rss      tw      fb
Keres

OGY - Az Országházban kifüggesztik a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot

MTI 2010. július 5., hétfő 15:19

Kifüggeszteti az Országházban és a képviselői irodaházban Schmitt Pál házelnök a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.

Schmitt Pál az MTI kérdésére hétfőn közölte: napokon belül kifüggesztik az Országházban a nyilatkozatot. Mint mondta, konzultálni fog többekkel, hogy tekintettel az épület különleges jellegére és óriási méretére, az épület melyik pontján kellene elhelyezni a dokumentumot.

A házelnök tájékoztatása szerint az eldőlt, hogy a képviselői irodaház földszinti aulájában függesztik ki a szöveget.

Pénteken jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben jól látható helyen ki kell helyezni.

A rendelet azt is tartalmazza, hogy a kormány, tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét, felkéri a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a Nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről.

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot június 14-én fogadta el a Ház kormánypárti többsége. "Legyen béke, szabadság és egyetértés" mottóval kezdődő politikai nyilatkozattal az Országgyűlés egyebek közt kinyilvánította: az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.

Az Alkotmánybíróságon és amíg Sólyom László mandátuma tart a Köztársasági elnöki Hivatalban sem függesztik ki a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot, a Legfelsőbb Bíróságon még nem hoztak döntést, miként a Legfőbb Ügyészségen sem.