rss      tw      fb
Keres

A hatósági ügyek szempontjából kiemelt lesz az Ibiden dunavarsányi beruházása

MTI 2012. december 27., csütörtök 11:55

A kormány szándéka az, hogy az Ibiden Hungary Kft.-nek a Dunavarsányi Ipari Parkban megvalósuló 48 millió eurós (14 milliárd forintos) beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé váljanak - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A kiemelt jelleg azt jelenti, hogy az építés engedélyezése - benne a szakhatósági eljárásokkal is - egy szinttel feljebb tolódnak, mint ahogy a "normál" engedélyezés egyébként zajlik. Korábban a megyei szint volt az első fokú, míg az illetékes minisztérium a másodfokú hatóság.

A mostani tervezet, általános építésügyi engedélyező hatóságként első fokon a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal, Építésügyi Hivatalát jelöli meg, míg másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala jár el.

A tervezet felsorolja azt is, hogy melyek az első- és melyek a másodfokú szakhatóságok az egyes ügyekben. A hatóságok közti koordinálást pedig a Pest megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott végzi.

A Külügyminisztérium november közepén kiadott közleménye - egy tokiói, japán-magyar üzleti fórumról beszámolva - ír az Ibiden beruházásáról. A dízelautók számára kerámia alapú szűrőket gyártó cég két beruházást valósít meg Magyarországon: a 48 millió eurós dunavarsányi bővítés 200, az 52 milliós gödöllői projekt pedig 120 munkavállalót foglalkoztat majd.