának megvolt a bátorsága, hogy a nyilvánossághoz forduljon. Ez már régen esedékes volt. Úgy tűnik megtört a tabu, és az ismertté vált esetek csupán a ’jéghegy csúcsát jelentik’ - amint az egyik intézmény rektora fogalmazott - , hiszen szinte minden nap újabb és újabb múltbeli esetekre derül fény.
De a nyitottság nem elég. A katolikus egyháznak bizonyítania kell, hogy valóban őszinteségre törekszik. A nemiség a való élet része, senki sem térhet ki előle. Az egyház ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a szexualitásnak a felelős szerelemben van a helye. Álláspontja azonban csak akkor hiteles, ha megtisztul. Ha alaposabban megvizsgálja, kit tart érettnek arra, hogy vállalja a felelősséget a lelkek gondozására. És elgondolkodik azon, milyen szervezeti alapok vezettek a történtekhez. Ebből a szempontból pedig a kötelező cölibátus szükségességén is van mit elmélkednie - írja a vezető konzervatív napilap.”

2010. február 5.
Kritikai kiadásban jelenik meg Németországban Hitler hírhedt pamfletje
Globusz.net, Süddeutsche Zeitung

„A landsbergi börtönben lediktált Mein Kampf első kötetét Adolf Hitler 1925-ben jelentette meg. A ’mű’ bővített verziója később került a piacra, ám a szerzői jogok 90 évre szóló védelme 2015-ben mindenképpen lejár. Németországban gondot okoz a lehetőség, hogy ezt követően bárki, tetszőleges verzióban és magánkiadás formájában megjelentetheti a fajelmélet hírhedt pamfletjét.
Most viszont általános aggodalmat váltott ki, hogy a szélsőjobboldali mozgalmak visszaélhetnek vele, és saját kiadásában olyan verziót dobhatnak piacra, amely alkalmas lehet a demokratikus rend aláásására.
Épp ezért a müncheni Jelenkortörténeti Intézet (Institute für Zeitgeschichtre) elhatározta, hogy a Mein Kampfot egy saját, adatolt és jegyzetelt, valamint megfelelő apparátussal (elő- és utószóval) ellátott kritikai kiadásban jelenteti meg – írja a liberális napilap.”

2010. február 23. 18 órára
Meghívó „Az erőszak kultúrája pro és kontra” című vitasorozat harmadik előadására
Pallas Klubháló

„A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Pallas Könyvkiadó
Tisztelettel meghívja
Az erőszak kultúrája pro és kontra’
című vitasorozatának harmadik előadására
Pénz – gazdaság – válság: Gazdasági növekedés - növekvő szegénység - A pénzügyi világválság kialakulásának okai, összefüggései - A bankok megsegítése kiút vagy a probléma elodázása és bővített újrateremtése? Az ördögtől való kamat. - Emberi pénzsóvárság - virtuális pénz - az eltorzult értékek.- Szegénységteremtő mechanizmusok - Eszköz, vagy cél a gazdaság? - Az állam és politika kényszer pályái. – Bizonytalan jelen - kockára tett jövő. Van-e más út: létezik-e kapitalizmus nélküli szabad piacgazdaság?
Vitapartnerek:
Pro/ Gyulai Iván ökológus
Kontra/ Kuncze Gábor politikus
Moderátor:
Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter
Helyszín: Pallas Páholy (Budapest. V. Alkotmány u. 15.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!