rss      tw      fb
Keres

Klubvilágbajnokság - A Corinthians megtörheti az európai uralmat

MTI 2012. december 14., péntek 14:06

A Libertadores Kupa-győztes brazil Corinthians megszakíthatja az európai csapatok öt éve tartó sikersorozatát a labdarúgó klubvilágbajnokságon, melyen vasárnap a jokohamai fináléban a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea-vel csap össze.

Az angol együttes, amely az elődöntőben a mexikói Monterrey gárdáját múlta felül, most debütált a tornán, mivel idén először nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot, így ez a trófea még hiányzik a gyűjteményéből. A londoni alakulat lehet a második szigetországi együttes, amely diadalmaskodik a kétszeres győztes Manchester United után.

A négy között az egyiptomi al-Ahli csapatát legyőző Corinthians 2000-ben az első klubvilágbajnokságot megnyerte, de akkor még létezett a jogelődnek számító klub Világkupa is, melyen hagyományosan Dél-Amerika és Európa bajnoka csapott össze. Ráadásul az együttes a 12 évvel ezelőtti tornán a házigazda Brazília bajnokaként, s nem a Libertadores Kupa győzteseként vett részt. Utána addig nem is rendeztek újabb klubvilágbajnokságot, amíg az 2005-ben végül fel nem váltotta a Világkupát.

Amennyiben a Corinthians nyeri a döntőt, akkor kilencedszer lenne brazil győztes, s ezzel utolérné az e tekintetben legeredményesebb Olaszországot és Argentínát.

A klub-vb és a korábbi Világkupa összesítésében - a 2000-es klubvilágbajnokságot nem számítva - Európa vezet 26-24-re.