rss      tw      fb
Keres

Kardjukkal tisztelegnek majd Hende előtt az új tisztek

Kardjukkal tisztelegnek majd Hende előtt az új tisztek
MTI 2010. július 7., szerda 18:46


Hende Csaba

Új elemekkel egészül ki az augusztus 20-ai tisztavatási ceremónia a honvédelmi miniszter utasítására - mondta el Hende Csaba kabinetfőnöke az MTI-nek szerdán.
Szarka Gábor közölte: a fiatal tisztek ismét a korona másolata előtt tesznek esküt, illetve kardjuk kirántásával tisztelegnek a miniszter előtt. Az idei avatáson mutatják be az új hallgatói díszöltözetet is.
Az utasítások a ludovikás hagyományokhoz nyúlnak vissza. Ebben az intézményben volt ugyanis szokás, hogy a kadétok az avatáson a tiszti szablyájuk lendítésével adták meg a tiszteletet, amihez hozzátartozott "a hazáért mindhalálig" felkiáltás is - tette hozzá a kabinetfőnök.
A kezdeményezések célja a magyar történelmi katonai hagyományok erősítse - mondta Szarka Gábor. A díszöltözetről a kabinetfőnök annyit közölt, hogy "elegáns, és jól kifejezi a katonai hagyományokat, valamint a hallgatók együvé tartozásának érzését".

***

A hazáért mindhalálig
Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010. május 29-én Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium előtt elmondott beszéde
(Katonai tiszteletadással történő fogadás)

Honvédek!
Kossuth Lajos szobrától jövök. Sereggel jöttem a seregemhez, a Magyar Honvédséghez. A seregemben ott masíroztak és elkísértek a ’48-as szabadságharc huszárjai, az első világháború bakái, a második világháború magyar katonái és ’56-os szabadságharcunk dicső forradalmárai is.

Honvédek!
A mai naptól a szolgálati elöljárótok vagyok, ezért elrendelem és megparancsolom, hogy a két sereg örökre egyesüljön és forrjon eggyé! Megparancsolom, hogy minden magyar katona, hogy minden magyar honvéd, aki ma szolgál a Magyar Honvédségben, lélekben szorítsa meg az egykor volt dicső honvédő erőknek kezét, azért, hogy együtt tudjuk majd felépíteni a XXI. század korszerű Magyar Honvédségét.

Honvédek!
Elöljárótok vagyok, de tartalékos honvédtisztként régebben is, most is és a jövőben is elsősorban a bajtársatoknak érzem magam. Egyek vagyunk! Minden időben, jóban és rosszban számíthattok rám. Mindig a szemem előtt fog lebegni Zrínyi Miklós intelme, amely úgy szól: „azért bízták rád a hadat, hogy gondot viselj rá!”

Ti számíthattok rám és én is számítok rátok!

Számítok arra, hogy eskütökhöz híven, minden bajtól és veszélytől oltalmazzátok édes hazánkat. Köztünk sok szóra nincsen szükség, hiszen régóta ismerjük egymást. A katonai esküt ti is, én is letettük már régen. Ezért aztán mindenki tudja, és tudhatja az egész világ, hogy a magyar nemzet szabadságáért, jogaiért és méltóságáért és a haza függetlenségért, mi együtt, ha kell, az életünket is feláldozzuk!

A néppel tűzön, vízen át! A hazáért mindhalálig!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!