rss      tw      fb
Keres

Sikeres program a hátrányos helyzetű munkavállalók segítésére

MTI 2012. december 27., csütörtök 10:20

November végéig 1650 fő vett részt abban a programban, melynek célja a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ igazgatója az MTI-t.

Pákozdi Szabolcs elmondta: a kormány stratégiai döntése alapján az Európai Unió társfinanszírozásával Komárom-Esztergom megyében a 2011 és 2015 között 2496 fő hátrányos helyzetű álláskereső illetve a pénzügyi-gazdasági válság negatív hatásai miatt állását vesztett munkavállaló foglalkoztathatóságának javítását és munkaerőpiacra történő visszatérését tervezik megvalósítani. A projekt végrehajtására a négyéves időtartamra közel 2,4 milliárd forint, idén 793 millió Ft forrás áll rendelkezésre.

A résztvevők számára személyes adottságaikhoz, élethelyzetükhöz igazodó komplex egyéni programok megvalósításával és a munkaerő-piacra való bejutás egyéni feltételeinek megteremtésével kívánják a munkanélküliséget csökkenteni, illetve növelni a foglalkoztatási szintet a térségben. A bevontak át- és továbbképzésével, foglalkoztatási és mobilitási támogatásokkal a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének javulását is elő szeretné segíteni a munkaügyi központ.

A hat kiválasztott célcsoport tagjaiként az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti, elsősorban pályakezdő fiatalok, az 50 év feletti álláskeresők, a GYES-ről, GYED-ről, ápolási díjról visszatérők, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők és a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek vesznek részt a projektben.

A Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ célja, hogy a célcsoportok bevont tagjainak 80 százaléka sikeresen befejezze egyéni programját és közülük 722 fő tartós foglalkoztatása megvalósuljon. Ennek érdekében 1352 fő részére képzési támogatást is biztosítanak.