rss      tw      fb
Keres

Épületüzemeltetési rendszer fejlesztésére kapott támogatás a Synergon

MTI 2012. december 27., csütörtök 10:10

A Synergon Informatika Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a SynergonIntegrator Kft. 599 291 321 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Smart Building nevű innovatív épületüzemeltetési rendszerének kifejlesztésére - közölte az anyavállat csütörtökön a BÉT honlapján.

Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt Gazdaságfejlesztése Operatív Program Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása című pályázat célja, hogy nagy energiafogyasztók számára egy újfajta megközelítésből olyan megoldást kínáljon, amely lehetővé teszi az általuk felhasznált energia precíz mérését. Továbbá biztosítja a beavatkozási-, valamint irányítási lehetőségeket a vállalat termelési, illetve energia felhasználási folyamataiba.

A közlemény szerint az új rendszer hasznaiból hosszú távon nemcsak azon vállalatok fognak profitálni, amelyek ennek segítségével csökkenteni tudják fogyasztásukat és automatizálják energia-beszerzési és értékesítési folyamataikat. Nemzetgazdasági szinten ugyanis a termelési és rendszerirányítási oldal is nagyobb rendszerbiztonságot és átviteli egyensúlyt adhat.

A létrejövő fejlesztés célcsoportját azok a közép-kelet európai nagyvállalatok jelentik, amelyeknél az energiahatékonysági megoldások jelenleg még alacsony szintűek. Hosszú távon ugyanis szükségük lesz olyan rendszerre, amely magasabb technológiai fejlettsége révén a költségoldalon és a bevételi oldalon is hasznot generál.

A Synergon Integrator Kft. alaptevékenysége informatikai rendszerek, hardver infrastruktúrák, szoftverlicenszek, komplett géptermek, hálózati és biztonsági rendszerek tervezése, értékesítése, kiépítése, supportálása, valamint a felsorolt rendszerekhez tartozó információtechnológiai szaktanácsadás.

A Synergon Informatikai Nyrt. 88,9 millió forint konszolidált adózás utáni veszteséget könyvelt el 2012 harmadik negyedévében, az év első kilenc hónapjában ugyanakkor 136,5 millió forint nyereséget ért el, szemben az előző év első háromnegyedévének 967,2 millió forintos veszteségével.

A társaság nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült és a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közölt jelentése szerint a harmadik negyedévi árbevétel 1,8 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakának 48 százaléka.

Az első kilenc hónap árbevétele 6,89 milliárd forintot tett ki, ami 36 százalékkal kisebb a bázisnál.

A Synergon részvényeit a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában jegyzik. A papír legutóbbi záróára 436 forint volt. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 457, a legalacsonyabb 215 forint volt.