rss      tw      fb
Keres

Nyilvános a médiatanács jövő évi piac- és általános hatósági felügyeleti terve

MTI 2012. december 27., csütörtök 12:05

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa közzétette honlapján a 2013-as piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervét, amelynek része a reklámozási területen a termékmegjelenítés, a hírműsoroknál az öngyilkosságok bemutatásának módja, a filmeknél a nyelvtanulást segítő feliratozás nyomon követése is - tájékoztatta a testület csütörtökön az MTI-t.

Kiemelten figyelik a szponzorált műsorszámokat, valamint a termékmegjelenítést, amelynek szabályozásával kapcsolatban a hatóság ajánlást is közzétett - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték: havonta vizsgálják majd a reklámokra vonatkozó normák teljesülését, így a médiatanács figyeli a diszkrimináció tilalmára vonatkozó rendelkezések betartását, illetve azt, hogy betartják-e a médiaszolgáltatók az egészségre ártalmas magatartás ösztönzésének tilalmát.

A hatóság a reklámok hangerejének nyomon követésére célzott vizsgálatot is tervez saját fejlesztésű szoftverével.

A hírműsorok elemzésében új szempont lesz, hogy milyen módon, hányszor mutatnak be öngyilkosságot vagy annak kísérletét. Heti rendszerességgel vizsgálják majd a bulvárbűnügyi hírek húsz százalékos maximális éves kvótájának érvényesülését a jelentős befolyásoló erejű szolgáltatók híreiben. Ellenőrzik a hírműsorok előírt minimális hosszának teljesülését is - olvasható.

Mint írták, a filmeknél a terv részeként a testület ellenőrzi az idegen nyelvű, magyar feliratos filmek, sorozatok arányát, valamint a független gyártóktól származó művek arányát a televíziókban. A felügyeleti terv részeként vizsgálni fogják, hogy a pornográf vagy különösen erőszakos tartalmak sugárzását a kiskorúak védelme érdekében a televíziók ellátják-e kellő kódolással. Feltérképezik a korhatár-besorolási ajánlás hatását, közte azt, hogy mennyire használják a televíziók a gyermekbarát piktogramot.

A közlemény szerint véletlenszerű sorsolással nyolc országos tévé és rádió három-három műsoróráját, továbbá 35 körzeti, 130 földfelszíni helyi és közel 400 vezetékes médium két-két műsoróráját figyelik majd abból a szempontból, hogy teljesülnek-e a médiatörvényben lefektetett követelmények, tehát összesen mintegy 60 jogszabályi rendelkezés betartását ellenőrzi a hatóság.

A 152 közösségi rádió és tévé ellenőrzésében újdonság, hogy a kiindulási alapot a szolgáltatók önbevallásos rendszeres adatszolgáltatása jelenti.

Jövőre fokozottan nyomon követik az országos kereskedelmi tévék és rádiók hatósági szerződéseiben vállalt kötelezettségek teljesítését, közülük a legfontosabbak az uniós kvótákat és a korhatár-besorolásokat érintik.

A jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóknak azokat a szerződéseit is ellenőrzik, amelyek a meghatározott műsorokat érintő felajánlási kötelezettségre vonatkoznak - olvasható a médiatanács közleményében.