rss      tw      fb
Keres

Tiltakozik a Fidesz a nemi szerep óvodai háttérbe szorítása ellen

MTI 2010. február 18., csütörtök 20:00

A Fidesz elnöksége tiltakozik az ellen, hogy az óvodákban háttérbe szorítsák a nemi szerepet a gyermekekben egy tavaly novemberi kormányrendelet alapján - közölte a párt csütörtökön az MTI-vel.

A Fidesz szerint olyan óvodákra van szükség, "ahol nem a családok akarata, mindennapi élete és szokásai ellenére, hanem azokkal összhangban nevelik a gyermekeket".

Az Országgyűlésben Hoffmann Rózsa, a KDNP képviselője hétfőn azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a nemrég kiadott óvodai nevelés országos alapprogramjának "igen nehezen értelmezhető" a gyermekképe.

A politikus azt a mondatot kifogásolta, amely szerint "az óvodai nevelés tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását".

Az idézett megfogalmazásból arra lehet következtetni, mintha a nemi meghatározottság tudatosítása nevelési hiba volna az óvodákban - mondta.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában hangsúlyozta: az alapprogram tartalmazza azt a mondatot, amely szerint az óvodai nevelés befogadó, és tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését.

***

A Fidesz elnökségének közleménye, szó szerint:
„A Fidesz elnöksége megtárgyalta az új óvodai nevelési irányelveket, és tiltakozik az ellen, hogy a rendelet nyomán az óvodákban el akarják homályosítani a nemi szerepet a gyermekekben.

A Fidesz szerint olyan óvodák kellenek, ahol nem a családok akarata, mindennapi élete és szokásai ellenére, hanem azokkal összhangban nevelik a gyermekeket.

A Fidesz elnöksége

Kiadó: FIDESZ frakció”

***

A Galamusban:
Sándor Klára: Több fényt! Le az életellenes Európával!

Galamus kiegészítő információ:
A Fidesz elnökségének tagjai, név szerint:
Orbán Viktor - elnök; Alelnökök: Navracsics Tibor - az országgyűlési képviselőcsoport vezetője, Kövér László - az Országos Választmány elnöke, Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Varga Mihály.