rss      tw      fb
Keres

KémbevallásKettős állampolgár vagyok. Gyöngyösi testvér november 26-án a magyar országgyűlésben könnyedén elejtett és először visszhangtalanul maradt, ám végül messze hangzó szavai hatására megtörtem, és töredelmes vallomást teszek. Második, választott hazám érzelmeit képviselem. Érdekeit csak azért nem, mert ehhez nincs rám szükségük. Szeretem a himnuszát, nem búbánatos ima, hanem lendületes és harcos (egyes mondataiban túlságosan is harcos) induló, már kamasz koromban megtanultam és lelkesen énekeltem mint forradalmi nótát, pedig akkor még nem tudtam, hogy hazaáruló leszek. Esténként a TV5Monde híradójától földerül a lelkem. Mert onnan megtudhatom, mik a legfontosabb hírek a világban; mert belföldi politikai eseményekről elfogultság nélkül tudósít; mert közölni szokott riportokat szegényekről, perifériára szorultakról, beilleszkedni vágyó idegenekről, továbbá, ha marad rá idő, kulturális eseményekről is, amelyek mögött soha nincsenek pártpreferenciákhoz kötődő hamis új nagyurak. Nem mondom, hogy mindennel elégedett lennék, ami és ahogy Franciaországban történik. Tud bosszantani, sőt akár fájni az is, de szégyent legalább nem kell éreznem.

A napokban készülök bemenni a követségre, megújítani nemsokára lejáró útlevelemet. Mi tagadás, ragaszkodom hozzá. Ne mondja nekem senki azt, hogy ugyan már, ez is EU-tag, az is EU-tag (mármint mi is, akik hivatalosan kiplakatírozva fennen hirdetjük, hogy fütyülünk rá), ezért ma már nincs jelentősége. De van. Rendes zsidó tudja, hogy jobb, ha mindig készenlétben áll a bőröndje. Mert bármikor listára tehetik. Nem vagyok rendes zsidó, sőt zsidó se, viszont zsidóbérenc, amióta az eszemet tudom. És ehhez ragaszkodom, ahogy mindkét állampolgárságomhoz is. Egyébként pedig úgyis tudjuk, hogy mindenki zsidó, aki nem úgy fütyül, ahogy az újmagyar hatalom fújja.

Veszélyes dolog, bizony, ez a kettős állampolgárság. Vigyázat, emberek, baj lehet belőle. Például jelenthetem a Le Monde, a Libération, a Figaro szerkesztőségeinek, hogy mi folyik itt. Csak azért nem jelentem, mert ezt maguktól is észreveszik. Amit sokan, még mindig sokan nem akarnak észrevenni a hazában, azt máshonnan nézve tisztán látják.

Persze az az igazság, hogy kettős állampolgárságom puszta tényéből következően rendszeresen jelentek a DST-nek, a francia kémelhárításnak, pontosabban, amióta Sarkozy elnök, akinek természetesen, amíg az Élysée palotában lakott, forró dróton mindig mindent kifecsegtem, beolvasztotta a céget a DCRI-be (ugyancsak a nemzetbiztonságra vigyázó kémelhárító szerv), azóta nekik küldöm rejtjeles üzeneteimet, és az e tevékenységből származó busás jövedelmemből mind a négy unokámnak vettem görkorcsolyát. Ebből kettő, a görkorcsolyákból is és az unokákból is, francia. Eggyel több ok, hogy listára vegyenek, mint veszélyes kettős állampolgárt.

Sokan leszünk a listán, gondoljatok csak a szomszéd államokban élő kettős állampolgárokra. Bizony mondom néktek, mindnyájan veszélyeztetjük az állambiztonságot.

(Lángh Júlia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!