rss      tw      fb
Keres

USA - jelentősen lelassult a gazdasági kilábalás, félelmek

MTI 2010. július 5., hétfő 17:26

A szövetségi ösztönző lépések elhalványulásával jelentősen lelassult az Egyesült Államokban a gazdasági válság utáni kilábalás, szakértők újabb központi serkentést sürgetnek - írta hétfőn a The Washington Times.

A gazdaság felépülés lanyhulása miatt - amely egybeesett az európai adóssággondok megjelenésével - sok közgazdász óvatosságra int az ösztönző programok túl korai leállítása terén. Többen úgy vélik: újabb szövetségi csomagra lesz szükség ahhoz, hogy a gazdaság erősödése folytatódhasson.

Sung Won Sohn, a Kaliforniai Állami Egyetem professzora szerint a gazdasági kilábalásnak nincs akkor lendülete, hogy kormányzati segítség nélkül fenn tudná tartani önmagát.

Sok vállalat újabb recessziós hullámvölgytől tartva visszafogja a beruházásokat, fél bővíteni a munkaerőt. Egyfajta 22-es csapdája alakult ki: a vállalati félelmek miatt lassan növekszik a munkahelyek száma és a lakosság jövedelme, így viszont nem erősödhet számottevően a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen fogyasztói költekezés - mutatott rá a közgazdász professzor.

A kilábalás megtorpanása a házépítési szektorban a legjelentősebb, de a múlt heti friss adatok arról tanúskodnak, hogy a gyáripari termelés növekedési üteme is visszaesett. A kínai gazdaság lelassulásáról érkező hírek is felerősítették azokat az aggodalmakat, hogy az Egyesült Államok nem alapozhat exportra támaszkodó növekedésre. A kilábalás megfordulásával kapcsolatos félelmek tükröződnek a tőzsdei piacokon is, ahol a főbb mutatók az idei legalacsonyabb szintre estek.

Bernard Baumohl, az Economic Outlook Group vezető közgazdásza attól tart: az egész világgazdaság növekedést feltartóztathatja az, hogy sok ország - az európai államok mellett többek között Japán és Kína - egy időben hajt végre megszorító intézkedéseket az államháztartási hiány lefaragása érdekében. Kifejtette, már nem olyan bizakodó azzal kapcsolatban, hogy az amerikai gazdasági kilábalás önmagában folytatódhat.