rss      tw      fb
Keres

Hulladéklerakó létesült az inotai hőerőmű zagykazettájában

MTI 2012. december 27., csütörtök 12:33

Megkezdte működését a Bakonyi Erőmű Zrt. Inotai Hőerőművének II. számú zagykazettájában, a mintegy hétszázmillió forintos beruházással létesített hulladéklerakó - tájékoztatta a beruházó Partner Depónia Kft. ügyvezetője az MTI-t.

Kovács Kálmán elmondta: a közel tíz éve bezárt széntüzelésű Inotai Hőerőmű hátrahagyott zagykazettájára vonatkozóan a Bakonyi Erőműnek rekultivációs kötelezettsége van, ennek az anyagi fedezetét teremtik meg a hulladéklerakó üzemeltetéséből származó bevételből.

A beruházás megvalósításához a beszállítóknak előre lekötött kontingenseket értékesítettek, a jövő év elején további beszállítókkal kötnek szerződést. Jelenleg a Saubermacher-Bicske Kft. szállítási területéről fogadnak lakossági hulladékot, a tárgyalások a Várpalota Közüzemi Kft.-vel folyamatban vannak.

A lakott területtől távol eső, 7,5 hektáron elterülő létesítményben a többi között csurgalékvíz kezelésére alkalmas medencét, mérlegházat, hídmérleget és beszállító utat építettek. Hozzátette: a kazettában lévő nedves pernyét ki kellett termelni, az alját az uniós előírásoknak megfelelően szigeteléssel látták el.

Az egymillió köbméteres zagykazettába a tervek szerint évente 40-60 ezer tonna hulladékot szállítanak majd regionális hulladéklerakóval nem rendelkező, közép- és észak-dunántúli településekről.

Tájékoztatása szerint a lerakó az egységes környezethasználati engedélye szerint 750 ezer tonna hulladékot képes fogadni, a tervek szerint 10-15 év alatt telik meg, s addig megoldja a várpalotai kistérség hulladékkezelési problémáját.

A 25-30 méter magas töltéssel körbevett meddőhányót eredetileg az erőműben keletkezett salakpernye tárolására építették, a feltöltése után teljesen rekultiválják.