rss      tw      fb
Keres

A Jobbik esküszegőnek tartja Rozgonyi Ernőt

MTI 2012. december 27., csütörtök 14:46

A Jobbik esküszegőnek tartja a párt volt képviselőjét, Rozgonyi Ernőt, miután a frakcióból való kilépését követően annak ellenére sem adta vissza parlamenti mandátumát, hogy arra a párt országos elnöksége felkérte.

Mirkóczki Ádám az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a független képviselő kedden nyilvánosságra hozott levelére reagált.

Rozgonyi Ernő azt írta, hogy "utolsó és kemény figyelmeztetésnek" szánta a Jobbik vezetése számára, hogy december elején távozott az ellenzéki pártból és annak parlament frakciójából.

A Jobbik szóvivője közölte, hogy az elmúlt két napon - karácsony lévén - nem foglalkoztak Rozgonyi Ernő "vagdalkozásaival". Egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy az "esküszegő" politikus ilyen közlemények kiadásával töltötte karácsonyát.

A megvesztegetéssel és egyéb vádakkal kapcsolatos gondolatainak értékelését a Jobbik átengedi a nála kompetensebbeknek, Rozgonyi "új szövetségesének, Pősze Lajosnak és új pártjának, a Fidesznek, amellyel mostanság folyamatosan együtt szavaz" - jelenti ki.

Mirkóczki Ádám kitér arra is, hogy Rozgonyi Ernő hetek óta, "kérlelésünk ellenére" sem nézett választói, tagtársai és frakciótársai szemébe, és nem adott magyarázatot "Pősze Lajoshoz való kiüléséhez".

"Rozgonyi Ernő esküszegő lett, hiszen a Szent Koronára tett, aláírt esküjében azt vállalta, hogy visszaadja mandátumát, amennyiben a Jobbik országos elnöksége erre felkéri. A felkérés pedig már a kiülése napján megtörtént" - jelenti ki a szóvivő.

A parlament 2010-es megalakulása óta már öt képviselő hagyta el a Jobbik frakcióját: Pősze Lajost 2010-ben, Endrésik Zsoltot 2012 áprilisában zárták ki a frakcióból, Lenhardt Balázs pedig 2012 novemberében lépett ki a képviselőcsoportból, amelynek létszáma most Rozgonyi Ernő kilépésével 43 fősre csökkent.

December elején Bödecs Barna jelentette be, hogy kilép a Jobbik frakciójából, azonban később visszavonta ezt a nyilatkozatát, de mivel "magánéleti okok miatt" parlamenti mandátumáról lemondott, helyére Suhajda Krisztián, a párt Bács-Kiskun megyei elnöke került.