rss      tw      fb
Keres

Rövidpályás úszó-vb - Hosszú és Gyurta világbajnok - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2012. december 14., péntek 20:56

Két magyar világbajnokot is avattak pénteken Isztambulban, az úszók rövidpályás vb-jén: Gyurta Dániel 200 méter mellen, Hosszú Katinka pedig 100 méter vegyesen végzett az első helyen, mindkettő világbajnoki csúccsal. Cseh László harmadik lett 200 méter vegyesen, így három nap után a törökországi magyar mérleg: három arany, egy ezüst, három bronz.

Az első magyar sikert Gyurta, a táv londoni olimpiai bajnoka aratta. A 25 méteres medencében 2:00.67 perccel világcsúcstartó, és máig élő rekordját éppen Isztambulban, a 2009-es Európa-bajnokságon felállító klasszis gyakorlatilag végig vezetve, több mint egy testhosszal verte a mezőnyt. A mostani vb-győzelmet 2:01.35 perces világbajnoki csúccsal érdemelte ki úgy, hogy csak a táv első negyedében haladt együtt a mezőnnyel, 50 méter után viszont egyre jobban elhúzott a többiektől, és végül hatalmas fölénnyel diadalmaskodott az olimpián mögötte ezüstérmes brit Michael Jamieson előtt. A nagymedencés világcsúcsot tőle szeptemberben elragadó japán Jamagucsi Akihiro csak negyedikként ért célba.

A folytatásban Hosszú Katinka - aki a szerdai nyitónapon 200 méter pillangón nyert, 400 méter vegyesen pedig harmadik volt - 100 méter vegyesen 58.49 másodperccel végzett az élen, nagyon erős hajrájának köszönhetően. A finist talán azért is bírta annyira jól, mert a 400 méter gyors döntőjét, amelybe a legjobb idővel került be, kihagyta, így visszalépésével pihenten várhatta a vegyesfinálét. Ugyanennek a számnak a döntőjében Jakabos Zsuzsanna a hetedik lett 59.41-gyel.

A nap harmadik magyar érmét Cseh László szerezte, aki harmadik lett 200 méter vegyesen. Az előző napi ezüst után ezúttal is a második helyért küzdhetett, a győzelem ugyanis nem volt kérdéses: az amerikai Ryan Lochte 1:49.63 perces világcsúccsal végzett az élen, méterekkel megelőzve üldözőit. Az országos csúcsát (1:52.74) megközelítő Cseh kiélezett versenyben szorult a harmadik helyre 1:52.89-cel, a japán Szeto Daija éppen befért elé 1:52.80-nal.

Hosszú három dobogós helyezése mellett a magyar küldöttség további négy érmet nyert eddig Isztambulban: Gyurta Dániel pénteki aranya és Cseh László bronza előtt csütörtökön Cseh másodikként, Verrasztó Dávid harmadikként végzett 400 méter vegyesen.